Vurderer gratis sendetid for alle politiske partier

TA SENDETID: Trond Giske vurderer å dele ut sendetid til alle politiske partier i Norge. Foto: Scanpix.
TA SENDETID: Trond Giske vurderer å dele ut sendetid til alle politiske partier i Norge. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pHvis forbudet mot politisk TV-reklame blir utfordret, vurderer kulturministeren å pålegge TV-stasjonene å gi alle politiske partier gratis reklametid.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

– Det er et ganske drastisk skritt, for da tar man sendetid fra TV-stasjonene og gir bort til partiene, sier kulturminister Trond Giske (Ap) til NTB.

Han utelukker ikke at en slik ordning, som blant annet finnes i Storbritannia, kan bli innført hvis ikke forbudet om politisk TV-reklame opprettholdes.

– Men vi håper vi slipper det, legger Giske til.

Blir utfordret

Dommen fra Den europeiske menneskerettighetsdomstolen (EMD) i Strasbourg slår fast at forbudet mot politisk reklame krenker ytringsfriheten. Onsdag droppet regjeringen å anke dommen, men for å bevare forbudet mot politisk TV-reklame endrer i stedet regjeringen NRK-plakaten slik at også småpartier får redaksjonell dekning i statskanalen.

Høyre og Fremskrittspartiet mener derimot at Strasbourgdommen står ved lag og at forbudet mot politisk TV-reklame er opphevet. Høyre har allerede en politisk reklame klar, og vil ta kontakt med TV-stasjonene med sikte på raskt kjøp av sendetid.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Politisk styring

Opposisjonen frykter også at NRKs redaksjonelle frihet blir begrenset.

– I stedet for å likestille og sikre ytringsfrihet i alle medier, velger Giske en gammeldags sosialdemokratisk løsning, nemlig mer styring av NRK, sier Venstres nestleder Trine Skei Grande.

Hun mener regjeringen burde ha åpnet opp for reklame i alle kanaler. Kristelig Folkeparti er derimot veldig glad for at regjeringen fortsatt ønsker et forbud mot politisk TV-reklame.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

– Vi mener at det er de pengesterke aktørene som vil vinne på å ha politisk reklame. Vi ønsker heller ikke å gå i retning av amerikanske tilstander, sier KrFs kulturpolitiske talskvinne May Helen Molvær Grimstad.

Droppet anke

TV Vest vant 11. desember i fjor over den norske stat i EMD i Strasbourg i striden om politisk TV-reklame. Da dommen kom, uttalte Giske at han sterkt vurderte å anke saken. I tre måneder har juristene i Kulturdepartementet vurdert om de skulle bruke muligheten til å be om at saken skulle opp til behandling i plenum av alle de 17 dommerne i EMD.

– Vi hadde egentlig tenkt å anke, men våre jurister så at det var mulig å ivareta hensynet til ytringsfriheten i dommen uten å måtte endre hele systemet vårt. Ved å ikke anke slipper vi en stor og lang juridisk prosess, sier Giske. (©NTB)