Bjørneboe du ikke kjente

Biograf og litteraturprofessor Tore Rem (t.v.) har skrevet en tobinds biografi om Jens Bjørneboe. Første del kommer ut i høst.
Biograf og litteraturprofessor Tore Rem (t.v.) har skrevet en tobinds biografi om Jens Bjørneboe. Første del kommer ut i høst.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pTore Rem lover å kaste nytt lys over Jens Bjørneboe i sin nye biografi.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Fakta

Tore Rem

Født: 1967

Yrke: Forfatter, kritiker og litteraturforsker.

Aktuell med: «Sin egen herre», en tobinds biografi om Jens Bjørneboe.

Jens Bjørneboe

Levde fra 1920-1976.

Yrke: Forfatter og samfunnsdebattant.

Skrev en rekke klassikere.

Blant dem: «Haiene», «Jonas», «Frihetens Øyeblikk» og «Uten en tråd».

Hva skjedde med Jens Bjørneboes første kone, og hvordan levde han under andre verdenskrig?

Cappelen Damm forlag lover oss en Jens Bjørneboe vi aldri har sett før når de i høst gir ut «Sin egen herre», en ny biografi om forfatteren.

- Jeg kan ikke si noe konkret, men det er snakk om ting som kaster et helt nytt lys over faser av livet hans, sier biograf Tore Rem til ABC Nyheter.

Eksil i Stockholm

Litteraturprofessor Rem har i flere år arbeidet med biografien som skal gis ut i to bind. Det første bindet kommer i høst og handler om livet hans fra barndommen på 20-tallet frem til 1959.

Tore Rem kan røpe at de nye opplysningene som kommer frem, handler om hvordan Bjørneboe levde under krigen da han var i eksil i Stockholm, og om ekteskapet med hans første kone, den tysk-jødiske kvinnen Lisel Funck. Bjørneboe har rett og slett en egen evne til å forandre livene til folk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg ble overrasket over hvor mye nytt jeg fant. Jeg tror at dette vil gjøre det mulig å åpne ham opp igjen på et vis, sier Rem.

- Hva ville jeg gjort?

Han legger ikke skjul på at Bjørneboe har vært en vanskelig person å få oversikt over.

- Det har vært forferdelig krevende. Det har vært strevsomt fordi han gjorde så mye. Han var involvert i så mye og levde et komplisert liv. Bjørneboe er en stor personlighet, sier Rem.

Han har forsøkt å ta avstand fra den etablerte myten om Bjørneboe.

- Jeg har forsøkt å tenke: hva ville jeg gjort i denne situasjonen? Det har vært viktig for meg å ha en grunnleggende empati med ham som menneske, samtidig som jeg er kritisk til ham, sier Rem.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Forandrer liv

Det var naturlig for forfatteren å dele opp biografien i to deler fordi de på mange måter representerer to adskilte perioder i forfatterens liv.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Etter den første boken skjer den mest påfallende forandringen i Bjørneboes liv. Han forlater konen, Steinerskolen og flytter tilbake til Norge. Der forsøker han å begynne på nytt. Han treffer sin nye kone og blir politisk radikalisert. Vi møter en annen Bjørneboe enn ham vi kjenner fra 60- og 70-tallet i første bind, sier Rem.

Litteraturprofessoren har gjort seg opp en mening om hvorfor Jens Bjørneboe fortsatt er så viktig for mange.

- Jeg tror at han gjør noe som få forfattere gjør. Han åpner litteraturen og tenkningen for nye lesere. Han har på mange måter vært en inngang til det å lese for mange, som får dem til å tenke at her er noe som forandrer livet mitt. Bjørneboe har rett og slett en egen evne til å forandre folks liv. Det har skjedd nå i hvert fall 40 år, sier Rem.