Plystre­språ­ket på La Gomera

På en av Kanariøyene brukes et språk midt i blinken for Atle Antonsen og Roger Whittaker. Her plystrer man i stedet for å snakke.


For de fleste av oss er plystring bare en måte å tiltrekke oss oppmerksomhet på. Men for innbyggerne på øya La Gomera er plystring både obligatorisk fag i grunnskolen og en viktig form for kommunikasjon.

Kanariøya La Gomera

er bare 25 ganger 22 kilometer stor, men naturen er spektakulær, med høye fjell og dype daler i et landskap der geologien spiller hovedrollen. Dermed utviklet innbyggerne på øya tidlig en effektiv måte for å sende meldinger over store avstander.

På Kanariøya La Gomera finnes plystrespråket Silbo Gomero. En som bruker språket kan plystre fram over 4000 ord og nå avstander på rundt tre kilometer. (foto: University of Washington).På Kanariøya La Gomera finnes plystrespråket Silbo Gomero. En som bruker språket kan plystre fram over 4000 ord og nå avstander på rundt tre kilometer. (foto: University of Washington).

Ved å plystre i forskjellige toneleier og kombinasjoner kunne øyboerne enkelt kommunisere over avstander på tre kilometer - og dermed spare seg for en strabasiøs ferd over øya. Plystringen ble på en måte datidens mobiltelefon.

Etter hvert utviklet

denne plystringen seg til et helt språksystem som i dag kalles Silbo Gomero. Språket er en plystret variant av en lokal spansk dialekt. Og med fire «vokaler» og fire «konsonanter» kan en silbador (en som bruker språket) plystre fram over 4000 ord.

Den teknologiske tiden vi lever i har naturlig nok gitt plystrespråket store utfordringer. Innføring av moderne kommunikasjonshjelpemiddel som telefon og mobil har gjort at språket ikke lenger er like nyttig som før.

Men for å forhindre at språket skulle dø ut har myndighetene nå innført obligatorisk undervisning i plystrespråket i skolen.

For å «snakke»

som en silbador trenger du bare stikke fingeren i munnen for å forandre plystretonen mens du legger den andre hånden over munnen som en kopp for å dirigere lydens retning.

Lignende plystrespråk har blitt funnet i Hellas, Tyrkia, Kina og Mexico, men ingen av disse går for å være like avanserte som Silbo Gomero.

Er du nysgjerrig

på hvordan dette høres ut, finner du et lydeksempel på plystrespråket under. Og synes du det er vanskelig å forstå hva som blir sagt, er oversettelsen som følger:

Hei, Servando!
Hva?
Hør, gå og si til Julio at han må ta med kastanjettene.
OK.
Hei, Julio!
Hva?
Lili sier at du skal hente barna og få dem til å ta med seg kastanjettene til festen.
OK.OK.OK.

Lytt til plystresamtalen her


Befinner du deg på La Gomera og hører mange plystre, er det nødvendigvis ikke du som har vekket innbyggernes oppmerksomhet. Det kan ganske enkelt være en skoleklasse som øver på hjemmeleksene. 

Befinner du deg på La Gomera og hører mange plystre, er det nødvendigvis ikke du som har vekket innbyggernes oppmerksomhet. Det kan ganske enkelt være en skoleklasse som øver på hjemmeleksene.


Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Kommentarfeltet er lukket for natten (23:00 - 06:00).

Velkommen til debatt i morgen tidlig klokken 06:00.

    Hva kan vi bli bedre på?

    Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

    Ja, jeg kan delta
    Nei takk

    Hilsen oss i Startsiden