HØYRES LANDSMØTEErna-feber på landsmøtet

Erna Solberg fikk begeistrede ovasjoner i landsmøtesalen - om noen skulle være i tvil på grunn av laber oppslutning blant velgerne utenfor. Foto: Thomas Vermes
Erna Solberg fikk begeistrede ovasjoner i landsmøtesalen - om noen skulle være i tvil på grunn av laber oppslutning blant velgerne utenfor. Foto: Thomas Vermes
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pOm noen skulle være i tvil: Erna Solberg har full oppslutning i partiapparatet. - En god tale som kan stimulere medarbeiderne, sier partiveteranen Kåre Willoch.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Det er fem måneder til det norske folk skal velge hvem som skal være deres leder. Jeg har forklart dere at jeg mener det bør bli meg.

Slik avsluttet Høyre-leder Erna Solberg sin åpningstale til partiets landsmøte i ettermiddag - og utløste stående ovasjoner. Mens salen i flere minutter hyllet henne med trampeklapp, ble partilederen som ifølge meningsmålingene er så lite populær blant velgerne, jaget opp på en stol for å triumfere.

Willoch: - Stimulerer medarbeiderne

Langs veggen satt partiets veteraner, blant dem tidligere statsminister Kåre Willoch.

- Hun var veldig god, er hans vurdering av landsmøtetalen

Vurdér selv - her er hele landsmøtetalen.

- Var talen egnet til å spre begeistring etter et periode der Solberg har hatt liten oppslutning i opinionen?

- Det er jo jobben. Det ser ut til at forsamlingen er veldig motivert til å gjøre den. En god tale kan motivere medarbeiderne, svarer Willoch, som ikke tror resultatene er så negative som meningsmålinger kan tyde på.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skjøt mot de rødgrønne

På forhånd har partiledelsen fått kritikk for å snakke mer om hva som er galt med regjeringen, enn hva Høyre står for. I talen kombinerte Solberg de to temaene.

- Kristin Halvorsen og Jens Stoltenberg burde skamme seg! Jeg håper de angrer!

Det sa Solberg og anklaget dem for at de hvert eneste år med stort engasjement og skadefryd har skjerpet skatten på norske bedrifter.

- Hvert eneste år har de gjort arbeidsplassene mer sårbare, mindre konkurransedyktige og mindre trygge, slynget Solberg ut og fikk langvarig applaus for et utsagn som «Norge trenger en borgerlig regjering for å komme styrket ut av krisen!»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skatt, forskning og utdanning

Talen var gjennomsyret av kritikk mot for høye skatter, for lave bevilgninger til forskning og elendig skoleverk.

- Høyre vil bevilge mer penger til den offentlige forskningen og til universiteter og høyskoler. Vi vil gi mer skattelette for forskning i privat sektor, lovet Solberg.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ikke overraskende gikk hun inn for skattelette for å hjelpe næringslivet. Men hun unngikk å begrunne skattelette ideologisk, slik hennes rådgiver Nils August Andresen appellerte om til ABC Nyheter tidligere i dag.

Mer om krigsmakt enn bistand

Da hun kom inn på internasjonale spørsmål, gjentok Høyre-lederen støtte til EU-medlemskap og liberalisering i Verdens handelsorganisasjon WTO.

Solbergs tale var i motsetning til budskapet fra Kristelig Folkepartis landsmøte, langt mer fokusert på militær innsats, enn humanitær - selv om hun begrunnet sitt ønske om sterk militær innsats i Afghanistan med ønsket om utvikling.

Ifølge Høyre-lederen har Norge og Nato sørget for å gi jenter i Afghanistan et bedre liv, og utfodret SV-leder Kristin Halvorsen:

- Kan du se meg og unge jenter i Afghanistan i øynene og si at norske soldater ikke lenger skal beskytte dem? Venstresiden har jo lang liste over hvor de skal sende norske soldater. Men de vil ikke gi dem den beste utdannelsen og det beste utstyret.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Blomstrende kommune-kutt

- Kommuneøkonomien skulle blomstre. Den er verre enn noensinne, sa Erna Solberg også om Jens Stoltenbergs regjering.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Tidligere i talen skrøt Solberg selv av at hun gjerne kutter i kommuneøkonomien om det trengs.

Regjeringens utdanningspolitikk fikk også så hatten passet av både Solberg og debattantene etterpå.

- De mener at mangel på pærer er viktigere enn mangel på kunnskap. Når debatten handler om hva man spiser på skolen, og ikke hva man lærer der, er det elevene det går utover, sa Unge Høyres leder Henrik Asheim.

Han fikk følge av Torbjørn Røe Isaksen, som er stortingskandidat i Telemark:

- En 16-årig jente som går ut av skolen i Telemark, har i gjennomsnitt dårligere karakterer enn en 16-åring i Oslo. Det dreier seg om skjebne, om valgfrihet.