Årets valg(-test) vinner

Hvem skal du velge? (Foto: frp.no/regjeringen.no/hoyre.no/stortinget.no/senterpartiet.no)
Hvem skal du velge? (Foto: frp.no/regjeringen.no/hoyre.no/stortinget.no/senterpartiet.no)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUsikker på hva du skal stemme? Vi hjelper deg å velge valgtest.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Årets valgkamp er i gang for fullt. Allerede nå finner man en rekke tjenester på nett som i løpet av fem minutter kan fortelle deg hvilket parti du bør stemme på.

For mennesker med valgfobi er da problemstillingen: Hvilken valgtest bør jeg velge? Frykt ikke: ABC Nyheter står selvsagt parat til å å lose deg gjennom valgomat-jungelen.

For å avgjøre nivået på de ulike valgtestene satt to av redaksjonens skarpeste hjerner, la oss kalle dem «rød» og «blå», seg ned og rangerte partiene etter hvordan de trodde de ville stemme. Så sjekket vi hvor godt testenes resultater stemte med våre preferanser. Faktorer som layout, brukervennlighet, saklighetsnivå på spørsmål og svaralternativer ble ikke avgjørende, men er også tatt med i vurderingen. Vi har lært av VG og presiserer at dette ikke er en rent vitenskapelig test.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen


1. Aftenpostens Valgomat:

Lekker layout, saklige problemstillinger og mulighet til å rangere hvor enig eller uenig man er i de ulike påstandene som blir framsatt, gjør Aftenposten til en soleklar vinner. Det ligger en slags glamorøs aura av amerikansk «Yes We Can»-stemning over det hele.

Valgomaten gir deg også mulighet til å få mer informasjon om de ulike sakene, som for eksempel utviklingshjelp og EU-medlemskap.

Testen samsvarte svært bra med begge testpersonenes personlige antagelser om partivalg.

- Eller, nokså bra, i hvert fall. De klarer topp og bunn. I midten er det kaos, mener «rød».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Selve karamellen i valgomaten er at man får en personlig hilsen fra partilederen av partiet som best samsvarer med dine valg. Det er ikke fritt for at både «rød» og «blå» ble sjarmert. Valgkamp: Ikke bare kamp, men også kos.


2. Aftenbladet: Partivelger

Til tross for en nokså kjedelig design inntar Aftenbladet andreplassen. Også i denne testen rangerer man påstander etter hvor enig eller uenig man er.

Artikkelen fortsetter under annonsen

«Rød» hadde imidlertid problemer med enkelte av påstandene.

- Hva i alle dager er «fjernsynsovervåkning», har det noe med lisens å gjøre?

Resultatene stemte ganske bra i forhold til hvilket parti man har mest og minst til felles med.

Et sympatisk trekk er at man til slutt kan klikke på om man er enig eller uenig med resultatet av testen. Eller rett og slett velge å ta testen på nytt, som er et godt tilbud til alle dere vinglete tvilere der ute.


3. TV2: Partitesten

TV2 skyter seg selv i foten allerede fra første skjermbilde. Å stille spørsmålet: «Hvilket parti mener du selv du ligger nærmest?» før testen i det hele tatt starter kan vel mildt sagt karakteriseres som valgtestfusk. Heldigvis er et av alternativene: «Usikker». Et alternativ som burde skifte navn til «Hadde jeg visst det hadde jeg ikke brukt tid på denne X&¤§#%& testen».

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg skjønte ingenting, jeg, sier «Blå», som hadde store problemer med i det hele tatt å komme seg videre fra forsiden.

På den positive siden er påstandene som framsettes sortert etter tema, noe som funker fint. Også her blir man spurt om å velge alternativer fra «uenig» til «enig».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Testen får stjerne i boken for at man til slutt blir spurt om å velge tre områder som er viktige og tre områder som er mindre viktige, for deg som velger.

Et stort minus er at partiene ikke blir rangert. Du får kun vite hvilket du er mest enig med.

- Men det er vel kanskje det viktigste da?


4. VG: Velgerguiden

VG starter testen med en disclaimer: «VG Netts Velgerguide er ingen vitenskapelig test». Dette kan jo være lurt med tanke på framtidige søksmål fra rasende velgere som oppdager at partiet de fikk beskjed om å stemme på ikke oppfyller alle valgløftene. Utgangspunktet for testen er intet mindre enn «Hvilket parti kjemper for deg?». Dette er valgkamp med hovedvekt på kamp med andre ord.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det blir også blodig alvor fra første klikk i det testen begynner med det bombastiske spørsmålet: «Bør folk få tilbud om aktiv dødshjelp?» Svaralternativene er enkelt nok «Ja» eller «Nei». Her er det ikke rom for å tvile.

- Jeg brukte kanskje fem minutter bare på det spørsmålet, lurer på hvor mange som faller av her, spør «Rød».

- Denne testen gjør meg forbanna. Feil spørsmål og feil alternativer. Møkkaopplegg, freser «Blå».

En liten formildende omstendighet er at man blir spurt om å velge tre hjertesaker på slutten av testen. Sakene du velger blir merket med et aggressivt bankende hjerte, noe som er småsøtt.

En full statistikk som prosentvis lister opp hvor enig du er med alle de store partiene er også interessant. VG har i tillegg en egen statistikk over resultatene for alle som har tatt testen. Skal vi tro VGs lesere kommer Frp til å gjøre et brakvalg i år.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Konklusjon:

Samtlige tjenester ser ut til å være ganske presise i forhold til hvilke parti man er mest og minst enig i.

- Jeg må imidlertid ta en nærmere titt på partiet som kom på andreplass hos meg, ifølge testene er jeg kanskje mer uenig med synspunktene deres enn jeg trodde, sier «Rød» som endte opp mer forvirret enn da vi startet.

Noen av påstandene/spørsmålene vil kanskje pushe deg til å ta stilling til tema du stort sett ikke har tenkt særlig over.

Trynefaktoren er ikke-eksisterende i disse testene, noe som kan sees på som både noe positivt og negativt. Det hjelper kanskje ikke at du og Venstre er fullstendig enige i flere spørsmål dersom du ikke orker tanken på mer Sponheim i media?

- Hvis ABC Nyheter noen gang lager en valgtest må vi absolutt ha spørsmålet: «Hvem kler frisyren best, Siv eller Kristin?», sier «Rød» ettertenksomt.

For late velgere der ute er sofaen altså intet alternativ i år. Dersom du ikke gidder å lese ett eneste partiprogram eller grøsser med tanken på å se time etter time med krangelende politikere på TV, er løsningen klar. Ta en test på fem minutter og vralt avgårde til stemmelokalene.

Godt valg!