ICESAVE-AVTALENParlamentarisk skandale på Island

Statsminister Jóhanna Sigurdadóttir har forskuttert vedtak i Alltinget overfor Islands motparter. Foto: Thomas Vermes
Statsminister Jóhanna Sigurdadóttir har forskuttert vedtak i Alltinget overfor Islands motparter. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen islandske regjeringen har meddelt sine motparter at Island godtar den omstridte Icesave-avtalen uten at Alltinget har fattet vedtak. Belønningen er lån fra IMF.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
ICESAVE-SKANDALEN

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland, Storbritannia, Det internasjonale valutafondet IMF og de nordiske landene inkludert Stoltenberg-regjeringen, at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Avtalen ble i første omgang forkastet av Alltinget, som i august krevde endringer i den.

17. oktober meldte den islandske avisa Morgunbladid at forhandere fra Nederland, Storbritannia og Island var kommet fram til et nytt utkast.

Denne avtalen kommer på toppen av den økonomiske krisen Island gjennomlever. Island har fått tilsagn om kriselån fra Det internasjonale valutafondet IMF, Norden og Polen. Men alle har satt som ultimatum at Island først underskriver en Icesave-avtale.

(ABC Nyheter): Bak en tørr pressemelding fra Det internasjonale valutafondet IMF, ligger en parlamentarisk skandale i Island, som ABC Nyheter kan avdekke.

Etter flere måneders strid i det islandske Alltinget har regjeringen sagt fra til sine motparter Nederland og Island at det vil bli et positiv vedtak i Alltinget om det siste utkastet til en Icesave-avtale.

Avtalen vekker enormt raseri i befolkningen i vår nabostat.

Dette skjer etter lang tids dragkamper i Alltinget - uten at de folkevalgte så langt har gitt klarsignal i saka.

Fikk signal fra regjeringen

- Vi ble beroliget av den islandske regjeringen forrige uke, sier den nederlandske finansministerens talsperson Saschia Kranendonk til ABC Nyheter.

- Hvordan kan dere føle dere trygge på en avtale så lenge det islandske parlamentet, Alltinget, ikke har godkjent utkastet til Icesave-avtale ennå?

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi er veldig fornøyd med at regjeringen har underskrevet denne avtalen, som sikrer at penger til Icesave-kunder vil bli betalt. Lovforslaget om avtalen ligger nå i Alltinget, sier Kranendonk.

- Men vi har hørt at signalene i Alltinget er positive denne gangen. Det har regjeringen informert oss om, forteller den nederlandske talspersonen.

Se hvordan Icesave-nettbanken ble framstilt som ideell og åpen i denne reklamefilmen myntet på det britiske markedet.

Minister gikk i protest

Avtalen med Nederland og Storbritannia innebærer at den islandske staten forplikter seg til å betale tapene 400.000 britiske og nederlandske sparekunder hadde ved konkursen i den private nettbanken Icesave.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Nesten 4 milliarder euro er forskuttert av myndighetene i Storbritannia og Nederland, som så har forlangt en Icesave-avtale om at den islandske staten skal se på dette som et lån som skal betales tilbake over mange år.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Avtalen er så omstridt at helseminister Ögmundur Jonasson tidligere i år trakk seg fra regjeringen og sammen med to partifeller fra De venstregrønne hindret flertall i Alltinget for en opprinnelig Icesave-avtale statsminister Jóhanna Sigurdadóttir (Sosialdemokratene) ville ha gjennom.

Ultimatum for IMF

ABC Nyheter skrev at Nederland, Storbritannia, Norge og de andre nordiske landene utsatte Island for et ultimatum i Icesave-saken.

Et hardt tiltrengt kriselån fra IMF er blitt holdt tilbake inntil Icesave-striden blir løst.

Etter nederlaget i Alltinget forhandlet den islandske regjeringen fram et nytt utkast til avtale.

Det har vært drøftet i Alltinget de siste ukene, uten at det så langt er lyktes å komme fram til noe vedtak.

God nok garanti

Islands motparter har likevel fått så sterke forsikringer fra regjeringen,at de har følt seg trygge nok til å gi klarsignal til IMF om å utbetale neste andel av kriselånet som skal bidra til å få Island ut av finanskrisen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det utløste i går en pressemelding fra IMF om at den første gjennomgangen av Islands økonomiske program med IMF er fullført.

Denne kryptiske meldingen innebærer at et lån på 167,5 millioner dollar vil bli utbetalt til Island, et halvt år etter planen. I tillegg regner den islandske regjeringen med at dette vil blidgjøre også den rødgrønne regjeringen i Norge. Dermd kan også et nordisk lån på 625 millioner dollar bli overført til den islandske sentralbanken.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Kommer på fredag

ABC Nyheter intervjuet i dag IMFs Islands-sjef Mark Flanagan på telefon i Washington DC.

- Forutsetter ikke denne utbetalingen at det er enighet mellom Island, Nederland og Storbritannia om Icesave?

- IMF har aldri hatt noen formelle betingelser om Icesave. Men Icesave-saken har indirekte påvirket tidspunktet for utbetaling av den bredere finansiering, ved at andre kreditorer hadde slike betingelser, bekrefter Flanagan.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi måtte vente til de ble tilfredsstilt . Nå har vi fått melding om at de er tilfreds med situasjonen, sier Flanagan.

- Når blir pengene utbetalt?

- Fredag. Kanskje noe kommer på mandag, forteller IMFs Islands-sjef.

Regner med Jonasson

Islandske regjeringsrepresentanter ABC Nyheter har vært i kontakt med, regner med at den prinsippfaste eks-helseministeren Ögmundur Jonasson, som fortsatt er Alltings-medlem, vil si ja denne gangen.

Det spurte vi ham om i ettermiddag.

- Jeg er veldig bekymret, men er ikke klar til å gå ut med noen konklusjon ennå, sier Jonasson.

Sammen med to partifeller kan han blokkere avtalen - hvis de ikke uansett må gi etter for et fullbyrdet faktum når pengene fra IMF har strømmet inn.

- Jeg blir kvalm

- Hva sier du til at IMF nå har fått beskjed om at regjeringen har sagt at Icesave-saken er løst før Alltinget har gjort det?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Disse forbindelsene gjør meg veldig, veldig sint. Og det tror jeg gjelder islendinger flest. Vi ser dette som en konspirasjon mellom kreditorene som bruker EU og IMF, sier Jonasson.

- Hvordan kan regjeringen ha konkludert med at signalene fra Alltinget er positive?

- Jeg antar at regjeringen har overbevist kreditornasjonene om at det er flertall for saken.

Jeg blir kvalm når jeg ser uttalelsene fra IMF, isier Ögmundur Jonasson til ABC Nyheter.