– Fornybar energi vil doble strømprisen

Foto: Scanpix
Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStrømprisen må minst fordobles før investeringene i fornybar energi kan bli lønnsomme. Skattebetalerne må uansett betale gildet, sier eksperter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det vil være behov for å bygge ut strømkabler og støtte utbyggingen av fornybar energi med opptil 90 til 100 milliarder kroner for å nå politikernes ambisiøse klimamål før 2020. Det tilsvarer 20.000 kroner per innbygger i Norge. Dette er nødvendig for å oppfylle klimaavtalen og det som trolig blir Norges forpliktelser i EUs fornybardirektiv, skriver Bergens Tidende tirsdag.

Du må betale
– Denne satsingen vil til syvende og sist bli betalt av forbrukerne. Enten må strømprisen opp, eller forbrukerne må skattlegges på en annen måte for å finansiere det, sier Espen Borgir Christophersen, områdeleder for fornybar kraft i Enova til Bergens Tidende.

Enova er statens foretak for miljøvennlig energi.

Investeringsdirektør Gunnar G. Løvås sier selskapet skrur opp investeringsplanene, blant annet på grunn av de forpliktelsene Norge kan få som en følge av EUs fornybardirektiv:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi anslår at Statnett må investere opp mot 20–40 milliarder kroner i det norske sentralnettet og i utenlandskabler fram mot 2025, sier han.

Dyre vindmøller
Det foreligger planer om vindmøller i tusentall på fastlandet, bioenergi, mer effektiv vannkraftproduksjon og energiøkonomisering. Konsekvensen av alt dette vil bli et stort kraftoverskudd i Norge.

– Ny produksjon vil gi overskudd i systemet, og den må selges til utlandet, sier Løvås.
Derfor jobbes det med planer om bygging av en rekke strømkabler til utlandet. Statnett opplyser at det finnes konkrete planer om bygging av seks nye kabler til en samlet kostnad av vel 40 milliarder kroner.

Økonomiprofessor Finn R. Førsund ved Universitetet i Oslo sier at kraften fra havvindmøller kan komme til å koste opptil 1,50 per kilowattime. Det er vel fem ganger mer enn det strømmen kostet på spotmarkedet før helgen.

– Strømprisen må opp. Det er uunngåelig, men det ønsker ikke forkjemperne å snakke om. Med flere overføringskabler til utlandet, vil vi få tilnærmet det samme prisnivået i Europa, sier Førsund. (©NTB)