Derfor sover vi

Det skjer mye med kropp og sjel mens du sover. Å sove er ikke det samme som bare å hvile.


Kristoffer hadde følgende spørsmål:

«Jeg lurer på hvorfor vi sover! Har prøvd å tenke meg til at vi slapper av i musklene, og at hjernen får hvile, men det stemmer jo ikke det heller! Slappe av i musklene kan vi når vi hviler, og hjernen drømmer jo hele natta! Så hva er egentlig forskjellen på å sove og å hvile? Hvorfor kan man ikke bare hvile i stedet for å sove?»

Det er faktisk stor forskjell på å sove og å bare hvile. Når jeg sier bare hvile, er det fordi at soving jo også er en form for hvile.

Foto: Sara Johannessen / ScanpixFoto: Sara Johannessen / Scanpix

De fleste pattedyr sover, så også fugler, fisk og enkelte insekter. Ja, for mange er søvn en betingelse for i det hele tatt å overleve.

For mange er søvn bare enda en av de tingene man MÅ gjøre. Dessverre er det nok av dem som nedprioriterer søvn, fordi det anses som bortkastet tid.

Dummere med lite søvn


Faktisk så er søvnperioden den mest verdifulle aktiviteten du gjør i løpet av døgnet. Jo mer du investerer i søvn, desto mer vil du få igjen på nær sagt alle områder. Det jeg skal si nå, vet du allerede, men jeg sier det likevel, for det kan ikke gjentas ofte nok: Det er når du sover at batteriene lader seg selv, slik at de er forberedt på neste dag. Sover du for lite, blir det rett og slett for lite strøm på batteriene, og du kan risikere å gå tom altfor tidlig.

God søvn gjør deg i stand til å takle både den fysiske og den psykiske hverdagen bedre. Sover du for lite, blir du rett og slett litt dummere. Og ikke minst slapp.

Tidligere trodde man at søvnen kun var en passiv tilstand, men forskning har etter hvert vist at det er en kompleks tilstand hvor det foregår mange ulike fysiologiske prosesser: Immobiliteten under søvn er energisparende. Forbrenningen i kroppen avtar, musklene slappes av, åndedrett og hjertevirksomhet blir langsommere og blodtrykket synker. Samtidig opphører de høyere sjelsfunksjoner, bevisstheten blir borte, mens underbevisstheten fortsatt er i aktivitet og kan gi seg utslag i drømmer. Påvirkeligheten av sanseinntrykk synker betydelig. I denne tilstand bygges det opp og avlagres nye energiforråd.

Sånn kan det gå når du ikke sover om natten (Foto: Scanpix).Sånn kan det gå når du ikke sover om natten (Foto: Scanpix).

Hva skjer når du sover for lite?


Ifølge NRK Puls, skjer dette når du sover for lite:
  • Insulinnivået og sukkeromsetningen i kroppen blir forandret.

  • Aktiviteten i det sympatiske nervesystemet øker. Det betyr mer stresshormoner og økt hjerteaktivitet, høyere blodtrykk, og større fare for hjerte/kar-sykdommer.

  • Et hormon som regulerer apetitt og stoffskifte påvirkes også av søvnmangelen. Det skjer endringer i cortisol og i tyroxinomsetningen.

- De som sover for lite, får en hormonell sammensetning i blodet som ligner veldig på den du får når du blir eldre. Så du kan si at det å sove for lite, det øker aldringsprosessen din i kroppen, sier overlege Harriet Akre til NRK Puls.

Kan man dø uten søvn?


Førsteamanuensis Alvild Alette Bjørkum ved Høgskolen i Bergen sier til forskning.no at forsøk på rotter viser at de dør etter to til tre uker uten søvn.

Naturlig nok er ikke dette testet på mennesker. På den andre siden så vet man nå aldri, så mange gærninger som finnes der ute.

Reidun Ursin, professor i søvnfysiologi ved Det medisinske faktultetet ved Universitetet i Bergen, sa under et nettmøte for Schrödingers katt at man ikke kan dø av påtvunget søvnmangel, fordi man sovner før det.

På spørsmål om hvor lenge man kan holde seg våken, svarer hun at en ung mann under et forsøk gikk elleve døgn uten å sove. Han fikk ikke lov til å legge seg ned, og selv da måtte han ha hjelp til å holde seg våken.

... og får du ikke sove, skal du IKKE telle sauer.

Kilder:


Illustrert vitenskap
Sleepeducation.com
Omnia
Store norske leksikon
Wikipedia
NRK Puls
forskning.no

Denne artikkelen inngår i artikkelserien «Stein hjelper deg». Jeg hjelper deg med livets små og store mysterier. Lurer du på hvorfor solen er gul eller hvorfor i all verden sjiraffen har så usannsynlig lang hals, er «Stein hjelper deg» redningen. Det finnes ikke dumme spørsmål. Intet spørsmål er for stort, og intet spørsmål er for lite.

Lurer du på noe? Vel, send meg spørsmålet, så skal jeg se hva jeg finner ut. Jeg kan ikke love at alle får svar, men jeg gjør så godt jeg kan. Jeg har dessverre ikke kapasitet til å svare på epost. Send gjerne med et bilde som jeg kan ta med i artikkelen.

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Diskuter artikkelen her:

comments powered by Disqus

Hva kan vi bli bedre på?

Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

Ja, jeg kan delta
Nei takk

Hilsen oss i Startsiden