Dramatiske drapstall på bussførere

Artikkelen fortsetter under annonsen

En motorsyklist kjører opp på siden av bussen og skyter sjåføren. Dette er dagligdags i dagens Guatemala by.

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Guatemala by (ABC Nyheter): 28 buss-sjåfører, åtte konduktører og tre buss-eiere er så langt i år skutt og drept i hovedstaden til det stadig mer voldsherjede mellomamerikanske landet Guatemala.

Lokalbussene blir avkrevd store summer av bander som kontrollerer hver sin bydel i Guatemala by, for å få lov til å kjøre gjennom.

Sjåfører som nekter å punge ut, blir enkelt og greit likvidert.

Sjåfører og konduktører drepes daglig.Sjåfører og konduktører drepes daglig.

Dø – eller mist levebrødet

De bussansatte blir utsatt for et uutholdelig valg: Kjør, og risikér å bli drept, eller overlevér en god del av lønna til bandittene. Å slutte med busskjøringen betyr arbeidsløshet og armod.

I en tom buss i forstaden Colonia Maya møter ABC Nyheter en av de vettskremte bussførerne.

Han og flere med ham har gått til streik etter at de tirsdag denne uka mistet enda en av sine kolleger. Kravet er at myndighetene og arbeidsgiverne skal gi dem sikkerhet mot å bli drept.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg er redd for å dø

Bussfører David Arnoldo streiker nå, men må snart kjøre igjen.Bussfører David Arnoldo streiker nå, men må snart kjøre igjen.

- Hvordan ser du egentlig på risikoen ved å kjøre buss i byen?

- Det er en stor risiko. Jeg er redd for å dø. Men jeg har ikke noe annet valg enn å jobbe, svarer sjåfør David Arnoldo der han sitter i vindusåpningen med føttene på bussrattet.

Han jobber for en busseier som hver uke betaler utpresserne penger. Problemet er at nye bander kommer til og vil ha sitt av mannen som sitter og kjører.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- Jeg blir krevd for 125 quetzaler (ca. 100 kroner) hver dag i tillegg av unge bandemedlemmer. Dette er andre enn dem som eieren betaler til, forteller Arnoldo.

Store summer

Busselskapene som kjører ut i forstedene, må ut med 500.000 quetzaler i uka. De rene bybussene må det betales 30-50 quetzaler for daglig. I tillegg har busselskapene kostnader til 1000 private sikkerhetsagenter som er hyret inn.

Artikkelen fortsetter under annonsen

David Arnoldo har vært i streik i to dager.

- Hva betyr streiken for familieøkonomien din?

- Sikkerheten er nr. én. Derfor er jeg enig i at vi må streike, sier Arnoldo.

Sikkerhet – et par dager

Private agenter holder vakt på drapsstedet. En stakket stund.Private agenter holder vakt på drapsstedet. En stakket stund.

Vi er like ved gatekrysset der drapet skjedde tirsdag. Nå ser gatebildet ut nærmest som en krigssone. Det vrimler av bevæpnet politi og sikkerhetsvakter fra private firmaer. Men slik blir det bare et par dager, til gemyttene har roet seg.

Tre menn på gatehjørnet med hvert sitt gevær, forteller at de jobber for et vaktselskap.

- Hvem har gitt dere oppdraget?

- Det vet vi ikke. Kanskje regjeringen, svarer de.

Daglige draps-meldinger

Avisene er fulle a bilder og artikler daglig av bussførere og andre som blir slaktet ned. Her er noe av det som har skjedd den siste tida:

Mandag 9. mars: En bussjåfør blir skutt av en motorsyklist. Sjåføren blir hardt skadd og mister kontrollen over bussen. Den skjener ut og krasjer med en møtende bil. Et ungt ektepar mister livet. Over 20 busspassasjerer blir skadd idet bussen ender sin ferd med å velte.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Tirsdag 10. mars: Klokka 18.15 lokal tid: To menn på en motorsykkel kjører opp på siden av en buss og skyter den 37-årige bussføreren.

