Bohinen knuste TV 2

SEIER: Stabæks sportsdirektør Lars Bohinen klaget TV 2 inn for Pressens Faglige Utvalg. I går falt dommen og Bohinen vant en knusende seier. (Foto: Scanpix)
SEIER: Stabæks sportsdirektør Lars Bohinen klaget TV 2 inn for Pressens Faglige Utvalg. I går falt dommen og Bohinen vant en knusende seier. (Foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Det var en enstemmig fellelse, det var ingen tvil om saken, sier generalsekretær Per Edgar Kokkvold i Norsk Presseforbund til ABC Nyheter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

TV 2s God kveld Norge-redaksjon la 15. januar i år ut nettsaken om en tidligere landslagsstjerne som var anmeldt for innbrudd av ekskjæresten. I saken sto det også at hun hadde begjært besøksforbud mot ham.

Stabæk-sportsdirektør Lars Bohinen ble ikke identifisert i saken, men mente han var lett å identifisere.

Les også: Bohinen klager inn TV2

- Slett journalistisk arbeid

Dagen etter reagerte han hardt og sto frem på forsiden av Dagbladet. Her kom det også frem at Bohinens ekssamboer jobber i TV2. Saken på tv2.no ble senere oppdatert med Lars Bohinens navn og sitater fra Dagbladet-intervjuet, før den etter hvert ble fjernet helt.

Tirsdag ble TV2 felt på hele fire punkter i Vær Varsom-plakaten (se under), medienes etiske regelverk, av Pressens Faglige Utvalg (PFU)

- For meg er det viktig at TV2 ikke slapp unna med så slett journalistisk arbeid. Dette hart vært relativt ubehagelig for meg, og vi får se om de nå har ryggrad til å komme med en unnskyldning, sier Lars Bohinen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tar ikke saken til retten

Saksbehandlingen i Pressens Faglige Utvalg var lukket og sakspapirene ble unntatt offentlighet på grunn av sakens private karakter, slik saker av den typen blir, ifølge generalsekretæren i Norsk Presseforbund. Men uttalelsen er klarert med Bohinen, og kommer antakeligvis ut i løpet av onsdagen.

- Den vil bli offentliggjort, kommenterer Kokkvold.

Stabæk sportsdirektør sier fellelsen er et bevis på at TV 2s oppslag var en privatsak som ikke hadde noe i mediene å gjøre. Bohinen sier videre at han ikke vil ta saken inn for domstolen.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Fellelsen er blodfersk for oss, og vi vil nå gå nøye gjennom den, sier informasjonssjef Marianne Røiseland i TV 2.

Røiseland hadde ikke mottatt PFU-fellelsen da ABC Nyheter snakket med henne.

TV 2s brudd på Vær Varsom-plakaten:

Pressens Faglige Utvalg (PFU) mener TV 2 har brutt følgende punkt i Vær Varsom-plakaten:

Artikkelen fortsetter under annonsen

- punkt 4.1: Legg vekt på saklighet og omtanke i innhold og presentasjon.

- punkt 4.3: Vis respekt for menneskers egenart og identitet, privatliv, rase, nasjonalitet og livssyn. Fremhev ikke personlige og private forhold når dette er saken uvedkommende.

- punkt 4.7: Vær varsom med bruk av navn og bilde og andre klare identifikasjonstegn på personer som omtales i forbindelse med klanderverdige eller straffbare forhold. Vis særlig varsomhet ved omtale av saker på tidlig stadium av etterforskning, i saker som gjelder unge lovovertredere, og der identifiserende omtale kan føre til urimelig belastning for tredjeperson. Identifisering må begrunnes i et berettiget informasjonsbehov. Det kan eksempelvis være berettiget å identifisere ved overhengende fare for overgrep mot forsvarsløse personer, ved alvorlige og gjentatte kriminelle handlinger, når omtaltes identitet eller samfunnsrolle har klar relevans til de forhold som omtales, eller der identifisering hindrer at uskyldige blir utsatt for uberettiget mistanke.

- punkt 4.14: De som utsettes for sterke beskyldninger skal såvidt mulig ha adgang til samtidig imøtegåelse av faktiske opplysninger. Debatt, kritikk og nyhetsformidling må ikke hindres ved at parter ikke er villig til å uttale seg eller medvirke til debatt.

Les hele Vær Varsom-plakaten her.