En blogg med perspektiv

Artikkelen fortsetter under annonsen

Norskbloggen besøker document.no/weblogg. Kan den gi bloggosfæren en legitim stemme i samfunnsdebatten?

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En blogg med perspektiv. Og slagside.En blogg med perspektiv. Og slagside.

En tipser oppfordret Norskbloggen til å ta en titt på document.no sin weblogg.

Det var et godt tips.

I «Om oss» beskriver document.no seg selv på denne måten:

«Document.no er et nettsted for politisk analyse, kommentarer, essays og reportasjer. På document.no skriver journalister fra inn- og utland om aktuelle temaer, særlig innen internasjonal politikk. I tillegg til kjente journalistiske genrer tok vi som første journalistiske nettsted i Norge i bruk webloggen som format - se

vår weblogg

, der vi siden 14. januar 2003 har publisert kommentarer, analyser og lenker til interessante nettsteder. Lengre artikler og essays publiseres på

document.no/magasin

.

»

Dette høres ambisiøst og flott ut. Det høres ut som vi her har å gjøre med en blogg med perspektiv, ambisjoner og og ikke minst historisk sus. Januar 2003 er tross alt en evighet siden i bloggosfærens korte eksistens.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire personer oppgis å stå bak bloggen, men én av dem skriver mer enn brorparten av artiklene, virker det som. Av 15 artikler på forsiden, er 11 skrevet av Hans.

document.no/weblogg

Bloggere: Gunnar Nyquist, Hans Rustad, Brita Skuland, Christine Mohn
URL: http://www.document.no/weblogg

Pluss

  • Ambisiøst
  • Høy frekvens
  • Viktige saker

Minus

  • Uklart fokus
  • Gravalvor
  • Forvirrende design


Innhold

Ifølge beskrivelsen skal document.no bestå av et magasin og en weblogg. Magasinet skal angivelig inneholde lengre artikler. Denne delen av nettstedet synes å ha avgått ved døden en gang i oktober i fjor. Det eneste innholdet vi kan finne er plassert i selve webloggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forsiden av bloggen inneholder i skrivende stund 15 artikler. Mange av dem handler om krigen i Irak, og praktisk talt samtlige beveger seg i det følelsesladde grenselandet mellom vestlig kultur og islam.

Artiklene refererer nyheter, og bringer inn perspektiver, begivenheter, tanker og trender som ikke lett når opp i det ordinære norske nyhetsbildet. Som en av de ferskeste artiklene finner vi for eksempel en historie om eksport av tortur, hvor CIA angivelig omgår de plagsomme hjemlige idealer om hvordan man behandler fanger ved å eksportere dem til utlandet og la jordanere, egyptere, marokkanere og til og med syrere gjøre det skitne arbeidet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Dette er en av få artikler som ikke gir et innblikk i hva bloggeren selv mener om saken, men kun refererer historien. En viktig forskjell mellom bloggere som blogger om nyhetsbildet og journalister ligger i at førstnevnte gruppe ikke bare har lov, men nærmest forventes å komme med egne synspunkter mikset sammen med referatet av historien. Slik sett er document.no/weblogg en genuin blogg.

Muligens er det sesongbetont, men førsteinntrykket indikerer en ganske kraftig slagside i så henseende også. Det kan virke som om alt av interesse utenfor vår snevre andedam handler om slemme muslimer. Det er en liten verden, men den er ikke liten at vi enten må lese om Idol eller så må det være om fanatiske religiøse og selvmordsbombere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innholdsmessig er denne bloggen likevel et meget hederlig forsøk på å gi nye, interessante og for konsumenter av norske medier heller sjeldne perspektiver på verden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det må premieres.

Vi gir terningkast: 5

Språk

Artiklene på dette nettstedet er ikke spesielt velskrevne og omsorgsfullt komponert. Her er det mye klipp og lim og raske oversettelser, til dels ispedd lange avsnitt med tekst som slett ikke er oversatt, men gjengis på engelsk.

Ortografien halter innimellom, men holder stort sett mål.

Vi gir terningkast: 3

Frekvens

At det går litt fort med den enkelte artikkel er sikkert en nødvendighet for å holde den høye frekvensen denne bloggen har. Her kommer artiklene tett som hagl. Går det fortere nå, må de kalle seg en nettavis.

Terningkast: 6

Fokus

I «Om oss» angis det som nevnt over at «document.no skriver journalister fra inn- og utland om aktuelle temaer, særlig innen internasjonal politikk. I tillegg til kjente journalistiske genrer tok vi som første journalistiske nettsted i Norge i bruk webloggen som format».

Artikkelen fortsetter under annonsen

I undertittelen anføres det dessuten at document.no/weblogg er politisk analyse, kulturdebatt og mediekritikk.

I det ferske snapshotet jeg har gjort av nettstedet finner jeg ingen utenlandske journalister, og jeg finner ingen annen genre enn bloggen som ikke er utgått på dato i høst.

Jeg finner stort sett ting som kan karakteriseres som politisk analyse knyttet til internasjonal politikk, i mindre grad det jeg ville kalle kulturdebatt og mediekritikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Jeg har en mistanke om at fokusbeskrivelsen bør oppdateres og justeres til et ambisjonsnivå som etter alt å dømme har endret seg. Hvis man snevret seg inn til å si det som det er, at dette nettstedet fokuserer på politisk analyse av internasjonal politikk, så ville terningkastene sittet løsere. Nå syns jeg ikke vi kan strekke oss lenger enn

Terningkast: 4

Artikkelen fortsetter under annonsen

Originalitet

Man skal kanskje ikke le av verdenssituasjonen. På den annen side skader det sjelden eller aldri med et glimt i øyet. Ingen kan påstå at dette nettstedet bobler over av humor og kreative innfall og krumspring. Snarere tvert imot, her er det svært mye alvor.

