- Dette er helt skandaløst

- SKANDALØST: Arbeiderpartiets Håkon Haugli reagerer sterkt på opplysningene om at en arbeider som jobbet på Omsorgsbyggs arbeidsplass fikk 17 kroner i timen. (Foto: Atle Jørstad / Arbeiderpartiet (Montasje)).
- SKANDALØST: Arbeiderpartiets Håkon Haugli reagerer sterkt på opplysningene om at en arbeider som jobbet på Omsorgsbyggs arbeidsplass fikk 17 kroner i timen. (Foto: Atle Jørstad / Arbeiderpartiet (Montasje)).
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pArbeiderpartiets stortingsrepresentant Håkon Haugli fra Oslo reagerer sterkt på avsløringene om at en litauer fikk 17 kroner timen da han jobbet for Oslo kommune. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta

* Omsorgsbygg er eier, forvalter og utvikler av Oslo kommunes egne eiendommer.

* Arbeidstilsynet avslørte i uke 45 at en arbeider på byggeplassen i Drammensveien 60b, hvor Omsorgsbygg bygger ut en barnehage, fikk utbetalt 17 kroner i timen.

* Arbeideren jobbet hos en av Omsorgsbyggs underleverandører, som hevder at mannen fikk en lønn tilnærmet tarifflønn på 133,50 kroner i timen.

* Les mer om saken på ABC Nyheter.

Reaksjonene har ikke latt vente på seg etter at Arbeidstilsynet avslørte at en litauisk arbeider fikk 17 kroner timen da han jobbet for Oslo kommunes Omsorgsbygg.

- Dette er helt skandaløst. Jeg har nesten ikke sterke nok ord. Det er brutalt, og et uttrykk for at man har for dårlig kontroll i anbudsrundene og velger useriøse aktører, sier stortingsrepresentant Håkon Haugli (Ap) fra Oslo.

- Grov sosial dumping

Han tar forbehold om at han ikke kjenner den aktuelle saken utover ABC Nyheters korte redegjørelse.

Arbeidstilsynet har sendt brev til partene i saken, hvor arbeidsforholdet blir karakterisert som grov sosial dumping.

Haugli, som også sitter som medlem av Byutviklingskomiteen i Oslos bystyre, sier avsløringen er et bevis på manglende kontroll.

- Ingen i Norge skal arbeide for 17 kroner i timen. At dette kan skje er et bevis på at det ikke er god nok kontroll, at Byrådet ikke er sitt ansvar bevisst. Dette er noe vi definitivt må følge opp politisk, sier Haugli.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Går ikke an

Ola Elvestuen, nestleder i Venstre (Foto: Venstre).Ola Elvestuen, nestleder i Venstre (Foto: Venstre).

Han får støtte fra Ola Elvestuen, som er leder av Byutviklingskomiteen og gruppeleder i Venstre.

- Dette går ikke an. Her må de rydde opp umiddelbart, og dette er et bevis på at Omsorgsbygg har for lite kontroll, sier Elvestuen til ABC Nyheter.

Elvestuen, som også er nestleder i Venstre, er likevel ikke overrasket over avsløringen.

- Jeg trodde faktisk man hadde blitt flinkere, men vi har hørt litt for mange historier av denne typen de siste årene. Dette skal bare ikke skje, og når det skjer er det for dårlig kontroll med kvaliteten på underleverandørene, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Både Haugli og Elvestuen sier de vil ta saken opp med Byrådet. Haugli sier at de nå må finne ut av hvilke rutiner som finnes for å kontrollere Omsorgsbyggs leverandører.

Rutinesvikt

Elvestuen sier rutinene har sviktet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Når Oslo kommune bygger, må vi sørge for at det gjøres på en ordentlig måte, at det er ordentlige arbeidsbetingelser. I så måte har rutiner i Omsorgsbygg sviktet, sier Elvestuen.

Ordfører Fabian Stang (H) i Oslo sier til ABC Nyheter at han ikke aksepterer sosial dumping.

- Vi aksepterer ikke at noen misbrukes på denne måten, og vi må gjøre det vi kan for å sørge for at så ikke skjer. Der det blir oppdaget er det avgjørende at vi får ryddet opp med en gang, sier Stang.

Oslo-ordfører Fabian Stang (Foto: Scanpix).Oslo-ordfører Fabian Stang (Foto: Scanpix).

Byråd Bård Folke Fredriksen (H) for byutvikling i Oslo, som Omsorgsbygg sorterer under, er orientert om saken, og sier til ABC Nyheter at de nå jobber med å komme til bunns i saken.

- Dette er slike tilstander vi ikke vil ha på de byggeplassene Oslo kommune har. Dette vil vi slå ned på, og vi har en egen arbeidsplasskontroll som hele tiden følger opp at entreprenørene opprettholder de forpliktelsene de har, sier Fredriksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Gjør dere en god nok jobb med å kontrollere entreprenører og underleverandører?

- Vi har utviklet noen veldig strenge rutiner for kontroll, og vi har veldig klare kontraktsforpliktelser. Hvis noen ønsker å lure kommunen kan man jo forsøke det, men da skal vi ha et kontrollsystem som sørger for at det ikke skjer, svarer Fredriksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvorfor har dere ikke fanget opp feilen her?

- Det er vanskelig for meg å uttale meg om den konkrete saken, og nå skal vi la underleverandøren uttale seg først, svarer byråden.

Kontrakten kan sies opp

Han understreker at underentreprenøren Asfalt og Grønt, som hadde litaueren ansatt, nå skal få forklare seg. Deretter vil det bli vurdert om dette er et vesentlig avtalebrudd, noe som tilsier at kontrakten kan sies opp.

- Vi slår hardt ned på sosial dumping, og hvis det er sosial dumping i denne saken, vi vi slå hardt ned på det her også, sier Fredriksen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Konstituert administerende direktør Per Morten Johansen i Omsorgsbygg KF sa mandag morgen til ABC Nyheter at de jobber med å få frem dokumentasjon i saken. Han understreket også at de har en svært offensiv politikk for å komme sosial dumping til livs.

- Det er helt uhørt at det på noe som helst tidspunkt foregår underbetaling og sosial dumping på noen av våre byggeplasser. Vi gjennomfører daglige kontroller for å komme dette svineriet til livs, sier Johansen.

PS: Ifølge litauerens arbeidsgiver i Norge, Asfalt og Grønt AS, har litaueren fått langt mer enn 17 kroner timen. Han mener det relle tallet ligger på nærmere 70-80 kroner etter skatt, fordi litauere har et annet lønnssystem enn vi har i Norge. Arbeidstilsynet mener imidlertid man ikke kan regne lønn på den måten Asfalt og Grønt gjør.