Kritiserer AUF-bistand

FÅR NORSK STØTTE: Aktivister fra Fatah Youth holder en plakat av Yassir Arafat under den andre intifadaen. Foto: Scanpix.
FÅR NORSK STØTTE: Aktivister fra Fatah Youth holder en plakat av Yassir Arafat under den andre intifadaen. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAUFs demokratiseringstøtte til Fatahs ungdomsparti i Palestina har vært mislykket, ifølge evalueringsrapport fra Norad. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årsaken er et demokratisk underskudd i AUFs palestinske søsterorganisasjon.

«Evalueringslaget mener at AUF-støtten til Fatahs ungdomsorganisasjon fram til nå ikke har lykkes med å øke deltakelse og innflytelse blant ungdom,» heter det i rapporten, som er utført av Nordic Consulting Group på oppdrag fra Norad.

En evalueringsrapport som ble presentert fredag tar for seg norsk støtte til de palestinske områdene. Blant konklusjonene er mangelfull koordinering og kortsiktige prosjekter. I tillegg er det en risiko for at bistand kan bli styrt etter politiske prioriteringer.

Anbefaler AUF å trekke seg

Den israelske okkupasjon gjør bistandsarbeid inn mot Palestina vanskelig. Israel styrer grensene med jernhånd. Splittelsen mellom Fatah på Vestbredden og Hamas i Gaza gjør det ekstra vanskelig å koordinere hjelp.

Norge bidrar med rundt 800 millioner kroner til Palestina. Blant organisasjonene som har fått støtte er AUF.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

AUFs har støttet Fatahs ungdomsorganisasjon i flere år. Rapporten peker på at Fatah ikke har arrangert kongress på 20 år. Delegater blir valgt ut fra familiebånd, og ikke deltakelse i bevegelsen. Ungdomspartiets ledelse blir pekt ut fra moderpartiet.

Rapporten anbefaler AUF å trekke seg fra samarbeidet, dersom Fatah Youth ikke avholder kongress innen ett år.

- Skiftet strategi

Martin Henriksen er ikke enig med at samarbeidsprosjektet har vært mislykket. Samtidig innrømmer han at det har vært problemer med samarbeidet.

- Har dere vært for lite oppmerksomme på demokratisk underskudd internt i Fatah Youth?

- Nei, det synes jeg ikke. Men arbeidet har gått sakte, og derfor skiftet vi strategi for tre år siden da vi begynte å jobbe mer med lokale bransjer og studentorganisasjoner, sier Henriksen.

Han åpner for å vurdere samarbeidet.

- Vi har sagt at vi vil vurdere samarbeidet dersom det er håpløst å få til en kongress. Men det er ikke sikkert det er bedre for den demokratiske prosessen om vi trekker oss ut, sier Henriksen.