B-vitaminet folsyre kan gi økt kreftrisiko

FOLSYRE: En ny norsk studie viser at tilskudd av B-vitaminet folsyre i store doser kan øke risikoen for kreft og død. - Studien gir ikke grunn til å endre anbefalingen om at kvinner som forsøker å bli gravide skal ta folsyre-tilskudd, understreker forsker Marta Ebbing. Det er ikke produktet på bildet som ble brukt i studien. (Illustrasjonsfoto: Scanpix)
FOLSYRE: En ny norsk studie viser at tilskudd av B-vitaminet folsyre i store doser kan øke risikoen for kreft og død. - Studien gir ikke grunn til å endre anbefalingen om at kvinner som forsøker å bli gravide skal ta folsyre-tilskudd, understreker forsker Marta Ebbing. Det er ikke produktet på bildet som ble brukt i studien. (Illustrasjonsfoto: Scanpix) 
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNorsk forskning viser at behandling med folsyre er forbundet med økt risiko for kreft og død blant hjertepasienter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om saken

Folat er et B-vitamin som er nødvendig for at kroppen skal fungere normalt.Hos voksne personer fører mangel på folat i første rekke til at blodprosenten blir for lav selv om en ikke har jernmangel.

Folatmangel kan også føre til psykiske symptomer, og det kan føre til forstyrrelser i nervesystemet: svekket følelsessans, forstyrret ryggmargsfunksjon.

Forskning har vist at den medfødte sykdommen som kalles ryggmargsbrokk har sammenheng med lavt nivå av folat i kroppen.
Forskning viser at når kvinner regelmessig tar ekstra tilskudd av folat i forbindelse med svangerskap, har det ført til en tydelig nedgang i forekomsten av denne alvorlige sykdommen.

Folat finnes naturlig i en rekke matvarer. Gode kilder til folat i norsk kosthold er dypgrønne grønnsaker (som brokkoli, spinat og bønner), appelsiner, samt grove brødvarer.

Kilde: Pasienthandboka.no

(ABC Nyheter): Forskere fra universitetene i Tromsø og Bergen har slått sammen data fra to norske B-vitaminforsøk gjort på hjertesyke.

Studien viser at det er økt risiko for kreft blant pasientene som ble behandlet med folsyre, sammenliknet med pasientene som ikke fikk slik behandling.

Det var også noe økt risiko for å dø blant dem som hadde fått folsyre, viser den nye studien.

- Vi har ikke noen grunn til å tro at dette kun skal gjelde hjertepasienter, sier lege og stipendiat Marta Ebbing, ved Hjerteavdelingen på Haukeland sykehus og Universitetet i Bergen, til ABC Nyheter.

- Men ut ifra de dataene vi har kan man ikke uten videre trekke slutningen at det skal gjelde alle, fortsetter hun.

- Ikke slutt på egenhånd

Folsyre er det syntetiske formen for B-vitaminet folat. Når vi spiser folsyre-tilskudd omdannes det til folat i kroppen. Folatmangel reduserer blant annet celledelingen i kroppen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I mange land blir hvetemel og andre kornprodukter tilsatt folsyre for å sikre nok folat til kvinner i fruktbar alder. Riktige nivåer av vitaminet hos kvinnene reduserer nemlig forekomsten av medfødte misdannelser hos deres barn.

I Norge tilsettes ikke folsyre i kornprodukter – men kvinner som planlegger graviditet rådes til å ta folsyre-tilskudd.

Ifølge Marta Ebbing gir ikke resultatene fra denne studien grunn til å endre på denne anbefalingen.

- Vi har ingen data som tilsier det. Det var ingen unge kvinner med i vår studie. Våre funn vil sikkert bli vurdert av Legemiddelverket og Helsedirektoratet, men jeg tror ikke det vil få konsekvenser for rådet til dem som planlegger å bli gravide, sier hun til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Disse kvinnene tar uansett folsyre over en kortere periode enn deltakerne i vår studie, samt at de tar en mindre dose. Deltakerne i studien tok 0,8 mg og anbefalingen til kvinner som planlegger graviditet er 0,4 mg, fortsetter Ebbing.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva med de som tar folsyre-tilskudd på grunn av medisiner de går på?

- Det er noen sykdommer og medikamenter som påvirker opptaket og omsetningen av folat i kroppen.

- Pasienter som i dag tar tilskudd på grunn av dette må ta dette opp med legen sin og ikke bare slutte på egenhånd, sier Ebbing.

- Overraskende resultat

Utgangspunktet for den nye studien som publiseres i det anerkjente tidsskriftet Journal of the American Medical Association (JAMA) onsdag, er de to norske B-vitaminforsøkene NORVIT og WENBIT som ble gjennomført i tidsrommet 1998 til 2005.

Totalt 6837 hjertepasienter deltok i de to studiene, og deltakerne fikk da ulike typer B-vitamin eller placebo (narrepiller) i tre og et halvt år.

Målet var å finne ut om tilskuddene hadde gunstig effekt på hjertesykdommen, men resultatene var skuffende - tilskuddene hadde ikke slik effekt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Sammenhengen mellom folsyretilskudd og økt risiko for kreft og død blant de hjertesyke fant forskerne ved å slå sammen data fra NORVIT og WENBIT, og innhentet nye opplysninger om krefttilfeller og dødsårsaker ut år 2007.

I NORVIT-WENBIT, var pasientene gjennomsnittlig 62 år, og 39 prosent av dem røykte da de ble med i forsøkene. Det var særlig flere tilfeller av lungekreft blant dem som fikk folsyre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ifølge forskerne er det gjort mange studier på sammenhenger mellom inntak av folat, folat nivå i blodet og risiko for hjerte-kar sykdom og kreft. I de fleste tilfeller er det vist at lavt inntak eller lave nivå av folat er forbundet med økt risiko for sykdom.

- Dette har ledet til troen på at jo mer folat, jo bedre. Det var derfor noe overraskende at behandlingen med folsyre hos hjertepasienter ga økt kreftforekomst, skriver de i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ha mer diskusjon

I Norge er det ikke lov å tilsette folsyre til matvarer, men en tredjedel av verdens befolkning bor i land der helsemyndighetene har bestemt at det skal tilsettes folsyre til mel og kornprodukter.

- Vi regner med at våre funn vil føre til mer diskusjon om hvorvidt dette er bra, skriver forskerne i en pressemelding.

Forskerne mener at studien viser hvor viktig det er å utføre store og grundige kliniske forsøk før man konkluderer om effekten av ulike behandlinger, enten det dreier seg om medikamenter, vitaminer eller kosttilskudd. Og at det er nødvendig med en styrket overvåkning av helsesituasjonen i forhold til befolkningens inntak av folsyre.

- Vi anbefaler at dette forskes videre på. Det er en gruppe i Bergen som planlegger forskning på folat og b-vitaminer generelt. Alle vitaminene virker sammen. Det er store systemer som er involvert, og det er aldri bare ett og ett vitamin alene, forklarer Ebbing.

- Når det gjelder disse deltagerne som var med i de to forsøkene, så kommer vi til å følge dem i forhold til kreftsykdom og død frem til 2014, sier hun til ABC Nyheter.