Kjøper Pirate Bay for 50 millioner

The Pirate Bay selges, og skal bli legalt. Foto: Scanpix
The Pirate Bay selges, og skal bli legalt. Foto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBørsselskap skal lansere Pirate Bay som et lovlig alternativ.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

(ABC Nyheter): − Vi skal konkurrere ut dagens fildelere, sier konsernsjef Hans Pandeya i Global Gaming Factory X til Aftonbladet.

De kjøper nå opp den utskjelte fildelingssiden Pirate Bay for 60 millioner svenske kroner, eller50 millioner norske kroner, hvorav 30 millioner svenske kroner betales i kontanter og resten i nyemitterte aksjer. Selskapet holder pressekonferanse klokken 11.

30 millioner svenske kroner er identisk med summen guttene bak TPB ble dømt til å betale i erstatning for å legge til rette for fildeling.

Nye prosjekter

Handelen omfatter domenenavnet, samt tilhørende websider − deriblant www.piratebay.org.

Pirate Bay-gründer Peter Sunde Kolmisoppi bekrefter på Twitter TPB selges. Sunde understreker at han nå får tid til å holde på med andre prosjekter, og at ingenting stopper ham fra det.

− Vi får lov til å gjøre hva vi vil. Og hvis TPB blir dritt, så kommer folk til å flytte over til en annen side. Ingen problemer, skriver Sunde.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

− Nye prosjekter er alltid på gang. Så å få litt tid til overs fra TPB er kjempefint, skriver Sunde til ABC Nyheter på Twitter.

Han skriver at de ikke mottar noen penger fra salget.

− Krav fra vår side om å finansiere et fond for internettprosjekter. Vi får ingen penger, skriver han.

Han begrunner dette med at The Pirate Bay ble solgt til et utenlandsk firma i 2006, og at TPB-guttenes krav ved et salg var at 30 millioner svenske kroner skulle settes inn i et fond.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

− Må tilpasse seg

Sunde formaner brukerne av TPB om å ikke være bekymret for sidens fremtid, og understreker at de selv ikke er bekymret.

− TPB blir solgt for en sum som ligger et godt stykke under den underliggende verdien, dersom penger hadde vært viktigst. Men det er det ikke. Det interessante er at de rette personene med den rette innstillingen og mulighetene tar seg av driften av siden. På internett dør ting ut, om det ikke tilpasser seg. Vi vil ikke at det skal skje, skriver TPB i bloggen sin.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det skrives at guttene bak TPB også vil være i søkelyset på flere måter også i fremtide, og at de vil vie enda mer tid til debatten omkring nettets rolle.

Her utdypes det også at pengene fra salget vil gå til et fond for internettprosjekter, og skal bidra til prosjekter som står for ytringsfrihet, informasjonsfrihet og åpenhet på nettet. Og det avsluttes lystig:

− Don't worry − be happy!

Kjøper også Peerialism

Selskapet kjøper også teknologiforetaket Peerialism, som har utviklet en ny form for fildeling, for totalt 83 millioner kroner.

GGF regner med å kunne sluttføre kjøpet i august, og da ta over driften av Pirate Bay.

− Gjennom overtakelsen av The Pirate Bay og Peerialism, vil GGF oppnå en strategisk posisjon på det internasjonale markedet for digital distribusjon, skriver selskapet i en pressemelding.

TPB blir legalt

Kjøpet av The Pirate Bay kan nå innebære at siden blir legal.

Artikkelen fortsetter under annonsen

− Innholdsskapere og leverandører må kunne kontrollere og få betalt for sitt innhold. Fildelere trenger å laste ned raskere og med bedre kvalitet, skriver selskapets direktør Hans Pandeya i pressemeldingen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Pandeya understreker også dette overfor SvD.se:

− Det er viktig at vi holder oss til svensk lovgivning, sier han til nettavisen.

− The Pirate Bay er en nettside som er blant de 100 mest besøkte sidene i verden. Likevel trengerthe Pirate Bay en ny forretningsmodell som tilgodeser kravene og behovene fra alle parter: Innholdsleverandører, bredbåndsoperatører, fildelere og rettsvesenet, skriver Pandeya.

Omstridt selskap

Pandeya understreker at GGF har planer om å legge om The Pirate Bay, slik at de som sitter på rettighetene til filmer og musikk som lastes ned, får kompensasjon.

– De som har laget og distribuerer innholdet må få kompensasjon. Fildelerne må også få laste ned raskere og med bedre kvalitet, lover GGF-sjefen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

GGF er imidlertid et omstridt selskap, og het fram til 2006 Addyourlogo. Det har en stund slitt økonomisk og har også hatt forbindelser til den svindelanklagede finansmannen Alexander Richards.

Brøt opphavsretten

The Pirate Bays grunnleggere ble i april i år dømt for medvirkning til brudd på opphavsretten.

Kravet fra underholdningsindustrien var en erstatning på 117 millioner svenske kroner, men retten i Sverige fastsatte en sum på 30 millioner kroner, som skulle betales solidarisk.

De fire ble også idømt et års fengsel hver.