980 492

Akershus festning: Den russiske presidenten Dmitrij Medvedev og statsminister Jens Stoltenberg undertegner tirsdag den midlertidige avtalen angående enigheten om et 40 år gammelt emne mellom de to nasjonene: Skillelinjen i Barenthavet. Foto: Berit Roald / SCANPIX
ABCNyheter
ABCNyheter AS Kirkegata 17 Oslo 0153
22 80 85 80 tips@abcnyheter.no
true nyheter Barentshavet,Delelinjen i Barentshavet,Dmitrij Medvedev,Jens Stolenberg,Medvedev,olje,oljeboring,Polhavet,Politikk,Verden,Norge,Miljø,nyheter
Tor Strand Tor Strand er redaktør i ABC Nyheter. 90548980 tor@abcnyheter.no

Nå blir det ny oljekamp

Enigheten i nordområdene trapper opp striden om oljeressursene i Barentshavet.

(ABC Nyheter): Avtalen gjør det nemlig langt lettere å komme i gang med oljeleting i nordområdene, mener Høyre. Oljeselskapene vil at det settes iverk undersøkelser straks. 

Tirsdag formiddag overrasket statsminister Jens Stoltenberg og Russlands president Dmitrij Medvedev de fleste analytikere: Etter 40 års strid er Norge og Russland blitt enige om hvordan delelinjen mellom de to landene i Barentshavet skal trekkes.

Les også: - En stor overraskelse

Blant de få som fikk vite om gjennombruddet før pressekonferansen var leder av Stortingets forsvars- og utenrikskomité, Ine Marie Eriksen Søreide.

- Dette er veldig bra. Det vitner om stor kompromissvilje og solid håndverk på begge sider, sier Eriksen Søreide til ABC Nyheter.

- Vet hvor vi kan lete

Hun mener avtalen baner vei for nye leteområder etter olje i nord.

- Tida vil vise hvor det eventuelt er forekomster i nord. Men nå som grenselinjer er avklart vet man hvor man kan begynne å lete. Det er positivt, sier hun.

Hun er spesielt fornøyd med at Russland har godtatt folkerettslige prinsipper som ligger til grunn.

- Det er ikke helt klart for oss heller hvordan denne avtalen ser ut. Men jeg regner med at vi får en orientering på Stortinget. Dette veldig positivt og helt naturlig at de har lagt folkerettslige prinsipper til grunn, sier Eriksen Søreide.

- Må ha konsekvensutredning

Oljeindustriens landsforening (OLF) vil ha kartlegging så snart som mulig. 

Informasjonssjef Kjetil Hjertvik i Oljeindustriens Landsforening sier de håper enigheten mellom Norge og Russland fører til at det nye norske området kommer med i Oljemeldinga som er ventet senere i år.

- Vi er selvfølgelig veldig positive til at det har blitt enighet mellom Russland og Norge. Dernest er det viktig for oss at diskusjoner om området tas med i Oljemeldinga. Det er viktig at man foretar en konsekvensutredning så dette blir en del av det totale bildet, sier Hjertvik til ABC Nyheter.

Han sier at det bør gjennomføres geologiske undersøkelser i sektoren så snart det lar seg gjøre.

- Vi har så langt forholdt oss til det som er norsk sokkel, men området er veldig interessant. Selvfølgelig må det undersøkes først, men det som er viktig er at vi nå har forutsigbare forhold å jobbe ut fra, sier Hjertvik. 

- Russland mener alvor

Forsker Øystein Jensen ved Fritjof Nansens institutt sier enigheten gjør det langt enklere å få i stand kartlegging av petroleumsressursene i Barentshavet.

- Norge vil nå for eksempel vite hvor langt nord de kan tillate oljeboring uten at Russland kan gjøre noe med det. Det gir en stabilitet i regionen som er ganske viktig, sier Jensen.

Han mener det er interessant at Russland velger å få ryddet bort denne striden med Norge nå.

- Det er interessant at Russland er med på dette nå. Man har jo trodd at delelinjen kunne være et poltisk pressmiddel i regionen. Samtidig indikerer det at Russland mener alvor med å følge havretten. Delelinjen har nemlig rettslig sett ikke noe med Svalbard å gjøre, sier Jensen.

Han tror avtalen vil være av stor interesse for andre land som har interesser i nordområdene.

- Jeg vil tro myndighetene i Danmark og Canada følger dette nøye, sier Jensen.

Les også: Enige om delelinje

Lesernes kommentarer

2010-04-27T16:47:21

Gunnar Wolf Gunnar Wolf

27. april 2010 - 16:47

Flott!

Endelig kom håndslaget for enighet og det er to fine statsmenn som ga seg hånda, en skikkelig gledelig begivenhet som bl.a. jeg har ventet på i 40 år.
2010-04-27T19:21:03

Henry Hansen Henry Hansen

27. april 2010 - 19:21

Barentshavet.

Ja.ja.. så ble det billigsalg, håper vodkaen smakte godt?