Fare for regjeringskrise på Island

Usikker som banken: Folkene bak Landsbankinn lånte penger som fulle sjømenn i Nederland og England, gjennom Icesave-kontoene. Nå skal islendingene betale regningen. Foto: Thomas Vermes
Usikker som banken: Folkene bak Landsbankinn lånte penger som fulle sjømenn i Nederland og England, gjennom Icesave-kontoene. Nå skal islendingene betale regningen. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDen islandske regjeringen har ennå ikke fått gjennom kravet fra IMF og de nordiske landene om at befolkningen skal betale utenlandske bankinnskytere for deres tapte penger i konkursbanken Icesave.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
ICESAVE-SKANDALEN

Den islandske banken Landsbankinn opprettet en nettsparebank for utlendinger, særlig nederlendere og briter, kalt Icesave.

De tilbød gunstig rente og fikk flere utenlandske innskytere enn innbyggere på Island.

Da bankvesenet på Island gikk overende, forlangte Nederland, Storbritannia, Det internasjonale valutafondet IMF og de nordiske landene inkludert Stoltenberg-regjeringen, at den islandske staten skal betale alle utenlandske innskyteres tap.

Den islandske regjeringen ble tvunget til å inngå en avtale om å låne 3,88 milliarder euro - nettopp fra Nederland og Storbritiannia - for å kunne betale Icesave-innskyterne tilbake.

Denne avtalen kommer på toppen av den økonomiske krisen Island gjennomlever.

(ABC Nyheter): Fordi Alltinget etter flere ukers krangel ikke har godtatt Icesave-avtalen, er situasjonen svært dramatisk for den islandske samlingsregjeringen mellom sosialdemokratene og SVs søsterparti VG, De rødgrønne.

Hele den internasjonale redningspakka for islandsk økonomi står og faller med at Alltinget godtar avtalen regjeringen har inngått.

Folket skal betale spekulant-fiasko

Den innebærer at den islandske staten skal ta ansvar for at nederlandske og britiske innskytere i de konkursrammede islandske bankene.

Men én gjenstridig VG-minister og to av VGs øvrige Alltingsmedlemmer nekter å velte disse byrdene over på befolkningen, etter at finanseliten kjørte landet på dunken.

Det dreier seg om helseminister Ögmundur Jónasson, Gudfrídur Lilja Grétarsdóttir og Lilja Mósesdóttir.

Det står på én stemme

Så lenge disse tre står på opposisjonens side og går mot avtalen, mangler regjeringen én stemme for sitt forslag. Da blir stillingen 31 for, 32 mot forslaget.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Alltinget har revet og slitt i regjeringens forslag helt siden det ble overlevert 5. juni, men altså ikke lyktes å komme til enighet. Diskusjonene har gått i tre komiteer, og ligger nå i finanskomiteen før plenumsbehandlingen kan ta til.

Faller mellom to stoler

Underveis er det lagt til justeringer for å dempe den innenlandske kritikken. Utenfor Alltings-veggene er befolkningen rasende for å få en slik milliard-regning.

Men justeringene som er gjort i forslaget, blant annet med en sikkerhets-ventil i form av en klausul som opphever ansvaret hvis krisen på Island blir verre enn forventet, gjør at motpartene i Nederland og Storbritannia, og dermed EU, IMF og Stoltenberg-regjeringen, ikke vil godta Islands bud.