Paven: - Jeg burde sjekket nettet

Pave Benedikt XVI angrer på at han ikke googlet den kontroversielle biskopen Richard Williamson før han opphevet bannlysningen av ham. Her er han fotografert under sin ukentlige audiens 11. mars. Foto: Scanpix/AFP.
Pave Benedikt XVI angrer på at han ikke googlet den kontroversielle biskopen Richard Williamson før han opphevet bannlysningen av ham. Her er han fotografert under sin ukentlige audiens 11. mars. Foto: Scanpix/AFP.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pPave Benedikt XVI innrømmer torsdag at han burde ha sjekket bakgrunnen til den Holocaust-fornektende biskopen Richard Williamson nærmere.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Biskop Richard Williamson nekter for utryddelsen av flere millioner jøder i gasskamre under andre verdenskrig. (Scanpix/EPA)Biskop Richard Williamson nekter for utryddelsen av flere millioner jøder i gasskamre under andre verdenskrig. (Scanpix/EPA)

Paven møtte torsdag Shear-Yashuv Cohen, sjefsrabbien i byen Haifa. Foto: Scanpix/AP.Paven møtte torsdag Shear-Yashuv Cohen, sjefsrabbien i byen Haifa. Foto: Scanpix/AP.

Paven innrømmer at det ble gjort feil da bannlysningen av en biskop som har påstått at «ingen jøder ble drept i nazistenes gasskamre» ble opphevet. Benedikt sier også at han er såret av angrepene mot ham selv etter hendelsen.

Paven antyder i et brev til katolske biskoper jorda rundt at Vatikanet ikke var klar over Richard Williamsons påstander, og at man burde ha sjekket opplysninger på internett nærmere før man opphevet bannlysningen av biskopen.

«Jeg har blitt fortalt at dersom man hadde konsultert informasjonen som er tilgjengelig på internett kunne dette problemet ha vært sett tidligere», skriver Benedikt i brevet.

Her kan du lese brevet på Den katolske kirkens hjemmesider.

Den tyske paven beklager at «omfanget og begrensningene» av hans «diskrete gest av nåde» overfor Williamson ikke hadde blitt «tydelig og tilstrekkelig forklart» i forkant.

Paven la imidlertid vekt på at mens biskopene hadde blitt «invitert» tilbake i folden, så utøver de «(foreløpig) ikke noe formelt verv i Kirken.»

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Takket jødiske venner

Den 81 år gamle paven, som i mai skal besøke Israel og de palestinske områdene, takket «jødiske venner» som hjalp til med å oppklare «misforståelsen» og «gjenopprette en atmosfære av vennskap og tillitt.»

Torsdag møtte paven også Shear-Yashuv Cohen, sjefsrabbien i Haifa, som takket Benedikt for hans «klare» fordømmelse av Holocaust-fornektelse etter at Williamson-skandalen brøt løs.

Delegasjonen hadde først avblåst møtet på grunn av kontroversen.

I sitt brev til biskopene uttrykker Benedikt også sin personlige fortvilelse over å ha blitt mål for «åpen fiendtlighet» fra folk i den katolske kirken på grunn av beslutningen.

«Det gjorde meg trist at selv katolikker som, tross alt, kunne ha en bedre kjennskap til situasjonen, trodde de måtte angripe meg med åpent fiendskap», skriver han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

«Dårlig forstått frihet»

Paven oppfordret katolikker til å utvise samhold, og siterte apostelen Paulus’ brev til galaterne: «Men når dere biter og glefser etter hverandre, så pass dere, så dere ikke eter hverandre opp!»

Han skrev: «det er sørgelig å si, men denne «bitingen og etingen» finnes fremdeles i dagens Kirke, som uttrykk for dårlig forstått frihet.»

Benedikts forgjenger, pave Johannes Paul II, lyste Williamson og tre andre biskoper i bann etter at den tradisjonalistiske lederen Marcel Lefebvre ordinerte dem som biskoper i sin utbryterkirke i 1988.

Brorskapet avviste reformene det andre Vatikankonsilet vedtok tidlig på 60-tallet. Særlig reagerte de mot erklæringen Nostra Aetate, som gjorde slutt på doktrinen som holder jødene ansvarlige for drapet på Jesus Kristus.

«Noen grupper (…) anklaget åpent paven for å ønske å dreie klokken tilbake til tiden før konsilet», skrev Benedikt.

Williamson har bedt om unnskyldning til dem som føler seg støtt av sine bemerkninger, men har nektet å trekke dem tilbake. Han har kun uttalt at han vil «se nærmere på de historiske bevisene.»

Artikkelen fortsetter under annonsen

Fornekter gasskamrene

Paven har tidligere uttalt at han ikke kjente til Williamsons uttalelser i et intervju med svensk fjernsyn i januar, der han sa at «200.000 til 300.000 jøder døde i nazistenes konsentrasjonsleire, men ingen av dem ble drept i gasskamre.»

Her kan du se innslaget fra programmet «Uppdrag gransking» (intervjuet med Williamson er cirka 35 minutter inn i programmet).

Artikkelen fortsetter under annonsen

Prelaten har kommet med tidligere utsagn tidligere, og blant annet avvist dokumentasjon på at millioner døde i gasskamrene som «løgn, løgn, løgn.»

Den tyske rikskansleren Angela Merkel har ledet an i den politiske fordømmelsen av opphevelsen av bannlysningen. Beslutningen har også blitt fordømt av flere europeiske biskoper og kardinaler.

Vatikanets talsmann Federico Lombardi sier i en uttalelse at paven aldri tidligere har uttrykt seg på «så personlig og intenst vis» tidligere i sitt pontifikat, og sa brevet bør få «maksimal oppmerksomhet.»

Artikkelen er oversatt og tilrettelagt av Ole Peder Giæver.