- Frp er populistiske og virkelighetsfjerne

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEva Joly, korrupsjonsjeger og medlem i Europaparlamentet, mener at en borgelig regjering med Siv Jensen som statsminister vil nærmest være en katastrofe for miljø- og bistandsarbeidet Norge har ført de siste årene.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(Oslo: ABC Nyheter) - Jeg skulle ønske at Norge kunne hatt et sterkt, grønt parti, men per i dag finnes det ikke noe grønt politisk parti med et rent miljøperspektiv. Inntil videre håper jeg at den rødgrønne regjeringen blir gjenvalgt med et sterkere miljøfokus.

- Jeg mener at denne regjeringen er det beste alternativet for miljøet, og dermed også det beste alternativet for folk flest, sier Eva Joly til ABC Nyheter etter sitt foredrag om skatteparadiser i u-land mandag.

Joly er internasjonalt kjent som korrupsjonsjeger og medforfatter av rapporten «Skatteparadis og utvikling» fra Kapitalfluktutvalget.

Virkelighetsfjerne

Hun mener at et borgerlig regjeringsalternativ, med Siv Jensen i spissen, vil være en katastrofe for miljø- og bistandsarbeidet som Norge har ført de seneste årene.

- Siv Jensens løsning er både populistisk og virkelighetsbenektende. Jeg har vondt for å forstå at man kan benekte at klimaendringene er menneskeskapte. Dette er blitt grundig forsket og dokumentert.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det å gå rundt i livet og benekte disse problemene, nettopp fordi de oppleves som vanskelige og komplekse, treffer det populistiske, sier Joly, som sammenligner Frps politikk med den italienske statsministeren Silvio Berlusconi og hans parti Il Popolo della Libertà.

- Retorikken er litt bedre i Norge, men mekanismene er det samme.

Tar kritikken med knusende ro

- Jeg registrerer at Eva Joly nå har kastet seg inn i valgkampen, og dermed er det partipolitikeren Joly som snakker. Hun gjør ikke det med mer eller mindre tyngde enn andre, og hun snakker utenfor sitt fagfelt, sier Siv Jensen til ABC Nyheter, og påpeker at Joly er utdannet som advokat.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi mener at vår politikk er realistisk og gjennomførbar. Vi er åpne for tilbakemeldinger, men jeg tar denne kritikken med knusende ro. Jolys stemme teller like mye som alle andres, sier Jensen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vinnersak?

Flere forskere, politikere og miljøaktivister har spådd at klimapolitikk blir en av hovedsakene i årets valgkamp.

- Miljøsaken er allerede mer sentral enn på lenge i årets valgkamp. Dette skyldes at det er fokus på konkrete saker som oljeboring i nord, sa Lars Haltbrekken, leder i Norges Naturvernforbund til Aftenposten sist lørdag.

Men at temaet blir debattert er ikke synonymt med at den står på dagsorden hos stortingspartiene under valgkampen.

Lars Sponheim mener Frp og Ap hindrer klimaspørsmålet fra å være en vinnersak.

- De to største partiene er miljøverstinger som ikke ønsker å sette miljøsaker på dagsorden, sier Sponheim.