ISLANDS KRISEIslands statsminister vil ikke ha gunstig lån

Paradoks: Islands statsminister Johanna Sigurdadottir ber Stoltenberg bekrefte at Norge ikke vil gi Island et gunstig lån. Foto: AP/Scanpix
Paradoks: Islands statsminister Johanna Sigurdadottir ber Stoltenberg bekrefte at Norge ikke vil gi Island et gunstig lån. Foto: AP/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen islandske statsministeren ber Jens Stoltenberg om å avkrefte at Norge vil gi Island et lån landet deseperat trenger. Les eposten hennes til Jens.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
ICESAVE-SKANDALEN

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland, Storbritannia, Det internasjonale valutafondet IMF og de nordiske landene inkludert Stoltenberg-regjeringen, at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Denne avtalen kommer på toppen av den økonomiske krisen Island gjennomlever.

ABC Nyheter: Nyheten i ABC Nyheter fredag om at Jens Stoltenberg blankt avslår et gunstig, norsk lån til Island, slik Senterpartiets Per Olaf Lundteigen har gått inn for, vakte stor oppmerksomhet i islandske medier.

Nå kan ABC Nyheter offentliggjøre det oppsiktsvekkende innholdet i eposten fra Islands statsminister Jóhanna Sigurdadottir som Stoltenberg svarte på.

Og til ABC Nyheter skriver statsminister Sigurdadottir rett ut at Island slett ikke trenger noe slikt lån:

- Javisst hadde det vært verdifullt å ha tilgang til ett lån i størrelsesorden 100 milliarder norske kroner, spesielt om det ikke var knyttet til Icesave og IMF. Men ingenting tyder på at vi trenger noen større lånepakke enn den som allerede er avtalt, skriver hun til oss.

Binder seg til IMF-masta

I uka som gikk var en delegasjon fra Senterpartiets søsterparti Framsoknarflokkin på besøk hos stortingspartiene i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

De var her for å fremme ønsket nettopp om et slikt lån som ikke forutsetter at Island oppfyller de omstridte kravene fra Det internasjonale valutafondet IMF.

Den islandske regjeringen møter stor motbør i det islandske folk og i Alltinget for den såkalte Icesave-avtalen som IMF og de nordiske landene krever at Island skal inngå, før de vil betale ut en krone i kriselån.

Den islandske regjeringen bestående av sosialdemokratene og SVs søsterparti De venstregrønne (VG), insisterer imidlertid på at Island skal holde seg til et nordisk lån knyttet til betingelsene fra IMF.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Da må den islandske staten uten forbehold betale ut gigantsummer i erstatning til nederlendere og briter som var kunder av den konkursrammede privatbanken Icesave. Det vil svekke den offentlige økonomien i Island i mange år framover.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Negativ islandsk statsminister

Så skulle man tro at islendingene begjærlig grep den utstrakte hånden fra ett av de norske regjeringspartiene. Men nei, viser eposten fra Sigurdadottir:

Jeg beklager å ta opp en sak som har fått relativ stor oppmerksomhet i Island.

Det skriver Sigurdadottir til Stoltenberg om utspillet fra Lundteigen om å låne ut opptil 100 milliarder norske kroner til rimelig rente, og uten binding til en Icesave-avtale.

Så ber hun om en bekreftelse på at Lundteigen taler for egen regning, fordi den islandske regjeringen utsettes for forventninger fra folket i Island om å følge opp Lundteigen og senterpartienes initiativ.

(Se hele hennes epost nederst i denne artikkelen).

Lundteigen: - Veldig spesielt

ABC Nyheter forela statsminister Sigurdadottirs epost for stortingsrepresentant Per Olaf Lundteigen, som har stått i spissen for et slikt gunstig lån.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han reagerer sterkt på innholdet.

- Jeg vet ikke hva statsministere rundt i verden sender rundt av brev. Men dette er svært spesielt fordi Island er i en veldig vanskelig økonomisk og politisk situasjon, sier Lundteigen.

- Setter hun prestisjen foran?

- Veldig mange på Island ønsker at regjeringa skal se til Norge, ikke bare til IMF, fortsetter han og slår fast:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Da er det veldig spesielt at hun ganske direkte ber om å få et negativt svar fra den norske statsminister på en avtale med Norge om et lån som ikke har IMFs vilkår knyttet til seg.

- Ett mulig svar kan være at den islandske regjeringen har sagt til islendingene at IMF-lånet er eneste alternativ.

- Man kan lure på om Sigurdadottir derfor har knyttet stor prestisje til at det ikke dukker opp en norsk løsning, spekulerer Lundteigen.

Her er eposten:

Og dette skriver statsminister Jóhanna Sigurdadottir til Jens Stoltenberg i en epost 5. oktober:

Artikkelen fortsetter under annonsen

Kære Jens,

Jeg vil igen sige hjerteligt til lykke med resultatet i valget, her i Island har regeringen desværre mange svære saker at handle med.

Jeg beklager at tage op en sag som har fået relativt stor opmærksomhed i Island, d.v.s. Per Olav Lundteigens erklæring til en Althingsmand fra det islandske Fremskridtsparti, Senterpartiets søsterparti, om at Norge er villig til at låne Island 100 milliarder norske kroner. Vi ved godt at Lundteigen taler for egen regning og kender godt den norske regerings holdning men det gælder ikke for alle her i landet og Fremskridtspartiet i Island beskylder regeringen for ikke at følge op på deres initiativ.

Til at undgå fortsat tvivl, vil jeg gerne spørge om den norske regerings holdning kan blive videre klargjort i svar til Lundteigens udspil? Er hans udspil realistiskt?

Jeg ville gerne få svar fra dig så tidligt som muligt.

Jeg glæder mig til det nordiske møde i Stockholm i slutning af denne måned.

Med venlig hilsen,

Jóhanna.

De fleste islendingene ønsker lån fra Norge, melder NRK.no