Tysk valg med klar taper

POP OG UPOP: Visekansler og utenriksminister Frank-Walter Steinmeier (SPD) er upopulær, mens kristeligdemokraten Angela Merkel har vunnet respekt i det tyske folket. Foto: AFP/Scanpix
POP OG UPOP: Visekansler og utenriksminister Frank-Walter Steinmeier (SPD) er upopulær, mens kristeligdemokraten Angela Merkel har vunnet respekt i det tyske folket. Foto: AFP/Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pValgkampen er i gang i Tyskland - og sosialdemokratene vil tape.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Valgkampen er i full gang i Tyskland til tross for at det snart er sommerferie.

Alt tyder på at det går mot et spennende valg som sosialdemokratene (SPD) vil tape, men det er noe usikkert hvem kristelig-demokratene i så fall vil danne regjering sammen med.

Politikerne oppsøker velgerne der de er, og det er på feriesteder i inn og utland. Jens Stoltenberg er ikke den eneste europeiske politiker som drar til Kanariøyene for å sanke stemmer.

Ablegøyer og apestreke

Tysk valgkamp skiller seg ikke så mye fra de ablegøyer og apestreker vi ser i andre land. Kandidatene skal vise at de kan grille pølser og hamburgere, tømme et stort glass øl på strak arm, kjøre lekebiler, sparke fotball og sykle, danse og kappsvømme – kort sagt sysler som ikke sier noe om hva slags politikk de egentlig står for. På TV opptrer de i buskisprogrammer de normalt ikke ville ta seg tid til å se. Politikerne gjør absolutt alt for å komme på skjermen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Vanskelig å skille

I dette anstaltmakeri blir det vanskelig å se hva som skiller de viktigste partier, dette desto mer siden sosialdemokratene og kristeligdemokratene (CDU pluss CSU) har regjert sammen i en storkoalisjon de siste fire årene og således har et felles ansvar for den politikk som er blitt ført. Det virker ikke troverdig dersom de vil distansere seg fra vedtak de har vært med på.

Sosialdemokratene vil tape

Sosialdemokratene ligger nå så dårlig an at ikke engang de evige optimister i partihovedkvarteret, Willy Brandt Haus, tror på seier lenger. De synger sine kampsanger, sender opp røde ballonger, deler ut karameller og trykker gud og hvermann i hånden.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hjelper bare ikke. SPD kommer i meningsmålingene ikkesærlig bedre ut enn de gjorde det i EU-valget, 20 prosent. Det er det laveste tyske sosialdemokrater noen gang har fått. Det beste SPD har hatt i det siste er 23 prosent, og det er ikke mye å skryte av.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Steinmeier uten appell

Kanslerkandidaten, utenriksminister Frank-Walter Steinmeier, har rett og slett ingen appell. Han er ikke i stand til å være folkelig som både Willy Brandt og Gerhard Schrøder kunne være hvis de ville. Og det virker bare komisk når han skal fremstå som ung og sprek sammen med brystfagre ungsosialister i tettsittende røde t-shirts.

Utenrikspolitikk ikke viktigst

For det første betyr det spesialfelt han behersker, utenrikspolitikk, lite i valgkampen. Det er normalt i vestlige land at velgerne er opptatt ev helt andre saker enn utenrikspolitikk. Det viktigste er arbeidsplasser og sosiale trygder. Utsiktene for deres og barnas levestandard kommer først.

Karl-Theodor zu Guttenberg fra CSU. Foto: AFPKarl-Theodor zu Guttenberg fra CSU. Foto: AFP

Ingen tro på Steinmeier

Velgerne har rett og slett ikke tiltro til at Steinmeier behersker økonomisk og sosial politikk. I en undersøkelse nyhetsmagasinet Stern nylig gjennomførte kom Steinmeier bak den ferske finansminister Karl-Theodor zu Guttenberg fra CSU (CPDs søsterparti, kristelig-sosial union). Steinmeier er nede på 21 prosent.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I en tid da tysk økonomi fortsatt viser tilbakegang er dette meget viktig.

Eksporten går ned

Nedgangen i bruttonasjonalproduktet har hittil i år vært større enn fryktet og den største på 40 år. Tysklands er verdens største eksportør, og så lenge det internasjonale marked tok alt tyskerne kunne produsere, veide det opp for at det innenlandske forbruk lå tilbake. Tyskerne ble omtalt som eksportverdensmestre. Det er de fremdeles, men på et dramaisk lavere nivå. Det er ingen trøst for tyskerne at andre EU-land gjør det enda dårligere.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Angela Merkel leder overlegent

Forbundskansler Angela Merkel leder overlegent og har gjort til skamme alle spekulasjoner om at henne hektiske internasjonale møte- og reisevirksomhet ville svekke henne på hjemmebane. Hun ligger nå på 66 prosent i meningsmålingene.

Merkel står som garantist for at tyskerne skal beholde mest mulig av sine sosiale goder også i nedgangstider, og hun har vunnet respekt ved å motsette seg at Tyskland skal «trykke penger» for å hjelpe banker og industriforetak som selv er skyld i sin elendighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Britene forstår ikke Tyskland

Angela Merkel representerer en helt annen politikk enn Storbritannias Brown og USAs Obama, som begge har satt sine land i enorm gjeld som fremtidens generasjoner må betale prisen for. Det forteller mye om den antityske holdning som preger engelske media og akademia at dette latterliggjøres. Skulle man bygge på det selv seriøse engelske aviser skriver om Tyskland, ville man bli temmelig misinformert. De engelske tabloidene, som i sin tid bagatelliserte engelske fotballpøbler som er de verste i hele Europa og som forårsaket tap av menneskeliv og store materielle ødeleggelser, fremstiller Tyskland som den store stygge ulven i Europa.

Angela Merkel har til tross for sin store popularitet det ikke bare enkelt i sitt eget parti. Mange ambisiøse menn har ikke tilgitt henne for at hun ikke lot seg sparke ben på, og CSU-lederne i Bayern kjører sitt eget løp. CDU og CSU scorer ikke fullt så høyt som Merkel personlig gjør.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hva slags koalisjon?

Men det er liten tvil om at CDU-CSU vil komme ut som klar vinner, og Fridemokratene (FDP) vil gjøre det meget bra. Dermed kan det bli en koalisjonsregjering mellom CDU-CSU og FDP, den konstellasjon som har regjert Forbundsrepublikken de fleste år. Men De grønne ligger også godt an, og ingen utelukker lenger at det også kan bli en koalisjon mellom CDU-CSU og De grønne.

De andre partier kan man glemme. Venstrepartiet Linke krangler så mye med seg selv og er så splittet mellom øst og vest at de ikke vil komme i noen vippeposisjon. Men de kan ta stemmer fra SPD.

Nynazistene er også splittet og mangler en samlende karismatisk leder, men de kan gjøre det godt i enkelte delstater i øst. De spiller også på frykten for fremtiden som er den viktigste faktor i tysk politikk i dag..