Likevel ingen kulturmoms

Finansminister Kristin Halvorsen (SV) og Kultur- og kirkeminister Trond Giske (AP) vil likevel ikke kreve moms på kuturbilletter. Foto: Kyrre Lien (Scanpix)
Finansminister Kristin Halvorsen (SV) og Kultur- og kirkeminister Trond Giske (AP) vil likevel ikke kreve moms på kuturbilletter. Foto: Kyrre Lien (Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pFra «Dyrt nok!» til «Takk Trond!»</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Slik illustrerer kulturorganisasjonene sin takknemlighet i dag.Slik illustrerer kulturorganisasjonene sin takknemlighet i dag.

OSLO (ABC Nyheter): - Regjeringen vil ikke foreslå moms på billetter til musikkfestivaler, konserter og fri scenekunst som standup, sier finansminister Kristin Halvorsen i en pressemelding som Kultur- og Kirkedepartementet sendte ut i ettermiddag.

Glade for å bli hørt

Og det var tydelig at dette var gode nyheter.

- Vi er kjempelettet og glade for avgjørelsen, sier daglig leder Elin Aaamodt i GramArt, landets største interesseorganisasjon for norske artister, til ABC Nyheter.

- Det er fantastisk at departementet går ut og tar denne avgjørelsen før sommeren. Det viser at de har prioritert denne saken, som er så viktig for oss.

Hun innrømmer at hun ble overrasket over avgjørelsen og at de ikke hadde fått noen signaler fra regjeringen om at den skulle komme nå.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Engasjerte mange

Protestaksjonen «Dyrt nok! Nei til kulturmoms!», som var oppe siden mandag, har fått i overkant av 3.000 underskrifter. Oppropet har engasjert hele kultur-Norge den siste uka.

Kulturmomsutvalget anbefalte i utgangspunktet i sin innstilling åtte prosent moms på konsertbilletter. Den første muligheten for å innføre kulturmomsen var i fremleggelsen av statsbudsjettet for 2010. Nå er det klart at de kulturinstitusjoner og kunstnere/artister som ville fått pålegg om moms og tape på dette, blir unntatt momsregulativet.

- Jeg er veldig glad for at vi har funnet en løsning som er til det beste for hele kulturlivet, og som bygger opp under regjeringens milliardsatsing på kultur, uttaler kulturminister Trond Giske.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Gi dem en klem

Elina Krantz i Stand Up Norge var svært fornøyd med kulturministerens avgjørelse.

- Vi har verdens beste politikere, Obama kommer på en tredjeplass! Jeg oppfordrer alle som møter Kristin Halvorsen eller Trond Giske om å gi dem en klem! sier hun til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Også lederen i BRAK, Frøydis Moberg, var fornøyd med avgjørelsen. Hun kan også kaste litt lys over de entusiastiske reaksjonene.

- Vi er ikke vant til å bli tatt på alvor. Nå har vi blitt hørt i en sak som var så viktig for oss, så all ære til Giske, sier hun.

Delte meninger

I statsbudsjettet for 2009 ga Regjeringen en bred gjennomgang av en offentlig utredning om merverdiavgift på kultur- og idrettsområdet. Formålet med Kulturmomsutvalgets utredning var å utvide momsgrunnlaget, og legge til rette for et mer oversiktlig og helhetlig regelverk som gir mindre byråkrati og lavere administrative kostnader.

Utredningen var på høring i 2008. Noen av høringsinstansene var positive og andre var negative til forslagene i utredningen. Regjeringen går nå grundig gjennom disse høringsinnspillene.

- Innspillene fra de berørte aktørene er viktige for vårt arbeid med denne saken. Det er imidlertid allerede nå klart at Regjeringen ikke vil gå inn for utvalgets forslag om å legge moms på billetter til musikkfestivaler, konserter og fri scenekunst som standup, uttaler finansminister Kristin Halvorsen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fra «Dyrt nok!» til «Takk Trond!»

- Moms på kultur har engasjert befolkningen. Vi fikk i løpet av få dager inn tusenvis av underskrifter mot momsen, og engasjementet har vært stort i en rekke sosiale medier. Nå kan de som allerede har økt underholdningsbudsjettet sitt med åtte prosent, bruke dem på enda flere kulturarrangementer, sier daglig leder Monica Larsson i Norsk Rockforbund.

I forbindelse med oppropet ble det utviklet en egen Giske-lapp, som symbol på økte billettpriser.

- Trond ba oss nå lage en ny en. En hundrelapp som symboliserer regjeringens vilje til å oppfylle publikum og bransjens krav. Det har vi nå gjort. Giske-lappen er symbolet på vår kulturvennlige regjering, og vi forventer at kulturmomsen ikke blir et tema når fremtidige statsbudsjetter skal legges frem, sier leder Bjørn Heiseldal i Produsentforeningen for privatteatre.