Barnealarm i norske fengsler

Illustrasjonsfoto Oslo kretsfengsel: Foto: Scanpix
Illustrasjonsfoto Oslo kretsfengsel: Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p Norske fengsler opplever en barneboom. Hittil i år er flere barn fengslet enn i hele fjor.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Så langt i 2009 har 58 mindreårige sittet inne i norske fengsler. Det samlede antallet i fjor var 50. Per i dag sitter 15 mindreårige bak lås og slå, skriver Dagsavisen.

Deler celler med voksne

Flertallet av de mindreårige som er fengslet, sitter i Oslo kretsfengsel. Her er de yngste av de innsatte i 15-årsalderen. Fengselet er kjent for å ha Norges tøffeste fengselsmiljø med hardbarkede kriminelle og fanger med store psykiske problemer.

Advokatforeningens menneskerettighetsutvalg er bekymret for situasjonen til mindreårige i norske fengsler. En undersøkelse de har foretatt, viser blant annet at mindreårige i enkelte tilfeller deler celler med voksne fanger, og at de opplever isolasjon i lange tidsrom. Ingen av de mindreårige skjermes fra andre kriminelle.

– Antall barn i norske fengsler er alarmerende, og 2009 er et rekordår. Norge har en klar internasjonal forpliktelse overfor Barnekonvensjonen, men denne bryter vi systematisk, sier advokat Christopher Hansen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Som skole i kriminalitet

Fengselsinspektør Kim Ekhaugen i Oslo fengsel mener at fengselet fungerer som en videregående skole i kriminalitet.

– Med våre soningskøer blir smågutta plassert der det er ei ledig celle, selv om Oslos største narkohai sitter ved siden av, sier han.

I FNs barnekonvensjon heter det at fengsling av barn kun kan benyttes som siste utvei og i et kortest mulig tidsrom, men ifølge Advokatenes menneskerettighetsutvalg skjer det motsatte i norske fengsler. I en undersøkelse utført av utvalget oppgir flere av barna i norske fengsler å ha lite eller ingen kontakt med advokat, barnevern, psykolog eller annet helsepersonell.(©NTB)