Terningkast: 3

Kilder og merverdi

Blogger Hans og de andre er beleste mennesker, som leser mange interessante og autorative medier og formidler hva de har lest.

De er i mindre grad glade i å lenke til kildene sine.

De fleste, men ikke alle, artiklene har pliktskyldigst en lenke til inspirasjonskilden. Her er det imidlertid så mye informasjon, og mange påstander som jeg gjerne ville sett underbygget bedre, da fortrinnsvis ved hjelp av ytterligere lenker.

Terningkast: 3

Design

Denne bloggen møter deg med et bredt rødt banner med navnet på nettstedet (document.no) til høyre og en ubestemmelig figur til venstre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Designet er nokså forvirrende, for du kommer inn til noe som kaller seg document.no, det er lenker og henvisninger til ulike seksjoner, blant dem en blogg. Men uansett hvor du trykker kommer du enten til en enkel beskrivende side, eller så kommer du til bloggen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det ser ut som om et helt nettsted er blitt redusert til en blogg.

I venstre spalte er det en liste over bidragsytere. Jeg kunne savnet en lenke som ville gitt oss mer om den enkelte bidragsyteren. Nå vet man ingenting annet enn for- og etternavn.

En av de ferskeste artiklene forteller at nettstedet nettopp er blitt pusset opp. Hvis dette er en forbedret versjon, lurer jeg på hvordan det var der før.

Terningkast: 2

Totalinntrykk

Denne bloggen er ambisiøs. Bidragsyterne ønsker å skape en stemme som høres, en stemme som roper om viktigere ting, med et perspektiv som ikke er like navlebeskuende som media tror den norske folkesjela er.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er en god start, men det trengs mer. Inntrykket jeg sitter igjen med er en nokså gravalvorlig blogg med et uklart fokus og et forvirrende design.

Men bakmennene og -kvinnene har et svært godt utgangspunkt her å bygge videre på og kanskje kan document.no/weblogg bidra til å gi bloggosfæren en legitim stemme i samfunnsdebatten.

Det liker jeg, og det drar opp i totalvurderingen. Til tross for åpenbare skavanker får derfor document.no/weblogg

terningkast: 5

Norskbloggen

Norskbloggen tar bloggerne på alvor. Her anmelder vi norske blogger, som andre anmelder restauranter og kinobesøk.

Mange bloggere anser seg - med en viss rett - som representanter for «den femte statsmakt». Norskbloggen tar disse bloggerne på alvor. Bloggosfæren er et nødvendig korrektiv til de andre «statsmaktene», særlig den fjerde, nemlig pressen. Mange bloggere er usedvanlig skarpe og nådeløse i sin kritikk av medier, journalister, politikere og andre. Dette er positivt. Pressen har godt av et slikt korrektiv.

Men den som kritiserer, må også tåle kritikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En klassisk blogg er referanser til interessante debatter, artikler og nettsteder innenfor et tematisk område, ispedd bloggerens kommentarer og meninger. En nettdagbok er mer innadvendt, og beskriver bloggerens daglige gjøremål og tanker omkring eget liv. Norskbloggen fokuserer først og fremst på de klassiske bloggene, selv om overgangene kan være glidende.

Disse er anmeldt til nå

Terningkast: 5


• idag: document.no/weblogg
• 17.01.04: tittel er for pyser
• 20.12.04: kristiane.org

Terningkast: 4


• 10.01.05: Hjorthen uttaler seg om ting han ikke har greie på
• 13.12.04: Brukaropplevingar.com

Terningkast: 3


• 03.01.05: paradoxiadotorg

Terningkast: 2
• 24.01.05: XP.no - The Gadget Report
• 31.01.05: Kristin (Halvorsen)s side

Slik vurderer vi:

Kriteriene vi legger vekt på i Norskbloggen er:

Språk:

Vi omtaler bare norskspråklige blogger i Norskbloggen. Godt språk uten for mange trykkfeil er bra.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Innhold:

Pubertale dagboksnotater er ikke nødvendigvis juryens favorittlektyre, ei heller nitide beskrivelser av dine morgenritualer eller hva du spiste til middag i går. Men: Det du skriver er mindre viktig enn måten du skriver det på. Vi er ikke fremmed for tanken om at en velskrevet fjortisblogg kan være mer verdt på Norskbloggen enn en seriøs, klok og innsiktsfull, men dødskjedelig «voksenblogg».

Frekvens:

Blogger hvor de siste postingene er fra september 2002 fanger ikke umiddelbart vår interesse. Gi oss ferskvare.

Fokus:

Hvis bloggen oppgir å handle om et et spesielt tema, gir det ofte pluss i margen. Greier du dessuten å holde fokus på temaet ditt, ligger du enda bedre an.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Originalitet

. Originale krumspring, humor, selvironi, kreativitet - alt dette trekker opp.

Kilder og merverdi:

Hvis du skriver om noe du leste et sted, så pek til kilden og sørg for at det gir litt ekstra verdi å lese din sak i stedet - eller i tillegg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Design:

Skjønnheten kommer innenfra, og det er ikke sikkert at fasaden er din sterke side. Det skal ikke tale imot deg, så vi legger ikke all verdens vekt på designet i totalvurderingen.

Totalinntrykk

:

Sluttkarakteren er ikke bare utledet av de foregående karakterene, men søker å gi et bilde av det helhetlige inntrykket vi sitter igjen med - kriteriene over og alt annet tatt med i betraktningen.

Tips oss


Neste Norskbloggen kommer tirsdag 15. februar. Tips oss hvis du har noen gode kandidater.