Mer vann på Mars

Mer vann på Mars
Mer vann på Mars
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDet er mer vann enn antatt på Mars, og det er ikke begrenset til bare nordpolen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det viser satellittbilder fra NASA. Et område midt mellom den nordlige polen og ekvator ble i 2008 rammet av flere små meteoritter. I nedslagskraterne kom et blåhvitt materiale til syne. Området ble overvåket av Mars Recoinnassance Orbiter (MRO), som går i bane rundt den røde planet, og etter 15 uker hadde det ukjente materialet forsvunnet. Nå vet forskerne at det var is som kom til syne, og at isen rett og slett fordampet ut i Mars-atmosfæren.

Rent vann

Det er første gang astronomer har kunnet observere dette fenomenet, der meteoritter avdekker is, som så forsvinner ut i atmosfæren. Funnet forteller forskerne at is av vann ikke bare finnes under overflaten på nordpolen, men at det også eksisterer mye lenger mot ekvator enn antatt. En annen overraskelse er at isen er atskillig renere enn man har trodd.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Før har vi trodd at isen ville danne seg mellom jordlagene i en 50-50 miks, men nå viser analyser at isen er 99 prosent ren, sier Shane Byrne, en av forskerne som betjener kameraet HiRISE, kameraet som har tatt bildene fra MRO.

Skjebnens ironi

NASA-sonden Phoenix Mars Lander oppdaget is i 2008 da den landet nær nordpolen på Mars, men det har vært ukjent hvor langt sørover isen har strukket seg. Som ved en skjebnens ironi er vannisen i de nyoppdagede kratrene på Mars bare drøyt 500 kilometer fra der hvor NASAs Viking 2-sonde landet i 1976.

Viking 2 grov en 10-15 centimeter dyp grøft for å se hva som var under overflaten. Hadde den kunnet grave bare 15 centimeter til, ville den ha oppdaget isen allerede i 1976, ifølge NASA. (©NTB)