Ja-siden jubilerer i lederkrise

Generalsekretær Grete Berget feirer Europabevegelsens jubileum, men vet ikke hvem som blir leder søndag. Foto: Europabevegelsen
Generalsekretær Grete Berget feirer Europabevegelsens jubileum, men vet ikke hvem som blir leder søndag. Foto: Europabevegelsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pEuropabevegelsen med Grete Berget som generalsekretær, feirer 60 år i kveld. Men under ett døgn før landsmøtet åpner, mangler den norske ja-siden ny leder.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tro det eller ei - når stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) i kveld holder talen på Europabevegelsens jubileumsfest, så skjer det i en organisasjon som er ni år eldre enn EU som bevegelsen har til oppgave å få Norge inn i.

Europabevegelsens Norske Råd ble stiftet 30. mai 1949. Den sprang ut av Den internasjonale europabevegelsen som ble opprettet som et fredsprosjekt i etterkrigstidas Europa året før.

Må hoste opp en leder

Jubileet skjer idet organisasjonen åpenbart har en lederkrise.

Dagens leder, stortingsrepresentant Svein Roald Hansen (Ap) går av etter seks år, på landsmøtet som åpner klokka 10 lørdag.

Få timer før landsmøtet åpner, har ikke valgkomiteen vært i stand til å komme opp med forslag til en ny lederkandidat.

Valgkomiteens leder Pia Farstad forteller ABC Nyheter at komiteen skal møtes fredag ettermiddag for å få til en valgliste.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har siste frist søndag morgen, sier Farstad.

- Stor gratisjobb

- Er det tegn på lederkrise når ny kandidat ikke foreligger få timer før landsmøtet?

- Nå har Svein Roald holdt på i seks år. Vi har ikke betalt lederskap. Å si ja til et sånt verv innebærer mye gratisarbeid, mens Nei til EU har leder på heltid, svarer generalsekretær Grete Berget.

Tilfreds, men vil helt inn

Nei-siden har i lang tid hatt flertall på meningsmålinger om norsk EU-medlemskap. Ja-partiene ønsker ikke å iverksette noen ny søknadsprosess - for tredje gang - før det har vært et stabilt ja-flertall i befolkningen over lenger tid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvor fornøyd er du med gjennomslaget Europabevegelsen har i sitt jubileumsår?

- Vi er en liten organisasjon med små ressurser. Men vi holder ja-saken varm. Så er det ikke så deprimerende som du kanskje tror, for Norge er jo i veldig tett samarbeid med EU, sier Berget og legger til:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Dette er ikke noe å deppe over, selv om vi helst skulle vært medlemmer. Vi er nesten-medlem!

Færre med i ja, flere i nei

Medlemstallet i Europabevegelsen har ifølge beretningen som skal behandles av landsmøtet, gått ned fra 5130 1. januar 2007, til 5042 ved siste nyttårsskifte.

Nei til EUs medlemsmasse har i samme periode økt fra 25.026 til 28.931.

- Hvorfor går medlemstallet deres ned, mens Nei til EU har en økning?

- Det er små endringer. Medlemstallet er ganske stabilt. Men vi har en utfordring i at folk på jasiden har EØS som en hvilepute, sier Berget.

Får rødgrønne penger

Ja-siden har rundt 6 millioner kroner å rutte med årlig. De viktigste bidragsyterne er staten, næringslivet og medlemmene - i den rekkefølgen.

Den rødgrønne regjeringen har trappet opp bevilgningene til EU-debatt, og økt pengestrømmen både til nei- og jasiden. Sistnevnte fikk drøyt 3 millioner i fjor.

Artikkelen fortsetter under annonsen

NHO, Rederiforbundet, Selvaag-gruppen og Anders Wilhelmsen bidro med 2,65 millioner. Mens medlemmene skjøt inn 1,14 millioner i 2008.

Jagland slutter ringen

Den internasjonale europabevegelsen som ble stiftet i 1948, sto bak opprettelsen av Europarådet i 1949. Dette er den eldste politiske organisasjonen på det europeiske kontinentet og består i dag av 47 stater.

I disse dager kjemper EU-tilhenger og festtaler Jagland for å bli ny generalsekretær nettopp i Europarådet.