Hva skal du gjøre med boligen før du selger - del 2

Dette bør du gjøre med boligen din før du selger.

Les del 1 av hva du bør gjøre her.

Kjeller

Fuktighet i kjeller kan man gjøre noe med. Enten ved å sette inn lufteluker, eller vurdere om grunnmuren bør dreneres bedre på utsiden. I følge avhendingslove plikter du å fortelle potensielle kjøpere hvis det er fukt i kjelleren. Og da er det mange kjøpere som stikker halen mellom bena og reiser sin kos.

Mange små boder er ofte ikke lenger nødvendig, slå dem sammen til større rom. Bygger du et kjølerom i kjelleren, kan det meget vel svare seg.

Kjelleren er ofte et egnet sted for å utvide boligens boareal. Er takhøyden stor nok og det fins rømningsveier, er en kjellerstue ofte lurt. Med dagens boligverdier der 20 til 30.000 kroner for kvadratmeteren slett ikke er urealistisk å regne med, skal du sløse fælt med pengene om det ikke skal lønne seg å gjøre om en råkjeller til en peisestue.

Er kjelleren stor nok og kravene til hva som aksepteres som boligareal oppfylt, er det mange som har tjent gode penger på å innrede en kjeller til en utleieleilighet. Både mens de selv har bodd i boligen, og ved salg. Svært mange kjøpere kalkulerer inn leieinntekter når de byr.

Badstue er svært behagelig å ha for mange, men har en tendens til å ende som lagerrom. Det er et dyrt lagerrom.

Loft

Loftet kan i likhet med kjelleren, innredes i noen tilfeller til boareal. Et hjemmekontor på loftet kan være smart. I alle tilfeller bør det innredes med lys og gulv slik at det kan brukes som lagerrom.

Utbygging av loft kan ofte bli for dyrt i forhold til det du får igjen hvis taket skråner. Dermed ender du ikke opp med så mange kvadratmeter.

Tak

Taket er husets hjerte står det i byggebrosjyrer. Og det er nok riktig. Bytt ødelagte taksten, sjekk at skjøtene er tette om det ligger tjærepapp, gå gjerne over med ny tjære og sjekk nedløpsrør og vindskier.

Er taket veldig gammelt og ser slitent ut, kan det lønne seg å legge nytt. Et dårlig tak får du likevel fratrekk for i taksten. Og det tar budgiverne hensyn til.

Isolering

Et godt isolert hus er både godt å bo i, og svært populært å skryte av på visning. Det fins firmaer som er spesialister på å blåse inn ny isolasjon i veggen.

Men husk at mange av husene i Norge er bygget like etter krigen. Den gang var det mangel på alt, inkludert byggevarer. Mange av husene er satt opp solid nok, men mangler for eksempel innvendig panel. Hvis du da blåser inn isolasjon kan du risikere at veggene inne i huset ditt buler innover.

Hvis du likevel skal pusse opp vegger innendørs, er det smart å rive deg helt inn til reisverket slik at du kan legge inn isolasjon. Er panelen utvendig råtten enkelte steder, bør du bytte disse plankene så fort som mulig. Ellers er katastrofen fort et faktum.

Elektrisk anlegg

I avhendingsloven er det opprettet et objektivt krav til tidligere eier at det elektriske anlegget er i orden. Selv om du ikke visste om feil ved det når du selger, blir du ansvarlig for å rette opp i feilene.

Feil i elektriske anlegg er dessuten farlig. Med andre ord: Rett feil med én gang. Hvorvidt det lønner seg med fancy utstyr og morsomme dimmere overalt, er et åpent spørsmål. Det er sannsynlig at strømprisen vil stige, og kan stige mye fremover. Dermed vil termostater på ting som bruker mye strøm kunne gi en høy verdi for en eventuell kjøper.

Hage, garasje og gjerder

Hold det i orden utendørs, det øker helhetsinntrykket av boligen din. Men ikke sett i gang omfattende planering og beplantning, det svarer seg sjelden.

Spesielt om tilbygg

Ofte kan det svare seg å bygge på boligen din. Du får mer for hver kvadratmeter du når du selger, enn det koster deg å bygge på den samme kvadratmeteren. Hvis du i tillegg gjør mye av arbeidet selv, kan det være veldig lønnsomt. Særlig hvis du øker boligens størrelse fra en typisk bolig som passer til et par uten barn eller med ett spedbarn (80-100 kvadratmeter), til at det passer til en familie som har to eller tre større barn (120-140 kvadratmeter).

Artikkelen er skrevet av Smarte Penger.

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden