Tidligere fredsmegler Thorvald Stoltenberg:Hylles av Karadžić

Tidligere fredsmegler Thorvald Stoltenberg takker for ros fra krigsforbrytertiltalte Radovan Karadžić, men er ikke imponert over den tidligere bosnisk-serbiske lederen innsats ved fohandlingsbordet. Foto: Scanpix
Tidligere fredsmegler Thorvald Stoltenberg takker for ros fra krigsforbrytertiltalte Radovan Karadžić, men er ikke imponert over den tidligere bosnisk-serbiske lederen innsats ved fohandlingsbordet. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Jeg tar all ros til meg, sier Thorvald Stoltenberg. Krigsforbrytertiltalte Radovan Karadžić kaller nordmannen «en stor diplomat» etter innsatsen som fredsmegler under Bosnia-krigen på 90-tallet.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere diplomaten Thorvald Stoltenberg takker for rosende omtale fra den tidligere bosnisk-serbiske lederen som nå sitter tiltalt for blant annet krigsforbrytelser ved Den internasjonale domstolen i Haag (ICTY).

- Jeg tar all ros til meg. Det er virkelig sant. Min oppgave da jeg skulle forhandle der nede var å få partene med meg, ikke mot meg, sier Stoltenberg.

Det er i Karadžić sine eksklusive skriftlige svar på spørsmål fra ABC Nyheter, at den norske fredsmegleren roses i skyene for sin innsats under krigsårene på 90-tallet. «En stor diplomat», skriver han blant annet.

- Karadžić var en nervøs mann

Men på spørsmål om Stoltenberg oppfattet Karadžić som en konstruktiv forhandlingsmotpart, svarer han:

- Nei. Det henger sammen med at han hadde så mye nerver. De slo ut slik at han svingte lett i standpunkter og synspunkter. Han var en meget nervøs mann. Da mener jeg ikke nervøs for konkrete ting, men hele hans legning var fyllt av nerver.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Han kunne mene en ting én dag, og noe helt annet den neste. Dette tok jeg opp med ham mange ganger, også i samtaler alene. Når jeg nevnte at han hadde hatt en annen mening dagen før, så benektet han det - eller han bet negler.

- Fikk du inntrykk av at han mottok ordre fra Beograd eller var han en selvstendig aktør?

- Det er 100.000-dollar-spørsmålet. Det virket jo som Milošević var den store og avgjørende personen. Både måten Milošević snakket til ham på, og måten Milošević kjørte igjennom sine saker - han mente ikke alltid det samme som Karadžić.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men jeg har ikke noe bevis for det, uten inntrykkene som man sitter igjen med etter å ha sittet og forhandlet med dem.

- Helt enig med Karadžić

«Thorvald Stoltenberg er en stor diplomat. Han var helt upartisk», skriver Radovan Karadžić til ABC Nyheter.«Thorvald Stoltenberg er en stor diplomat. Han var helt upartisk», skriver Radovan Karadžić til ABC Nyheter.

«Thorvald Stoltenberg er en stor diplomat. Han var helt upartisk. Han hadde en forståelse for alle sider. De som ønsket fred skulle ha benyttet seg av hans kvaliteter for å få stanset krigen. Owen/ Stoltenberg-planen kunne ha stanset krigen i 1993, og inneholdt stort sett de samme forutsetningene som Dayton-avtalen etter to års ekstra krig», skriver den krigsforbrytertiltale fra cellen sin i Nederland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er jeg uten forbehold enig i, fastslår Stoltenberg som minner om at alle parter også var enige i fredsplanen fra høsten 1993, også tilhengerne av Izetbegovic (bosniakker).

- Men så fikk vi beskjed fra bosniakkene at de trakk seg, og det var etter råd de antagelig hadde fått fra amerikanerne. Jeg kan ikke si det sikkert, men jeg tror det og de antydet det.

Han sier Dayton-avtalen ikke delte Bosnia-hercegovina i tre slik planen fra 93 gjorde, men «to og en halv, for føderasjonen fungerer ikke» og at bosniakkene fikk et mindre landområde enn det var lagt opp til to år tidligere.

- De to årene, det at de ikke godtok 93-avtalen... Forskjellen mellom de to avtalene, den finner du på kirkegårdene i Bosnia. Tusenvis av bosniakker og andre som ble drept, og du fikk en 150.000 nye flyktninger.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vil ikke vitne

Men den tidligere fredmegleren, avviser bastant muligheten for å stille som vitne for Karadžić som han traff flere ganger personlig.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Nei, jeg tror ikke det. Jeg er Røde kors og dermed frittatt for vitneplikt, slår Stoltenberg fast.

- Men ville du personlig ha sagt ja til å vitne hvis du ble spurt?

- La meg si det slikt: Jeg har ikke noe behov for å vitne og tror ikke jeg har noe å føye til. Har de ikke en million dokumenter?

Han vil ikke uttale seg offentlig om Karadžić eventuelle skyld og tiltalen mot ham.

