Aldersgrense på angrepiller kan bli fjernet

Artikkelen fortsetter under annonsen

<pLegemiddelverket vurderer å gjøre angrepillen lovlig tilgjengelig også for 16 og 17 år gamle jenter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Oslo (NTB): I dag er det 18 års aldersgrense for nødprevensjon - om du kjøper den på butikken.

- Det er kanskje aller viktigst at jenter under 18 år får tak i dette produktet, slik at de ikke blir uønsket gravide. Derfor håper jeg disse jentene får hjelp av en eldre venninne eller foreldre til å kjøpe produktet for seg, sier avdelingsoverlege Steinar Madsen i Legemiddelverket til bransjebladet Dagligvarehandelen.

Til Vårt Land sier Madsen at han ikke oppfordrer til å bryte aldersgrensen:

- Men hvis en 16 år gammel jente bor et sted der det er vanskelig å få tak i nødprevensjon innen den tiden nødprevensjonen har best virkning, vil det være naturlig at denne unge jenta får hjelp til å få tak i nødprevensjon i butikken, for eksempel av foreldrene, sier han.

Fram til i dag har angrepillen kun vært tilgjengelig på apotek, men fra og med denne uken er legemiddelet også tilgjengelig i dagligvarebutikker og kiosker.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Dermed er det i dag to regimer for kjøp av angrepiller.

I apotekene er det ingen aldersgrense for salg av nødprevensjon, men man har innført 18-års aldersgrense i butikkene.

Nå kan praksisen bli endret.

- Vi har fått henvendelser fra fagfolk som er bekymret over at ordningen ikke omfatter 16- og 17-åringer. Det er viktig å hindre uønsket svangerskap hos de yngste jentene. Utsalgsstedene skal ikke selge nødprevensjon til personer under 18 år, og kan ikke gjøre unntak fra denne bestemmelsen. På bakgrunn av innspill vil Legemiddelverket vurdere om aldersgrensen på 18 år for salg av nødprevensjon utenom apotekene er hensiktsmessig, sier Madsen.