Skjegg og bart forbudt

En lov som forbyr menn å ha skjegg, bart og langt hår har nylig blitt vedtatt i Turkmenistan. Loven føyer seg fint inn i rekken av underlige turkmenske lover.

Turkmenistans president, Saparmurat Niyazov, er svært glad for at han fikk gjennomslag for forbudet mot hårpryd i ansiktet. I følge presidenten er loven nødvendig ettersom langt hår og skjegg virker uhygienisk og gir et dårlig inntrykk av landet.

Forbudet mot skjegg og bart gjelder også for alle utlendinger som vil besøke Turkmenistan, derfor har myndighetene nå plassert frisører og barberere ved flyplasser og grensestasjoner slik at forbudet kan bli fulgt opp, melder nyhetstjenesten Ananova.

Flere bisarre regler


Den underlige loven føyer seg fint inn i rekken av bisarre regler som er blitt trumfet igjennom av presidenten de siste årene. President Saparmurat Niyazov har blant annet lagt ned forbud mot ballett og innført en såkalt brudeskatt for utlendinger som ønsker å gifte seg med turkmenske kvinner. Utenlandske menn må fra nå av betale 325.000 kroner og samtidig gi ti gullringer dersom de ønsker å gifte seg med en turkmensk kvinne. Inkludert i prisen er en egen avgift på lakener under bryllupsreisen.

For øvrig har Parlamentet i Turkmenistan erklært at 2003 skal dedikeres til president Niyazovs mor. Fra før av har presidenten gitt ordre om at dagene i uken og månedene i året skal skifte navn for å være mer i samsvar med turkmensk tradisjon. Januar har for eksempel blitt kalt opp etter presidentens mellomnavn, og kalles nå Turkmenbashi. April har fått navn etter presidentens mor, og skal heretter hete Gurbansoltan Edzhe, mens september skal oppkalles etter presidentens bok «Ruhnama», som forvrig er obligatorisk lesning i grunnskolen, og har erstattet mange av de klassiske lærebøkene.

Galskapen slutter dessverre ikke der. Da president Saparmurat Niyazov fant ut at det var for mye forlangt å be landets innbyggere om å huske navnet på sitt eget land, landets leder, byene, flyplasser, fabrikker, veier, moskeer og tilogmed en meteoritt, bestemte han seg for å gjøre det lett for alle parter: Han ga det meste navn etter seg selv.

Presidenten har også bestemt seg for å omstrukturere inndelingen av livet. Derfor varer nå ungdomstiden offisielt fra tolvårsalderen til fylte 25 år. Voksen er man mellom 37 og 49. Og ordentlig gammel er man først når man har blitt over 85 år.

Forøvrig er gjennomsnittlig levealder i Turkmenistan 60 for menn og 65 for kvinner.

Mer om Turkmenistan:


World Factbook - Turkmenistan
Ruhnama - Presidentens bok
Amnesty - Turkmenistan

Velkommen til debatt

ABC Nyheter ønsker velkommen til debatt om det meste. Men vi krever at du er saklig og viser respekt for menneskene sakene handler om og dine meddebattanter.

Her finner du regler for kommentering.

Tor Strand, redaktør

Kommentarfeltet er lukket for natten (23:00 - 06:00).

Velkommen til debatt i morgen tidlig klokken 06:00.

    Hva kan vi bli bedre på?

    Dine synspunkter er viktige i vårt kontinuerlige arbeid med å forbedre Startsiden. Derfor ber vi deg bruke cirka 3 minutter på en kort spørreundersøkelse.

    Ja, jeg kan delta
    Nei takk

    Hilsen oss i Startsiden