- En fantastisk mulighet

Kanskje vi ikke er så langt unna bunnen nå? (foto: Scanpix)
Kanskje vi ikke er så langt unna bunnen nå? (foto: Scanpix)
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pDe virkelige store formuene i verden er skapt i slike situasjoner som nå. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
Se også disse kalkulatorene

Hvor høy aksjeandel tåler du?

Kalkulatoren hjelper deg til å bestemme hvor høy aksjeandel du tåler å ha i porteføljen din.

Fondskontokalkulator
Her kan du gjøre en vurdering om det er best å investere direkte i fond, eller å gå via en fondskonto.

Hva vokser et sparebeløp til

Med denne kalkulatoren kan du regne ut hvor mye et fast sparebeløp vokser til, og/eller se hva et startbeløp vokser til.

Hvor mye må du spare

Kalkulatoren regner ut hvor mye du må spare for å nå et visst beløp, et visst antall år frem i tiden.

Sparing til utbetalingsmål

Kalkulatoren regner ut hvor mye du må spare for å få en viss sum årlig utbetalt. Beregningen tar utgangspunkt i at beløpet skal være i dagens pengeverdi.

Investering i utleiebolig

Kalkulatoren beregner lønnsomheten av å investere i en bolig for å leie den ut.

LES MER OM:

Dette bestemmer hvordan du skal spare

De viktigste sparealternativene

Bygg din egen portefølje

Les mer om temaet sparing

- De som er så heldig at de fremdeles har jobb og opplever at økonomien er bedre enn før står i en fantastisk situasjon, sier Agnes Bergo i den uavhengige økonomiske rådgivertjenesten Pengedoktoren.

Norges befolkning er delt i to. De som har mistet jobben eller står i fare for det, går usikre tider i møte, mens de som har sikker inntekt vil få mer å rutte med. Særlig de med lån, som opplever at renteutgiftene stuper.

Les også: Gode tider for lånetagere med jobb

Vil spare pengene
Nordmenn flest vil ikke øke forbruket selv om vi får mer å rutte med på grunn av lavere lånerente. Vi vil heller spare og nedbetale lån, viser en ny undersøkelse lagt frem i dag.

34 prosent av de spurte vil spare pengene, mens 27 prosent vil bruke dem til å nedbetale lån. Bare 28 prosent vil prioritere forbruk, ifølge en undersøkelsen Norstat har gjort for Storebrand Bank.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

- De som satser får betalt
Finanskrisen sender aksjekursene, sparerentene og boligprisene nedover, hvor skal man da plassere pengene?

- De virkelige store formuer i verden er skapt i slike situasjoner som nå. De som våger å satse og har en gjennomført strategi for satsningen sin, får betalt for det. Investoren Warren Buffet for eksempel, og Ikea-gründer Ivar Kamprad la grunnlag for sine formuer i nedgangstider. De færreste vil bli som dem, men det å våge å være antisyklisk har betalt seg, sier Bergo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Les også:
Tør du vente kan du få lavere rente
Her får du beste rente akkurat nå

Fremfor alt skal man ha en investeringsplan, er Bergos råd.

Lag en oversikt over egen tidshorisont, og del porteføljen opp i tre:

* kortsiktig – under 5 år
* finansiell – 5-10 år
* langsiktig – over 10 år

Kortsiktig investering – under 5 år
- Først skal du se påse at du har en økonomisk buffer, en likviditetsreserve til uforutsette utgifter på sparekonto, eller i pengemarkedsfond, sier Bergo

Artikkelen fortsetter under annonsen

Her går det ikke an å oppgi noe beløp, det må være individuelt, Bergo.

En vanlig tommelfingerregel her er to-tre månedslønner.

Deretter ser du på gjeld og gjeldshåndtering.

- I fjor høst fikk mange problemer da rentene steg fra 3-4 til rundt åtte prosent. Nå når renten er satt ned bør folk benytte denne unike muligheten til å få en komfortabel gjeldsgrad ved å nedbetale ekstra på lånet, sier Bergo.

Finansiell investering – 5-10 år
Alle lever med risikostyring i livet. Enten i et forhold eller i trafikken. Du må ta noen grep for å håndtere risikoen, og legge til rette for at det skal gå bra.

- Det samme gjelder for investeringer. Skal du ha 100 prosent sikkerhet, er eneste alternativ å sette inntil to millioner kroner i banker som er garantert av Banksikringsfondet. Da vil du få en avkastning som på sikt er tilnærmet lik inflasjonen. Alle andre plasseringer innebærer risiko, derfor må du lære risikostyring, sier Bergo.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Du får det ikke 100 prosent forutsigbart og sikkerthet, derfor må du lære å leve med risikostyring, sier Bergo.

På finansielle plasseringer, gjør du lurt i å lage en egen portefølje med et knippe gode aksjefond. Minst et globalt, et norsk fond og et bransjefond, der mesteparten plasseres i det globale fondet, mener Bergo.

- Da må du tenke pyramide. I bunnen har du det globale fondet, som har stor spredning på investeringene, og er dermed har lavest risiko. I midten har du det regionale fondet, og på toppen har du bransjefond. Du skal passe på at sammensetningen er god, råder Bergo.

Forsikringsinvesteringer som livkonto, kapitalforsikring og livsforsikring med sparing kommer gjerne inn her. Dette er investeringer som tradisjonelt har hatt relativt lav risiko, med tilsvarende moderat avkastningsmulighet.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Privatpersoner med en større kapitalbase og innsikt i aksjemarkedet kan også finne det lønnsomt å sette sammen sin egen portefølje av enkeltaksjer. Noen velger også å investere gjennom private investeringsselskaper.

Langsiktige investeringer – over 10 år

Nordmenn pleier å være gode på fast eiendom, mener Bergo.

- Først kjøper de bolig, deretter hytte på fjellet og så hytte ved sjøen. Deretter kjøper de leilighet for utleie, og topper kanskje med et par eiendomsfond. Men det innebærer en risiko å samle alt på eiendom innenfor et lite område, som jo Norge er, sier hun.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et annet eksempel på langsiktig investering er aksjer i familieselskaper.

- Mer is i magen
- Jeg føler meg rimelig trygg på at de som går inn på dagens kurser vil være rimelig fornøyde med avkastningen de får, sier Bergo.

- Men de som gikk inn i aksjefond for ti år siden, sitter ikke igjen med noen avkastning i det hele tatt. Viser ikke det at 5-10 år er altfor lite i forhold til aksjesparing?

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Man må være mer langsiktig nå, enn det som har vært gjengs oppfatning. Du må rett og slett ha litt mer is i magen. Før har det vært vanlig å anbefale en horisont på 3-5 år når det gjelder aksjefond, men nå må du nok heller ha en horisont på 5-10 år. Det kommer til å ta tid, men når det først løsner, kan det løsne fort, sier Bergo.