Avslører tall-tull om EU-lover

- Udokumenterte tall er blitt brukt som argument for EU-medlemskap i ti år, anklager Nei til EUs leder Heming Olaussen. Foto: Thomas Vermes
- Udokumenterte tall er blitt brukt som argument for EU-medlemskap i ti år, anklager Nei til EUs leder Heming Olaussen. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pMiljøverndepartementet og ja-siden har i årevis påstått at 80-90 prosent av norsk miljølovverk kommer fra Brussel. Mon det?</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

EU-tilhengere og Miljøverndepartementet har i ti år påstått at 80-90 prosent av norsk miljølovgivning og miljøplitikk kommer fra EU. Nå avdekker Nei til EUs avis Standpunkt at dette er helt udokumentert.

Etter kritiske spørsmål fra kommende nummer av Standpunkt, har Miljøverndepartementet etter mange år trukket tall-påstanden fra sine hjemmesider.

Miljøverndepartementets nåværende avdelingsdirektør Agnethe Dahl var ifølge Standpunkt den første som kastet ut påstanden om at 80-90 prosent av norske miljølover kommer fra EU. Den gangen var hun forsker. Siden hadde hun flere år i Brussel, som miljøråd i den norske delegasjonen til EU.

Og hva så?

- Hvorfor er debatten om prosenter viktig, egentlig?

- Fordi tallene i ti år har blitt brukt som argument fra ja-siden. De sier at dette beviser at Norge er et faksdemokrati og dermed bør bli medlem av EU, sier Nei til EUs leder Heming Olaussen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

« Tusenvis av rettsakter påvirker norsk dagligliv», skrev Europabevegelsen og Europeisk Ungdom for eksempel i 1998, da de laget en kritisk rapport om Norges overtakelse av EUs regelverk.

Der kalte de situasjonen som er oppstått for «faksdemokratiet». Byråkratene i Utenriksdepartementet sitter ved faksmaskinene og venter på direktiver fra Brussel, som så oversendes Stortinget og vedtas nesten uten debatt, het det.

Miljøverndepartementet bidro

Miljøverndepartementet har altså bidratt til dette, men skriver nå til Standpunkt at de ikke har vitenskapelig belegg for tallene. Samtidig viser ekspedisjonssjef Hege Andenæs til situasjonen i Sverige og Danmark, der 70-90 prosent av miljølovgivningen kommer fra Brussel.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Det hun ikke nevner, er at våre to naboland er medlemmer av EU. Og EU-medlemskap gir mer lovverk fra oven, enn EØS-avtalen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

19-80

ABC Nyheter har funnet fram til den siste offisielle beregningen av lov-påvirkning fra EU. Regjeringen svarte i 2004 på spørsmål fra SVs stortingspolitiker Bjørn Jacobsen om hvor mye lovverk vi egentlig overtok.

Svaret var at Norge fra 1997 til 2003 overtok 2129 av de totalt 11.511 nye rettsaktene EU utformet i perioden. Det vil si 18,5 prosent. EU-medlemmer må overta alt lov- og regelverk fra EU.

Forsker Marlene Wind ved Universitetet i København har til sammenlikning ved flere anledninger, senest på Utenriksdepartementets Europadag nylig, fortalt at EU-medlemmet Danmark får 80 prosent av sine lover fra EU.

Vil utrede igjen

ABC Nyheter er kjent med at Utenriksdepartementet i fjor tok initiativ til å kartlegge andelen av norske lover og forskrifter som er basert på forpliktelser i EØS-avtalen.

Saken var oppe i Kooridneringsutvalget for EØS-saker 28. november i fjor. Man fant ut at dette er et svært komplisert prosjekt.

I Utenriksdepartementet får ABC Nyheter opplyst at man nå vurderer to alternative metoder: Enten å prøve på ett pilotprosjekt, for eksempel Miljøverndepartementets område.

Eller å la en ekstern aktør vurdere alle sektorer samlet. Så langt er det ikke besluttet noe.