Tror på katastrofevalg i EU

Tror på katastrofevalg i EU
Tror på katastrofevalg i EU
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pJoschka Fischer på Oslo-besøk forteller Jonas Gahr Støre og utenriksdepartementets Europakonferanse at det går mot katastrofalt lav valgdeltakelse i EU 7. juni.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
JOSCHKA FISCHER

Joseph Fischer, , , ble en veldig kjent tysk, deretter EU-politiker (De grønne).

Medlem av Forbundsdagen 1983–85 og 1994–2006; 1994–98 parlamentarisk leder for en partigruppe sammensluttet av gruppen Bündnis 90 og De grønne. Miljø- og energiminister i Hessen 1985–87, visestatsminister i Hessen 1991–98. Tysklands utenriksminister og visekansler 1998–2005, da De Grønne gikk i regjeringssamarbeid med sosialdemokratene.

Fischer har vært en av Tysklands mest populære politikere og fikk mye av æren for partiets fremgang ved valget 2002. I 2003 var han en av de mest fremtredende europeiske politikerne som stilte seg skeptisk til USAs og Storbritannias krigføring i Irak.

Etter valgnederlaget 2005 trakk Fischer seg fra politikken, og han er fra 2006 professor ved Princeton-universitetet i USA.. Utgav 2007 sine memoarer, Die rot-grünen Jahre.

Kilde: Store Norske Leksikon.

- Det blir ikke noe sjokkerende høy oppslutning ved valgene til EU-parlament om få dager. Det blir 20-30 prosent. Og det er lett å se hvorfor.

Det sa den tyske eks-utenriksministeren og europapolitikeren Joschka Fischer til Utenriksdepartementets årlige Europakonferanse i Oslo i dag.

En omfattende spørreundersøkelse kalt Eurobarometer ble sluttført i vår. Den viser at 34 prosent av EU-borgerne sannsynligvis vil stemme. Høyest skår har Belgia med 70 prosent. Lavest har Spania, Latvia og Ungarn med fattigslige 18 prosent.

- Folk er ikke dumme

Den karismatiske eks-politikeren Fischer var ifølge Jonas Gahr Støre førstemann til å gå i tennissko i den tyske riksdagen. I dag, i dress og ankomst i sort mercedes, legger den grønne politikeren skylda for manglende EU-entusiasme på de nasjonale politikerne.

- Folk er ikke dumme. De ser at partiene bruker toppen en tredel av innsatsen på europavalg, av det de gjør i nasjonale valg. Partiene sender folk til Europa som har sin karriere bak seg, og folk som har - vel - tvilsomme perspektiver i nasjonal politikk, sa Fischer på Utenriksdepartementets årlige Europakonferanse i dag.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Hvis Angela Merkel, Sarkozy og Gordon Brown ville stilt til EU-kommisjonen, ville det sett helt annerledes ut, sier Fischer.

Stadig viktigere, stadig mindre interesse

Ved valgene til EU-parlamentet 7. juni skal innbyggerne i EUs 27 medlemsland gå til urnene for å velge politikere de kommende fem åra til dette stadig viktigere EU-organet. Men for hver gang det er blitt avholdt valg til dette eneste folkevalgte organet i EU, har oppslutningen falt.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

En fersk meningsmåling viser at bare 34 prosent av EU-borgerne har tenkt å bruke stemmeretten.

Ja-siden ser katastrofe

Interessen for EU-valget ser så ille ut, at også den norske Europabevegelsen tror det ligger an til katastrofe.

- Parlamentsvalget kan bli en katastrofe. Hva kan EU gjøre for å bringe folk nærmere? spurte Europabevegelsens Rebekka Borsch.

- Så lenge nasjonale politikere ikke prioriterer EU, hvordan kan du vente at folk skal gjøre det? repliserte Fischer.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Lederskap må også forklare. I mitt eget land mangler jeg lederskap. Ikke bare i regjeringen. Også i opposisjonen, inkludert mitt eget parti. Det er en veldig rar utvikling, svarer Fischer.

Kommisjonen: - Veldig komplisert

EU-kommisjonens ambassadør til Norge og Island, Percy Westerlund, har også en forklaring på manglende folkelig engasjement.

- Er det ikke et problem for parlamentsvalgene at EU er et veldig komplisert juridisk system? spurte han.

- Det er ikke lett å forklare velgerne betydningen av parlamentet. Det er mye lettere å diskutere skattenivået hjemme. Det trengs også mot for nasjonale politikere å prioritere europeiske spørsmål, sa Westerlund.

Raser mot folkeavstemninger

Joschka Fischer markerte også uvilje mot å legge ut endringer av EUs traktater til folkeavstemninger:

- Jeg tror folkeavstemninger om traktatene er et stort feilsteg.

Han begrunner det med at folk ikke stemmer ut fra hva de mener om EU-traktatene, men at mange nei-stemmer skyldes motstand mot regjeringens nasjonale politikk.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- For oppfatter avstemninger som en anledning til å tuppe sin egen regjering i baken, sier Fischer.

Provoserte Irland

Han mener det må være klarere konsekvenser av å stemme nei, og går langt i å antyde at konsekvensen bør bli utmelding av EU.

- Valget må være: Ja. Vi blir inne. Eller nei - og vi er ute av samarbeidet. Dette hadde gitt et helt annet utfall i Irland, sa Fischer.

Irlands ambassadør Gerald F. Ansbro protesterte:

- Vi er et fritt folk i en fri union. Grunnloven kan bare endres av folket.

- Hvis vi er en union av frie folk, er det etter mitt syn ikke noe spørsmål om at vårt medlemskap vil bli påvirket av et nei i folkeavstemning, sa Ansbro og anklaget:

- Det du sier er ikke i EUs sanne ånd.

Misforståelse?

Joschka Fischer hevdet at ambassadøren misforsto ham.

- Jeg er 100 prosent enig i at det er det irske folkets rett å si nei. Og traktaten er død. Det prinsippet vil jeg forsvare til mitt siste åndedrag. Men hva med retten til alle de andre folkene som har sagt ja?

- Vi må bevege oss! Ingen kan bli tvunget, alle bør bli invitert til å slutte seg til. Slik verden utvikler seg, kan vi ikke lene oss tilbake og si at irene sa nei, så nå gjør vi ingenting, fastslår den tyske eks-politikeren.