Portotakstene til værs i januar

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pI EU kjempet Liv Signe Navarsete forgjeves for å bevare monopolet på brevpost. Innenlands lar hun Posten legge på portoen med 6,3 prosent.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): I et brev til Samferdselsdepartementet ba Postens konserndirektør Lars Tendal om godkjenning til å heve portotakstene betydelig fra 1. januar.

Nå blir han bønnhørt av Liv Signe Navarsetes departement.


Fra nyttår går dermed portotaksten for vanlige brev inntil 20 gram opp fra 8kr til 8,50, en prisøkning på 6,3 prosent. A-post på over 20 gram går opp fra 12 til 13 kroner, altså 8,3 prosent i prisøkning.

Finanskrise og epost

Begrunnelsen for portotakst langt utover prisstigningen ellers i samfunnet, er lavkonjunkturen som rammer Postens økonomi fordi folk og næringsliv sender mindre post. Overgang til elektroniske løsninger forsterker dette.

Endelig oppsummerer Postens at haugene med reklame de bærer ut, minsker.

Utviklingen aksellererer: Første halvår i år ble det distribuert 14 prosent mindre post enn i fjor. I 2008 gikk antall brev ned med 3,3 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alt i alt gikk driftsinntektene for postombæring dermed ned med 54 millioner kroner første halvår i år, sammenliknet med samme periode i fjor.

230 millioner pluss

På såkalte massebrev går portoen opp med gjennomsnittlig 3 prosent.

Alt i alt regner Posten med at de varslede portoøkningene vil gi mellom 225-234 millioner kroner i 2010.

Egentlig ønsket Posten å legge på prisene allerede 1. august i år. Det ble avslått av Samferdselsdepartementet. 1. januar 2010 har det dermed gått 17 måneder siden forrige portoøkning.

Samferdselsdepartementet skal godkjenne alle portoøkninger der Posten i dag har enerett. I et brev til Finansdepartementet gjør Samferdselsdepartementet det klart at de støtter Postens ønske om portoøkningene. Økonomien er blitt så forverret at rasjonalisering ikke er nok.