Handler med «uetisk» selskap

Handler med «uetisk» selskap
Handler med «uetisk» selskap
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pElbit Systems Ltd opptrer uetisk, mener Oljefondet. Men gjennom Joint Strike Fighter-programmet handler Norge med samme selskap. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Israelske Elbit Systems Ltd leverer overvåkningssystemer til den israelske sikkerhetsmuren mot Vestbredden. At muren bryter folkeretten, var hovedgrunnen til at finansminister Kristin Halvorsen torsdag meldte at oljefondet trekker seg ut av selskapet. Israel reagerte med å kalle Norges ambassadør inn for samtaler.

Men selv om Norge trekker pensjonspengene ut av israelske Elbit Systems Ltd, støtter Norge selskapet indirekte gjennom Joint Strik Fighter-programmet (JSF).

I fjor høst besluttet regjeringen at Norge skal inngå forhandlinger om kjøp av Lockheed Martins F35 Joint Strike Fighter.

Blant leverandørene til JSF-programmet finnes selskapet Norge ikke vil investere i.

Leverer elektronikk

Elbit Systems leverer høyteknologisk utstyr til flyets hjelmer.

Kontrakten er på 54,1 millioner dollar (326 millioner kroner) for levering av 52 skjermer som skal brukes på hjelmene. I tillegg skal selskapene levere 30 sett med elektroniske systemer, ifølge en pressemelding fra selskapet.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

På lik linje med norske selskaper, konkurrerer israelske selskaper om lukrative kontrakter til Joint Strike Fighter-systemet.

Les også: JSF kan få israelske vinger

Elbit Systems Ltd er børsnotert i USA og er inne i JSF-programmet gjennom sitt amerikanske datterselskap Elbit America. Sammen med amerikanske Rockwell Collins er Elbit inn i joint venture-selskapet Vision Systems International, som har fått kontrakten med JSF-programmet.

Anskaffelser er noe annet

Statsekretær i forsvarsdepartementet, Espen Barth Eide (Ap), sier det er uproblematisk at Norge handler med selskaper som oljefondet regner som uetiske.

- Forsvarsdepartementet og Finansdepartementet er helt enige om politikken for oljefondet. Det er en politikk for eierskap. Det er frivillig hva vi skal eie. Oljefondet investerer der det er fornuftig, minus der det er uetisk. Men det samme gjelder ikke anskaffelser. Når vi handler, så gjør vi det ut fra hva vi har bruk for, sier Barth Eide.