- Det har jeg selvsagt gjort meg mine tanker om, men det ønsker jeg ikke å si noe om. Det ville jo være underlig om jeg ikke hadde gjort det.

I sitt svar til ABC Nyheter sier Karadžić skråsikkert at han vil komme til å sette sine bein på serbisk jord igjen:

«Of course», er hans eneste svar.

Stoltenberg vil i første omgang ikke si noe om akkurat dette. Men på et annet spørsmål lar han likevel en mulig løsning skinne igjennom:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det kommer jo an på hvor han kommer til å sone hvis han får dom. Du vet, du har et helt nytt Serbia og Republika Srpska i dag. Og de er like opptatt som omverdnen på å komme fram til skyld og ikke-skyld i bosniakrigen.

Som fredsmegler traff Stoltenberg lederne for alle stridende parter, også serbernes Slobodan Milošević.Som fredsmegler traff Stoltenberg lederne for alle stridende parter, også serbernes Slobodan Milošević.

Stoltenberg traff de serbiske lederne en rekke ganger personlig, også Slobodan Milošević som døde mens han var under tiltale i Haag, den bosnisk-serbiske hærsjefen Ratko Mladić (som fortsatt lever på frifot og i skjul) og Radovan Karadžić.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg var der jo i tre år og gjennom den tiden ble det en del møter.

- Karadžić elsket dansker

Norges tidligere utenriksminister advarer mot å tro at man kan se på folk om de er «krigsforbrytere» eller «fredsengler».

- Det er den farligste form for selvbedrag. Man kan ikke se slikt på folk, verken i fredelige Norge eller på Balkan. Det er en farlig myte å tro at man lett ser hvem som er «djevel» og «engel», det er et stort problem internasjonalt og her hjemme.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Internasjonalt vil alle gjøre best mulig inntrykk og presentere sin sak best mulig. Det gjør svart-hvitt-tenkning som vi vel alle streber etter fordi det er så enkelt, absolutt ikke lett, sier Stoltenberg som senere blant annet var norsk ambassadør i København.

- Ta for eksempel Karadžić, han elsket Danmark og danskene fordi der hadde han studert. Han skrev dikt om vidunderlige dansker. Det var noe av det første han fortalte meg da vi møttes til forhandlinger.

Stoltenberg ønsker derimot ikke å uttale seg om Karadžić sine påstander om at de bosnisk-serbiske lederne ikke ønsket etnisk renskede områder.

- Men det du ikke trenger å være i tvil om er at det ble sagt mange motstridende ting - ofte fra samme parter. Derfor vil jeg ikke komme med noen kommentar til det, sier Stoltenberg.

Les også: - Aktor kan aldri bevise etnisk renskning

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den tidligere toppdiplomaten minner også om at utgangspunktet for forhandlingene om fred i Bosnia, var vanskelige.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det var ikke et upartisk utgangspunkt. Man skulle være mot serberne, for bosniakkene og lukke øynene for det kroatene bedrev.

- Det var det generelle utganspunktet for folk som arbeidet med balkanspørsmål, og det hadde mye sammenheng med at CNN slo seg ned i Sarajevo og CNNs budskap var mer eller mindre at de var mot serberne, for bosniakkene og lukket øynene for kroatene...

USA brøt embargoen

Stoltenberg bekrefter også at USA sto bak brudd på FNs våpenembargo, slik norske soldater rapporterer det i dokumenter som Utenriksdepartementet (UD) har overgitt til Karadžić sine forsvarere.

Han mener USA også sto bak militær opplæring av de bosnisk-muslimske styrkene i krigsårene.

- Det var jo ingen tvil om at amerikanerne støttet bosniakkene, blant annet ved å trene opp deres folk. De sa det var private selskaper som trente de militære, men det var altså nylig pensjonerte amerikanere. Det samme gjorde de for kroatene før kroatene gikk til sitt storangrep i 95.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tror ikke på hemmelig avtale

Karadžić har i sitt forsvar hevdet at det skal eksistere en avtale mellom ham og USAs forhandler Richard Holbrooke. Kjernen skal være at tiltalen skulle frafalles hvis Karadžić bare holdt seg skjult og utenfor offentlighetens lys.

I sitt svar til ABC Nyheter holder Karadžić fast ved dette og at avtalen skulle holdes hemmelig:

«Ja, jeg måtte love å holde avtalen hemmelig og ble til og med fortalt at jeg måtte vente 'ufin retorikk' mot meg, men ikke vektlegge dette. Jeg overholdt min del av avtalen. Hvis det internasjonale samfunnet ikke overholder Holbrookes del, kan ikke internasjonale forhandlere forvente å oppnå fremtidige avtaler om avslutning av konflikter».

Stoltenberg har på sin side aldri hørt om noen slik avtale og tror ikke det ble gjort noen. Han understreker også at det ikke vil være en korrekt fremgangsmåte ved forhandlinger.