Usikre på HPV-vaksine

USIKKERHET: Det er HPV-vaksinen Gardasil som inngår i det norske barnevaksinasjonsprogrammet. En ny spørreundersøkelse viser at norske foreldre er usikre på om deres døtre skal vaksineres eller ikke. (Foto: Scanpix, Montasje: ABC Nyheter)
USIKKERHET: Det er HPV-vaksinen Gardasil som inngår i det norske barnevaksinasjonsprogrammet. En ny spørreundersøkelse viser at norske foreldre er usikre på om deres døtre skal vaksineres eller ikke. (Foto: Scanpix, Montasje: ABC Nyheter)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBare fire av ti foreldre har bestemt seg for at datteren deres skal få HPV-vaksinen. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Mer om HPV-vaksinen

HPV er forkortelse for humant papillomavirus. Det er dette viruset som er årsaken til såkalte kjønnsvorter. Selv om du aldri har hatt kjønnsvorter, så kan du likevel ha eller ha hatt HPV-infeksjon i livmorhalsen.

HPV-viruset kan i noen tilfeller føre til celleforandringer på livmorhalsen. Ved en langvarig HPV-infeksjon på livmorhalsen kan cellene skades slik at de gradvis forandres til forstadier til kreft, og etter hvert eventuelt til kreftceller. Denne omdanningen av cellene tar mange år: Sannsynligvis går det 10 år eller mer fra HPV-infeksjon og til kreft.

Regjeringens forslag om å bevilge 57 millioner kroner til innføring av vaksine mot livmorhalskreft i barnevaksineprogrammet ble vedtatt i Stortinget mot slutten av 2008.

Det var vaksineprodusent Merck som vant anbudsrunden, og fra denne høsten inngår HPV-vaksinen Gardasil i barnevaksinasjonsprogrammet. Alle jenter i 7. klasse har i disse dager fått tilbud om vaksinen i posten.

Ifølge tall fra Kreftregisteret fikk 261 kvinner i Norge diagnosen livmorhalskreft i 2007.

Tall fra Statistisk sentralbyrå viser at det var 79 livmorhalskreft-dødsfall i 2006. Dødeligheten av sykdommen er langt lavere enn ved oppstart av masseundersøkelsen mot livmorhalskreft i 1995.

I august fikk alle jenter i 7. klasse og deres foreldre informasjon om HPV-vaksinen som fra denne høsten inngår i barnevaksinasjonsprogrammet.

HPV-vaksinen er omstridt og nå viser en fersk spørreundersøkelse at kun fire av ti foreldre har bestemt seg for at datteren deres skal få vaksinen. To av ti som kjenner tilbudet, har bestemt seg for å si nei, mens over en tredjedel av de som er kjent med vaksineprosjektet er svært usikre, melder VG.

Selv om de allerede har fått brev om at datteren deres blir tilbudt slik vaksine i høst, svarte én av tre foreldre at de ikke har hørt om vaksinen mot HPV (humant papillomavirus).

Undersøkelsen ble gjennomført av InFact for VG i sommer, og de siste intervjuene er foretatt så sent som 2. september. 526 tilfeldig utvalgte syvendeklasseforeldre har svart.

- Debatt er bra

Folkehelseinstituttet, som leder barnevaksinasjonsprogrammet, har kalkulert med at så mange som 90 prosent av syvende-klassejentene vil vaksinere seg.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis flere enn 10 prosent sier nei til vaksinen, slik VGs måling kan tyde på, når vi ikke målet om at 90 prosent skal vaksinere seg. Men det at så vidt mange er usikre på hva de skal gjøre, kan slå begge veier. Vi har tidligere erfart at mange bestemmer seg i siste liten, sier direktør Geir Stene-Larsen ved Folkehelseinstituttet ifølge VG.

Han mener det er debatten omkring vaksinen som gjør at mange er usikre.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En av de klareste kritiske røstene i HPV-vaksinedebatten, både her i Norge og internasjonalt, er redaktør i Tidsskrift for Den norske legeforening.

Hun mener man per i dag ikke har grunnlag for å si at de potensielle fordelene ved vaksineringen veier tyngre enn de potensielle ulempene.

Og ifølge Haug avslører InFact-undersøkelsen oppsiktsvekkende stor usikkerhet om et tiltak som helsemyndighetene mener de har informert godt nok om. Hun er ikke enig med Stene-Larsen i at det er debatten som gjør folk usikre.

- Jeg vil si det omvendt: Debatten reflekterer usikkerhet både i fagmiljøene og i befolkningen. Vi skal være glade for debatt. Vi skal lytte til den og ta hensyn til den, før vi tar viktige beslutninger som berører folk flest, sier Haug.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Må betale hvis de venter

Vi skal være glade for debatt. Vi skal lytte til den og ta hensyn til den, før vi tar viktige beslutninger som berører folk flest. Foreldre som ønsker at datteren deres skal vente med å ta HPV-vaksinen, må selv betale de 3800 kronene det koster.

- I det siste har vi fått henvendelser fra foreldre som føler at dette er ugreit. Mange vil oppleve det som et ris bak speilet at de eventuelt må betale vaksinen selv, sier Lars Ødegård, leder i Bioteknologinemnda, til VG.

Han mener dette kan fremstå som et pressmiddel overfor usikre foreldre og har påpekt faren overfor Helse- og omsorgsdepartementet.

Ødegård har tidligere uttalt til ABC Nyheter at informasjonsmateriellet om HPV-vaksinen kan villede foreldre.