Kraftig økning i antall asylsøkere

Kraftig økning i antall asylsøkere
Kraftig økning i antall asylsøkere
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pAntallet asylsøkere til Norge øker igjen kraftig. Regjeringen vurderer nå å betale for omsorgsalternativer i søkernes hjemland for å bremse utviklingen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av de første fem månedene i år kom det 6.595 asylsøkere hit til landet. I samme periode i fjor var antallet 4.324, ifølge UDI.

Det har den siste tiden vært en særlig sterk økning av enslige mindreårige asylsøkere. I mai måned oppga 248 asylsøkere å være mindreårige og uten omsorgspersoner, og totalt i år er tallet oppe i 930, mot 403 i hele 2008.

De fleste kommer fra Afghanistan.

– Et fåtall av dem som kommer har behov for beskyttelse, og mange får bli i Norge bare fordi vi ikke finner en omsorgsperson som kan ta hånd om dem, sier arbeids- og inkluderingsminister Dag Terje Andersen (Ap) på en pressekonferanse onsdag ettermiddag.

Åpner for tvang

De enslige mindreårige får i dag oppholdstillatelse i Norge dersom de ikke har omsorgspersoner i hjemlandet. Dette gjelder uansett hvor trygg situasjonen for øvrig blir vurdert å være. Nå vil Andersen (Ap) gjøre det lettere å sende dem tilbake, om nødvendig med tvang.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Mange av dem kommer fra etter forholdene velstående familier som betaler menneskesmuglere for å frakte dem ut av landet. Dette må vi ta på alvor og gjøre noe med. Frivillig retur er alltid den beste løsningen, men det kan i en del tilfeller være vanskelig å få til, sier Andersen.

Omsorgssentre

Regjeringen vil ta initiativ til å etablere omsorgsalternativer i de unge asylsøkernes hjemland.

– Ved å etablere omsorgsalternativer, for eksempel internatskoler og omsorgssentre, kan vi både gi et tilbud til dem som trenger det, og samtidig redusere ankomsten av asylsøkere uten behov for beskyttelse, sier Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Han viser til en slik ordning i Nederland der unge asylsøkere sendes til omsorgssentre i hjemlandet.

– Det viser seg at enslige mindreårige asylsøkere som returneres, blir hentet av foreldrene kort tid etter ankomst. Mange av disse er sendt ut av landet for å skaffe seg selv eller familien en bedre fremtid, sier Andersen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han understreker at de nye tiltakene kun retter seg mot ungdom som ikke har behov for beskyttelse.

1.490 i mai

I mai måned ble det registrert 1.490 søknader om asyl, mens tallet var 996 i mai i fjor.

– Vi så en nedgang i asylankomster fra september/oktober i fjor. Men vi ser jo at nedgangen ikke har vært så stor som man kanskje kunne tro, og tallene har økt igjen i siste kvartal – og særlig i mai, sier direktør Ida Børresen i Utlendingsdirektoratet til NTB.

De siste to årene, 2007 og 2008, har irakere vært klart den største gruppen. Nå er irakere bare den fjerde største gruppen.

Afghanistan har nå overtatt som det største søkerlandet. Afghanere utgjorde nesten en tredel av ankomstene i mai og står for 22 prosent av søknadene hittil i år. (©NTB)