- Nato må tåle større tap

MENER: Tidligere Forsvarssjef Sverre Diesen. Foto: Forsvaret.
MENER: Tidligere Forsvarssjef Sverre Diesen. Foto: Forsvaret.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen nylig avgåtte forsvarssjefen Sverre Diesen mener Nato og det internasjonale samfunnet må tørre å ta flere tap i Afghanistan.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en kommentar på nettstedet Minerva har Sverre Diesen gitt en klokkerklar støtte til sjefen for de internasjonale styrkene i Afghanistan, general Stanley McChrystal. Isaf-sjefen ba i sommer om 40.000 ferske soldater fra president Barack Obama, men avgjørelsen lar vente på seg.

At også andre land er skeptiske til å bidra med flere soldater, eller vurderer å trekke sine soldater ut av Afghanistan, er ingen hemmelighet. Både i Tyskland og Frankrike går debatten høyt om hvorvidt det er noe poeng å ha soldater i Afghanistan overhodet.

Tror ikke kampen er tapt

«Fra politikere høres stadig oftere ord som afghanisering og exit-strategi, og i sum etterlater alt dette et inntrykk av at en viss defaitisme er i ferd med å bre seg i de vestlige samfunn», skriver Diesen i sin kommentar.

På spørsmål fra ABC Nyheter svarer Diesen at han ikke tror kampen om Afghanistan er tapt, men at det er av avgjørende viktighet at man prøver en ny strategi.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg tror ikke det er umiddelbar fare for at mange land vil trekke soldatene sine ut av Afghanistan, men det kan være politisk vanskelig å gå inn for McChrystals strategi, fordi den vil føre til at soldatene på kort sikt blir mer utsatt, og det kan føre til større tap. Alternativet er imidlertid å fortsette som nå, som sannsynligvis ikke vil føre til at man greier å snu utviklingen. Det kan igjen føre til at man til slutt gir opp operasjonen og i stedet går på det vi kan kalle et kontrollert nederlag. Man må med andre ord gjøre noe annet enn man har gjort til nå. Det hjelper ikke med mindre tap hvis man på den måten ikke oppnår noe - da er tapene forgjeves. Det finnes ikke noen annen logisk slutning, sier Diesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Beskytte, ikke angripe

I kommentaren redegjør Diesen for hvordan McChrystals strategi vil skifte fokuset til de militære styrkene fra å jakte ned Taliban-soldater til å ha et sterkt fokus på å beskytte det sivile samfunnet mot angrep.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«For det første vil han nekte Taliban både menneskelige og andre ressurser som de i dag rekvirerer fra allerede fattige lokalsamfunn, og som de er avhengige av for å vedlikeholde opprøret på dagens nivå. For det andre vil han overbevise befolkningen om at ISAF og den afghanske regjeringen faktisk er i stand til å beskytte dem, og i neste omgang sørge for at økonomisk hjelp og samfunnsbygging vil gi dem et bedre liv.»

- Men kan man beskytte seg mot selvmordsbombere og terror?

- Det er selvfølgelig umulig å beskytte seg hundre prosent mot denne typen angrep. Men det er heller ikke avgjørende. Målet er å holde angrepenes omfang nede på et nivå som gjør at de ikke greier å hindre oppbyggingen av det sivile samfunnet, og ødelegge befolkningens tillit til regjeringen og de internasjonale styrkene. De soldatene som på kort sikt vil utsettes for en større risiko vil med andre ord kunne få styrket sikkerheten etter hvert som de vinner sivilbefolkningens tillit og dermed også får etteretninger fra dem. Sivilbefolkningen vet ofte hvor Talibanstyrkene befinner seg, men har til nå ikke alltid våget å stole på soldater fra hæren eller de internasjonale styrkene, sier Diesen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han legger ikke skjul på at den amerikanske generalens strategi vil kunne føre til større tap av soldater, men mener det er prisen man må betale. Konsekvensen av å ikke gjøre det vil være at ting tar mye lengre tid.

- En sjef

- McChrystals strategi vil ta mellom 10 til 20 år. Alternativet vil ta mye lengre tid. Så selv om det vil være høyere tapstall i en periode, så vil man nok se at fremgangen kommer raskere enn om man lar være, sier Diesen.

Mens han var Forsvarssjef var de sivile bistandsorganisasjonene og Forsvaret flere ganger i tottene på hverandre i debatten om samarbeidet mellom militære og sivile aktører i Afghanistan. I kommentaren hos Minerva benytter Diesen muligheten til igjen å poengtere at det mest hensiktsmessige i hans øyne hadde vært et altomspennende samarbeid mellom sivile og militære krefter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Helst skulle også den sivile og militære innsatsen vært samlet under en og samme sjef – en reell ”supreme commander” – fordi det først er da det kan skapes en så tett og integrert sammenheng i tid og rom mellom militære operasjoner og sivil innsats at det blir en umiddelbar og synlig sammenheng mellom sikkerhetsstyrkene og forbedrede levevilkår for befolkningen.»

Har boktilbud

Diesen innrømmer at det har vært et betydelig temposkifte i hans liv etter at han gikk av som Forsvarssjef, men at han blant annet har inngått samarbeid med Minerva om å skrive militærfaglige kommentarer fra tid til annen. Selv om han har fått tilbud, så har han ikke noen konkrete bokplaner ennå.

- Jeg har fått noen forespørsler, men foreløpig er det bare til vurdering. Jeg må se hva jeg har mest lyst til å drive med i tiden fremover, sier han til ABC Nyheter.