Varmen kommer – om litt er det vår

Illustrasjonsfoto: Scanpix
Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pOm tre uker er snøen borte – iallfall i lavlandet østafjells og langs kysten nordover til Midt-Norge. Men påskesnøen i fjellet både i sør og nord burde være sikret.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Foto: ScanpixFoto: Scanpix

Med alle mulige forbehold, som seg hør og bør forskningsmiljøer med respekt for seg selv – dette er det grove bildet førstekonsulent Stein Kristiansen i klimadivisjonen ved Meteorologisk institutt tegner av den nære utvikling overfor NTB.

Han besvarer det helt enkle og svært presise spørsmålet: Når kommer våren?

– Det spørsmålet rommer ganske stor variasjon. Det vil ikke minst være avhengig av hvor i landet vi snakker om, svarer diplomaten. Og takk for det!

Førstekonsulenten kan likevel fortelle at landet vårt denne vinteren stort sett har opplevd vær- og temperaturforhold som normalt. Kanskje til og med litt varmere enn normalt de fleste steder, når vinter defineres med perioden desember-februar.

– Bortsett fra områder langs Skagerrak-kysten og store deler av Østlandet. Der har vi fått betydelig mer snø enn vi er vant til i et normalår, sier han.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Stråler til bedrag

Derfor vil det fortsatt ta litt tid før vi får permanent barmark og blomstersprett østafjells. Slik folket på Sørlandet, langs vestkysten og helt opp til Trøndelag har kunnet glede seg over en tid allerede.

– Selv om vi allerede har hatt noen stråler som føles deilig og har gitt vårfornemmelse på Østlandet de siste dager, er dette stråler som bedrar. De første solstrålene skaper ikke varig varme, sier han, og forklarer:

Varmen fra de første strålene går med til å smelte snøen og varme opp sjøen, og deretter bakken.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Først da, når bakken er god og varm, begynner varmen å slå ut i lufta. Da er det varig vår. Men jeg våger ikke å antyde når vi får se den første blåveisen, sier Kristiansen.

Ja takk, begge deler

Om påskeutsiktene tar førstekonsulenten alle mulige forbehold. Likevel våger han seg på en liten Ole Brumm: Ja takk, begge deler:

Artikkelen fortsetter under annonsen

For dem som måtte finne glede i det: det er godt håp om at snøen fortsatt holder seg unna de områdene langs kysten der den nå er borte. Der den likevel faller, vil den smelte fort unna.

– Men det ser meget bra ut for påskefjellet, er gledesbudskapet til dem som foretrekker den varianten, nå som vinteren er på hell.

I Nord-Norge er det fortsatt en god del snø, iallfall i innlandet.

– Jeg tviler på om de indre områdene i for eksempel Finnmark vil være fri for snø i påsken. Men det vil helt klart bli mindre langs kysten, lyder prognosen.

Hva med Midt-Norge? Fortsatt en del snø i indre og høyereliggende områder. Der blir det fortsatt snø i påsken. Snøfritt langs kysten.

Men i Fredrikstad er orienteringsløpene Nattsvermeren og Blåveissprinten neste helg avlyst – på grunn av snø. Så ta gjerne en kikk innom skiinfo.no. God tur (©NTB)!