- Tvinger frem økt forbruk av kvikksølv

Sparepærene kan bidra til økt utslipp av kvikksølv. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Sparepærene kan bidra til økt utslipp av kvikksølv. Illustrasjonsfoto: Colourbox.com.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Jeg lurer på hvor smart ideen om sparepærer egentlig er, spør professor i arbeidsmedisin.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Glødelampene er nå på vei ut av det europeiske markedet, og skal erstattes av sparepærer.

Ifølge administrerende direktør Embret Arne Mellesmo i OSRAM, ble det i fjor solgt mellom 32 og 35 millioner glødelamper i Norge. Dersom 35 millioner glødelamper erstattes av tilsvarende antall sparepærer som inneholder 5 milligram kvikksølv, betyr det det 175 kg mer kvikksølv per år.

Sparepærer inneholder nemlig mellom ett og fem milligram kvikksølv.

Og dersom alle de 35 millionene erstattes med sparepærer som inneholder 1 milligram kvikksølv, gir det totalt 35 kg kvikksølv.

Ifølge Statens forurensingstilsyn (SFT) er kvikksølv en av de farligste miljøgiftene som finnes, og utgjør en trussel for miljøet og menneskers helse. Til tross for dette skal de tradisjonelle glødepærene nå erstattes av sparepærer. Disse pærene er på grunn av kvikksølvinnholdet klassifisert som farlig avfall, og skal ikke kastes i søpla.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


- Lurer på hvor smart det er

Professor Bente Moen liker ikke at vi blir tvunget over på sparepærer som inneholder kvikksølv. Foto: Universitetet i Bergen.Professor Bente Moen liker ikke at vi blir tvunget over på sparepærer som inneholder kvikksølv. Foto: Universitetet i Bergen.

Men en spørreundersøkelse som SFT gjorde tidligere i år viser at halvparten av folk under 40 år tyr til søplekassa når sparepæren har slukna. Bare hver femte person over 50 år gjør det samme. I snitt kaster hver tredje norske forbruker sparepærene.

Bente E. Moen er professor i arbeidsmedisin ved Universitetet i Bergen. Hun er forundret over at man ikke har skaffet seg bedre oversikt over miljøkonsekvensene av å bruke sparepærer.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg lurer på hvor smart ideen om sparepærer egentlig er, sier hun.

- Nå har man strevd med å fjerne kvikksølv overalt, og nå blir det også forbudt i tannfyllinger. Samtidig med dette skal vi plutselig ha det i sparepærer som vil finnes i alle husholdninger. Det kommer til å ta tid før folk blir disiplinert nok til at de kvitter seg med sparepærer på en disiplinert og sortert måte, fortsetter hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen


- Tvinger frem økt forbruk av kvikksølv

De norske utslippene av kvikksølv er sterkt redusert de siste 20 årene. Miljøvernmyndighetene har en egen handlingsplan med tiltak for å redusere utslippene ytterligere.

Utslippene av kvikksølv forventes å bli redusert med mellom 65 og 70 prosent i perioden fra 1995 til 2010.

– Vi arbeider aktivt nasjonalt og internasjonalt for å redusere utslipp og bruken av kvikksølv. Vi jobber blant annet for strengere grenser som gir lavere innhold av kvikksølv i sparepærer og lysstoffrør, sier SFT-direktør Ellen Hambro.

Men til tross for dette tillates altså nå kvikksølv i sparepærer.

Bellona har tidligere advart mot at sparepærer og lysrør fortsatt skal få lov til inneholde kvikksølv. De er også i mot å forby den vanlige lyspæren, som regjeringen nå vurderer.

- Det er litt schizofrent når man på den ene siden forbyr bruk av kvikksølv i noen produkter, mens man på den andre siden tvinger frem økt forbruk av produkter med kvikksølv, sier Marius Dalen, som er fagansvarlig for miljøgifter til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


- Betydelige mengder i søpla

Vi spurte SFT om de har undersøkt miljøkonsekvensen av kvikksølv i sparepærer. Dette svarte de ikke på. Derimot fikk vi følgende svar på epost fra medierådgiver Reidar Evensen:

« … mener SFT at det er viktig både å hindre utslipp av kvikksølv og redusere forbruket av energi. Vi jobber derfor aktivt nasjonalt og internasjonalt med å redusere bruk og utslipp av kvikksølv. Vi kontrollerer at forhandlere informerer forbrukerne om at de kan levere inn sparepærer gratis - slik forhandleren er pålagt, vi informerer direkte til forbrukerne, og vi når ut gjennom media med informasjonen. Samtidig er det viktig å få ned forbruket av energi, derfor er det i EU og i Norge blant annet tillatt med sparepærer, selv om de inneholder små mengder kvikksølv.»

Fra 1. september i år innførte EU en forordning der det stilles energikrav til belysningsprodukter. Det er nå forbudt å produsere og importere lyspærer som ikke oppfyller disse kravene til EU-landene. Dette omfatter fra 1. september alle matte glødepærer og klare glødepærer over 100 W.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Problemstillingen er at mange pærer går rett i søpla, til tross for at det er spesialavfall som skal samles inn. Her har man en utfordring knyttet til innsamling, og myndighetene har sviktet. Man har altfor dårlig resultat på avfallshånteringen, sier Dalen i Bellona.

- Etter hvert skal alle glødepærer erstattes med sparepærer. Hvis innsamlingen ikke blir bedre, vil betydelige mengder kvikksølv havne i søpla og dermed havne på avveie. Dette har myndighetene visst om lenge, men man har ikke oppnådd et tilfredsstillende resultat, hevder han.