Utviklingshemmet nektes å gi blod

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTrenger man hjelp til å fylle ut blodgiverskjemaet, får man heller ikke gi blod.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Trenger man hjelp til å fylle ut blodgiver-skjemaet, får man heller ikke gi blod.

22 år gamle Trond Lauten har flere ganger vært med moren når hun har gikk blod, og har selv lenge ønsket å bidra. Men fordi utviklingshemmede Lauten trenger hjelp til å fylle ut skjemaet alle nye blodgivere må gjennom, har Bærum sykehus avslått søknaden hans, skriver Budstikka.no.

- Det er urimelig, urettferdig og uholdbart. Jeg har hatt lyst til å gi blod siden jeg var liten. Det er helt bak mål å nekte meg. Jeg vil hjelpe de som blir skadd i trafikkulykke. Hvis jeg ikke får lov - blir jeg så sint at jeg sprekker, sier Trond Lauten til Budstikka.

Bærum sykehus begrunner avslaget med de nasjonale retningslinjene blodgivere som sier: «det er en forutsetning for blodgivning at giveren har forstått spørreskjemaet, slik at den som godkjenner giveren kan stole på de opplysningene som gis». I tillegg må blodgiverne gjennom et personlig intervju, der det ikke er tillat å ha med seg en verge.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

I skjemaet må man svare på intime spørsmål som om man har kjøpt sex fra en prostituert eller har byttet sexpartner iløpet av de siste seks månedene.

Moren til Trond sier til Budstikka at hun skjønner at slike spørsmål ville vært pinlig for en vanlig 22-åring å svare på foran moren sin, men påpeker at sønnen er på et annet utviklingstrinn.

- Det vil ikke være noe vanskelig for Trond å svare på disse spørsmålene. Men han vil nok synes det er rart at han blir stilt dem, sier Karin Lauten til Budstikka.

Etter 40 år som blodgiver har hun nå bestemt seg for å slutte å gi blod i protest.