Blindtarmen nyttig likevel?

Blindtarmen nyttig likevel?
Blindtarmen nyttig likevel?
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pForskerteam mener blindtarmen har en vital funksjon. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Den har lenge vært sett på som en unyttig vedheng, som kun har vært gjenstand for betennelser. Nå kan forskere ha motbevist dette, skriver LiveScience.com.

Ikke bare tror de at den kan ha en viktig funksjon, men nå åpnes også muligheten for at dette vedhenget ved overgangen mellom tynntarm og tykktarm kan hjelpe kroppen å bekjempe sykdom mer effektivt.

Tar vare på gode bakterier

Charles Darwin antok i sin tid at blindtarmen var en rest fra en større struktur benyttet av våre forfedre. Teorien var at disse hadde blader som en del av sitt daglige kosthold, og at blindtarmen hadde en funksjon i deres fordøyelsessystem.

- Alle kjenner sannsynligvis noen som har fått fjernet blindtarmen – om lag 1 av 20 har fått den fjernet – og de har ikke opplevd noen bivirkninger av dette. Dette antyder at man ikke trenger den, sier Parker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men Parker og hans forskerteam har imidlertid funnet ut at blindtarmen fortsatt har en vital funksjon. Den huser gode bakterier som ligger der og venter til behovet melder seg for å gjeninnføre disse bakteriene i magen etter diaré. Tidligere studier har også vist at blindtarmen kan lage, lede og trene hvite blodlegemer.

80 millioner år gammel

Forskerteamet mener også å ha bevist at blindtarmens historie strekker seg lengre tilbake enn tidligere antatt.

- Blindtarmen har vært her i minst 80 millioner år, mye lenger enn det vi skulle tro ut fra Darwins teorier, sier Parker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det er også langt vanligere at dyr har blindtarm enn man tidligere har trodd.

Et resultat av kulturelle endringer

- Vi sier ikke at Darwins evolusjonsteori er feil – det ville ha vært absurd, siden vi bruker hans ideer i vårt arbeid. Darwin hadde bare ikke den informasjonen vi har nå, sier Parker.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Darwin var heller ikke klar over blindtarmbetennelse, som kan være dødelig, ikke forårsakes av en ødelagt blindtarm, men i stedet av kulturelle endringer som industrialiseringen av samfunnet og forbedret hygiene, sier Parker videre.

- Disse forandringene etterlot vårt immunsystem med altfor litt arbeid og altfor mye tid på hendene – en oppskrift for trøbbel. Darwin hadde ingen forutsetning for å vite at funksjonen kunne bli unyttig ut fra kulturelle forandringer som inkluderte den utbredte bruken av kloakksystemer og rent drikkevann, sier han.

Forskningen åpner også opp for muligheten til å kunne motvirke blindtarmbetennelse.