Tidligere på dagen blir en annen sjåfør skutt og såret.

Onsdag 11. mars: Klokka 05.20 får en 24-årig sjåfør to kuler i seg og dør. En mann i finlandshette forsvinner.

I et annet angrep blir en 48-årig bussfører skutt og såret.

I en tredje bydel blir en 52-åring drept bak bussrattet.

Bussførere på flere ruter går til spontan streik i protest mot manglende sikkerhet for deres liv.

Mandag 16. mars: Fire angrep på offentlige busser. To bussførere, en konduktør, en passasjer og ett bandemedlem ble skutt og døde ulike steder i byen.

Flere bussførere griper til spontan streik. Busseierne og regjeringen oppfordrer dem til å gå tilbake til arbeidet fordi streiken rammer de reisende hardt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Onsdag 18. mars: Tre bevæpnede banditter kommer seg inn i en buss. De blir imidlertid plaffet ned av en illsint passasjer som i likhet med andre guatemaltekere er bevæpnet.

To banditter blør i hjel. Den tredJe blir hardt skadd.

Se avisa Prensa Libre sin interaktive oversikt over buss-drapene.

Blod, blod og atter blod

Men drap på bussansatte er bare en liten del av en voksende kriminalitets- og drapsbølge i dette landet.

Avisene er hver dag fulle av meldinger om drap og funn av lik.

9. mars oppsummerte avisa Prensa Libre at det så langt i år har blitt bortført over 150 personer. I hele fjor sto pengeutpressere bak 438 kidnappinger. Åtte bander står bak flesteparten av disse forbrytelsene, og påtalemyndighetene i Guatemala etterforsker ti tilfeller der politiagenter som jobber for å avsløre kidnappings-forbrytelser, selv skal være involvert i bandene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

6200 drap. Noen få dommer.

Offisielt skjedde det 6200 drap i Guatemala i fjor. Mørketallene er trolig store. Blant annet blir de færreste tilfeller av lynsjing registrert.

Politiets manglende evne til å straffe forbrytere, har fått lokalt borgervern til å lynsje folk som blir ansett som kriminelle.

Mange av de 6200 registrerte drapene skjedde i hovedstaden Guatemala by, Underdirektør Mirna Carrera i politiavdelingen for forbrytelser mot livet, Mirna Carrera, forteller til avisa Prensa Libre at det der ble etterforsket 288 drapssaker.

Dette førte til 226 siktelser. Sluttresultatet ble imidlertid at bare 139 ble dømt.

Frykt for represalier

Så langt har ikke ett eneste av drapene på bussførere blitt oppklart. Ingen vitner, ingen sjåfører og ingen busseiere har våget å fortelle det de har sett – av frykt for hevn fra bandene, skriver Prensa Libre.

Artikkelen fortsetter under annonsen

USAs ambassade i landet gikk 9. mars ut med en advarsel til USAs statsborgere om fare for å bli utsatt for kriminalitet på busser i Guatemala.

Nylig ble også en 19-årig norsk jente offer for banditter som røvet en fjernbuss.

Nye narkobander fra Mexico

De enda sterkere og tyngre bevæpnede bandene i Mexico er nå i ferd med å trenge inn i Guatemala. De dreper for fote for å overta områdene til de lokale bandene som har rådd grunnen hittil.

- Det minst kontrollerbare landet mellom Sør-Amerika der narkotika produseres, og markedene i nord, er Guatemala, slår førstesekretær Idar Instefjord ved den norske ambassaden i Guatemala fast.

- I store områder er myndighetene rett og slett ikke til stede. Private har kunnet kjøpe opp enorme eiendommer der de kan drive med lysskye aktiviteter, legger han til.

- Eventyrlige muligheter

Nesten alle flyplasser i Guatemala er private. Du har en stor tetthet av helikoptre her. Dette gir eventyrlige muligheter for de ekstremt sterke og velstående narkobandene, mener Instefjord.