<p class="hidden"> Illustrasjonsfoto: Scanpix.</p>

Medisin mot dødelig kreft

En nytt legemiddel mot prostatakreft er det mest banebrytende innen dette helseområdet på 70 år, mener britiske forskere.

Legemiddelet Arbiraterone kan potensielt behandle 80 prosent av pasienter som har prostatakreft, men der strålebehandling ikke fungerer. Medisinen blokkerer hormoner som trigger kreften, melder BBC.

Prostatakreft er den vanligste krefttypen blant menn.

Det oppdages 4.000 nye tilfeller i Norge hvert år. Risikoen for å få påvist prostatakreft i løpet av livet er ca 15 prosent. Menn som har en bror eller far og i tillegg en onkel eller bestefar med prostatakreft, har åtte ganger økt risiko sammenlignet med andre.

Prostatakreft er i mange tilfeller en ufarlig tilstand som kanskje ikke behøver å behandles. I andre tilfeller kan prostatakreft være en aggressiv kreftsykdom som sprer seg rask, forårsaker komplikasjoner og kan medføre tidlig død. I 55-60 prosent av alle diagnostiserte tilfeller regnes prostatakreft som dødelig.

Tidligere har man antatt at kreften var forårsaket av seks hormoner, som testosteron, som blir produsert i testiklene. Derfor rettes behandlingene i dag mot å hindre at testiklene produserer testosereon

Ny behandlingsmetode

Eksperter har nå oppdaget at kreften bli trigget av andre hormoner. Arbiraterone blokkerer produksjonen av alle disse hormonene.

Dette legemiddelet har foreløpig blitt testet på 21 mennesker. Forskere oppdaget at svulsten hadde krympet betydelig. Mange av pasientene mente også at de hadde fått mye bedre livskvalitet.

Skaper håp

Lederen for forskerteamet, Johann Bono, sier at de nå trenger å bekrefte funnene sine ved å prøve legemiddelet på en større gruppe mennesker. Ingen pasienter har brukt dette legemiddelet lenger enn to og et halvt år, så det er vanskelig å si akkurat hvilken effekt legemiddelet vil ha på forventet levealder.

- Men vi er sikre på at vi har gjort et stort fremskritt. De som har fått prøve dette legemiddelet hadde en ekstremt aggressiv kreft som var veldig vanskelig å behandle. Vi håper dette legemiddelet vil forbedre livskvaliteten deres, og forlenge livet deres.

Legene håper også på at dette legemidlet vil kunne brukes mot andre typer kreft som brystkreft.

Men så lang har altså studiet vært for lite.

Det viktigste nå er å teste dette legemiddelet på flere personer som er diagnostisert med prostatakreft. En større studie, vil vise oss bieffektene av en slikt medisin, forklarer han.

Kreftforskningsinstituttet håper denne pillen vil være tilgjengelig innen tre år


Finn mer informasjon om kreft på Startsiden.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Kommentarfeltet er lukket for natten (23:00 - 06:00).

Velkommen til debatt i morgen tidlig klokken 06:00.

    Hva kan vi bli bedre på?

    Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

    Ja, jeg kan delta
    Nei takk

    Hilsen oss i Startsiden