Frykter at operaen står under vann om 100 år

Artikkelen fortsetter under annonsen

Går det slik klimaforskere frykter, vil det nye Operabygget i Bjørvika i Oslo ligge for lavt om 100 år.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Går det slik klimaforskere frykter, vil det nye Operabygget i Bjørvika i Oslo ligge for lavt om 100 år. Illustrasjon: Vianova. Går det slik klimaforskere frykter, vil det nye Operabygget i Bjørvika i Oslo ligge for lavt om 100 år. Illustrasjon: Vianova.

Oslo (NTB): Operabygger Statsbygg er ikke enig.

- Vi har tatt høyde for at sjøen kan stige inntil 2,6 meter over dagens middelvannstand, sier avdelingsdirektør Mette Nordhus i Statsbygg til Aftenposten.

Nordhus presiserer at alle nødvendige hensyn er tatt, også til hundre- og tusenårsbølgen, og at operaen ligger trygt.

Professor og klimaforsker Atle Nesje ved Bjerknessenteret ved Universitetet i Bergen er likevel overrasket at Statsbygg valgte å bygge så lavt. Han er også forundret over at Statsbygg ikke har kontaktet landets fremste ekspertise på klimaendring og vannstigning, nemlig Bjerknessenteret.

- I Oslo er høyeste observerte vannstand 195 centimeter over middelvannstand. Dette skjedde i 1914. Hvis man bruker Stefan Rahmstorfs havnivåkurve og korrigerer for dagens landhevning i Oslo på 4 millimeter årlig, vil man i år 2100 kunne oppleve en vannstand under en stormflo som i 1914 på 241 cm over middelvannstand. Hvis man plusser på 34 centimeter, som ligger i usikkerheten i Rahmstorfs kurve, kan vannstanden bli 2,75 meter høyere enn i dag.

- Middel høyvann i Oslo Havn ligger i dag 14 cm høyere enn middelvannstanden, så da nærmer vi oss 2,9 meter. Vi må også legge til effekten av vind og bølger, sier Nesje. (©NTB)