Frykter den russiske kirken

RELIGIØSITET: Kirkens retur til maktens sentra blir viet mye oppmerksomhet i Jahn Otto Johansens nye bok «Mitt liv med Moder Russland». Foto: Scanpix.
RELIGIØSITET: Kirkens retur til maktens sentra blir viet mye oppmerksomhet i Jahn Otto Johansens nye bok «Mitt liv med Moder Russland». Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNynasjonalisme med støtte av den ortodokse kirken skremmer russlandsekspert Jahn Otto Johansen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): - Anti-semittismen eksisterer i aller høyeste grad i dag. Det var mer av det under Jeltsin, men fortsatt er det et problem. Putin har til en viss grad mildnet dette synet, i og med at han har jøder i sin krets. Samtidig er kirken rå på dette punktet, sier Jahn Otto Johansen.

I hans nye bok understrekes dette ved at flere av de Johansen har intervjuet i sin research legger skylden på jødene for mange av de ulykker som har rammet Russland generelt, men også kirken spesielt.

- Samtidig skal det sies at dette gjelder hele det gamle Øst-Europa. Både i Ungarn, Romania og Baltikum ser vi dette. Jeg fikk sjokk da jeg så en utstilling Tallin. Der ble baltiske SS-offiserer fremstilt som de store heltene, sier Johansen.

Ny bok

En av Norges fremste eksperter på vår storebror i øst har skrevet ny bok. «Mitt liv med Moder Russland» ble tirsdag presentert i Aschehoughs lokaler i Oslo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Helt siden sin første tur til Russland i 1960 har journalisten, forfatteren og debattanten Jahn Otto Johansen returnert til Russland. I sin siste bok forteller han med stor innsikt om forholdene i landet som siden den kalde krigen har gjennomgått flere store omveltninger.

Det som vies størst oppmerksomhet i Johansens siste bok er den ortodokse kirkens retur til maktens sentra. Og det er ikke en udelt positiv beskrivelse av forholdene i Putin og Medvedevs rike som kommer frem, selv om Johansen understreker at han både elsker den russiske kulturen og det russiske folket.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Blant annet kommer det frem at det er prester som bryter seg inn og vandaliserer kunstutstillingen «Forsiktig, religion!» i 2008. 45 kunstverk ble ødelagt, men det var direktøren for instituttet som ble ilagt en bot på cirka 25.000 kroner. Andre kunstnere frykter lignende aksjoner mot kunst kirken betrakter som ”farlig”.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Viktig for å forstå

- Religion er svært viktig for å forstå dagens Russland. Det russisk-ortodokse i Russland blir stadig viktigere. Selv Jeltsin viste det, selv om han gikk full i kirken. Både Putin og Medvedev er kirkegjengere, og ikke minst de har blitt døpt, sier Johansen.

Han sier videre at det nettopp er kirken som ligger til grunn for mye av den sensuren som skjer i litteraturen og kunsten i Russland i dag.

- Det mest skremmende er likevel holdningen til, og sågar forfølgelsen av, de homofile. Måten et samfunn behandler homofile er en veldig sterk indikator på toleransen i samfunnet som helhet, sier Johansen, med tydelig trykk på at dette er en situasjon som ikke bare preger Russland i dag, men også store deler av Øst-Europa og andre deler av verden.

I en årrekke har det kommet rapporter av store problemer med rasisme, hatkriminalitet og drap av minoriteter i Russland. Den svært erfarne eksperten mener faren for fascisme i dag er større i Russland, enn den er i andre land der man historisk har vært bekymret, som i Tyskland.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Når det gjelder Norges forhold til Russland beskriver Johansen det som utfordrende, men ikke nødvendigvis farlig.

Norge alene

- Jeg er på ingen måte en alarmist. Samtidig skal det sies at Norge kan bli stående ganske alene i en del konflikter med Russland. For eksempel gjelder dette Svalbard, hvor Norge står helt ensom i vår måte å se situasjonen på, sier Johansen.

At Russland har kommet ut av fokus de siste årene mener han er uheldig, og noe som må rettes opp. Russisk språk og kultur har blir skjøvet til side av både Balkan-studier, Midtøsten og interessen for persisk og arabisk språk.

- Den forsømmelsen betaler vi dyrt for. Russland har vært der, og er der hele tiden, sier han.


 Jahn Otto Johansen bidrar som utenrikskommentator hos ABC Nyheter. Les hans kommentarer her.