Denne apen har tre foreldre

Dette bildet, som er tatt i slutten av april, viser seks dager gamle Mito, som er en av de fire apene med tre foreldre.
Dette bildet, som er tatt i slutten av april, viser seks dager gamle Mito, som er en av de fire apene med tre foreldre.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pGjennombrudd i genforskningen. - Forskerne leker Gud, mener kristenmotstandere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fire små apekatter med tre foreldre hver ble født i slutten av april, og ses på som et gjennombrudd i genforskningen. Forskere tror dette kan være det første steget i retning av å lage genetisk konstruerte menneskebarn.

Det amerikanske eksperimentet, som blir gjengitt i magasinet Nature, er utført av forskere ved Oregon National Primate Research Centre.

Mutasjonssykdommer

Forskerteamet som laget apene Mito, Tracker, Spindler og Spindy, sier teknikken kan brukes til å utrydde potensielt farlige varianter av arvelig epilepsi, blindhet og hjertesykdommer

Sykdommene er forårsaket av en mutasjon i mitokondrielt DNA som overføres fra mor til barn.

Teknikken skal hjelpe kvinner som er bærere av genetiske sykdommer. Man ønsker å kunne overføre friskt DNA fra et mors egg inn i et annet egg donert av en annen kvinne.

Barn med tre foreldre

Barn som blir unnfanget på denne måten vil dermed ha tre foreldre – en mor, en donor og en far.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Leger har identifisert om lag 50 sykdommer som er forårsaket av mutasjoner i mitokondrielt DNA. Noen av disse sykdommene fører til tidlig død. Symptomene er alt fra muskelsvakhet, demens, blindhet, døvhet samt hjerte- og nyresykdom.

Cellens kraftverk

Mitokondrier sørger for energi til cellen og kan derfor kalles cellens kraftverk.

Hvert mitokondrie har sitt eget sett med DNA, som utgjør om 37 av kroppens om lag 20.000 gener.

Mitokondrielt DNA kan bare bli overført via morens egg, og ikke via sædceller.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Mito (t.v.) og broren Tracker kan representere et gjennombrudd i genforskningen.Mito (t.v.) og broren Tracker kan representere et gjennombrudd i genforskningen.

Forskerne overførte DNA fra kjernen av ett egg inn i et annet egg hvor kjernen hadde blitt fjernet, uten å overføre noe mitokondrielt DNA i prosessen. Eggene ble deretter befruktet av sperm og implantert i hunaper, som deretter fødte avkom som hadde mitokondrielt DNA fra én hunn og kjerne-DNA fra en annen hunn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Resultatet ble tilsynelatende friske apeunger. En slik prosess endrer DNA-et for den fremtidige generasjonen, og har lenge bekymret etikere, til tross for at dette DNA-et kun styrer hvordan mat blir omgjort til energi, så barna vil arve alle de fysiske karakteristikkene fra sin mor.

Forsøket har imidlertid skapt sterke reaksjoner. Kritikere sier det er et steg i retning av hybridbarn og advarer mot at det undergraver «det hellige liv».

- Leker Gud


Stephen Green, leder for den kristne gruppen Christian Voice, sier han er bekymret over at forskerne går «for langt, for fort» og «leker Gud», ifølge Daily Mail.

- Slike forsøk blir alltid utført med de beste intensjoner, men vi er nødt til å tenke over om dette vil føre til utilsiktede konsekvenser. Når barnet finner ut at det har to mødre, hvordan vil det føle seg? sier Green.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi skal selvfølgelig ha medfølelse med de som får arvelige sykdommer, men vi må være veldig forsiktige før vi begynner å gripe inn i naturens gang, sier han videre.

- Kan kurere sykdommer

Professor Ian Wilmut, forskeren som ledet kloningen av sauen Dolly, sier:

- Dette viser en spennende, ny retning mot kurering av sykdommer som myopati , en sykdom som gjør at muskelfibrene ikke fungerer som de skal.

- Det er også sannsynlig at mitokondriell dysfunksjonalitet gjør pasienter mottakelige for sykdommer som benskjørhet, Alzheimer, Parkinsons og slag, sier Wilmut.