Vil forhandle om EU sammen med Norge

- Personlig ville jeg likt å forhandle med EU sammen med Norge, sier Islands utenriksminister Össur Skarphédinsson. Foto: Stein Ove Korneliussen/ ABC Nyheter
- Personlig ville jeg likt å forhandle med EU sammen med Norge, sier Islands utenriksminister Össur Skarphédinsson. Foto: Stein Ove Korneliussen/ ABC Nyheter
Artikkelen fortsetter under annonsen

<p- Norge bør bli EU-medlem sammen med Island, sier utenriksminister Össur Skarphédinsson som beskriver seg som en av Islands første EU-tilhengere. </p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

REYKJAVIK (ABC Nyheter): Islands utenriksminister legger ikke skjul på at han ønsker EU-medlemskap, også for Norge. Han vil gjerne sitte ved forhandlingsbordet sammen med Jonas Gahr Støre ved eventuelle medlemskapssamtaler.

- Personlig ville jeg likt å forhandle med EU sammen med Norge. Det er ikke regjeringens offisielle syn, for vi vil ikke blande oss i andre lands politikk, men jeg må si ja - ja, jeg vil slå lag med Norge på så mange måter som mulig, sier Össur Skarphédinsson til ABC Nyheter.

- Vi søker ofte råd i Norge, og nå har jo også en nordmann blitt leder for den islandske sentralbanken...

Les også: Tok regien

I februar møttes de nordiske utenriksministrene. Det var god kjemi mellom Skarphedinsson og Gahr Støre. Foto: ScanpixI februar møttes de nordiske utenriksministrene. Det var god kjemi mellom Skarphedinsson og Gahr Støre. Foto: Scanpix

Denne våren skal det være nyvalg, og flere meningsmålinger gir dagens minoritetsregjering flertall. For Össur Skarphédissons sosialdemokrater vil også dette valget handle om islandske EU-medlemskap og valutaens tilknytning til Euro.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Men han ønsker å følge en norsk modell for medlemskap. Statsråden vil først forhandle frem et forslag til avtale, og så legge denne fram i en folkeavstemning.

Med en slik løsning kan man også unngå å sette regjeringssamarbeidet med det islandske SV, de venstre-grønne, i fare. Dette partiet har i dag finansministeren og er ventet å fortsette som samarbeidspartner for sosialdemokratene - selv om partiets flertall motsetter seg et islandsk EU-medlemskap.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fiskeri vanskeligst

Skarphédinsson mener fiskerispørsmålene vil være de vanskeligste for islendingene. For å få en tilfredsstillende løsning tror han norsk deltagelse ved forhandlingene vil være til stor hjelp.

- Fiskeriforhandlingene vil nok være vanskelige, men ikke umulige, sier han.

- For øyeblikket ser det ut til at den totale kvoten vil bli bestemt i Brüssel. Det er suverenitetsavgivelsen som vil svi mest, kanskje særlig for den eldre generasjonen.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Men vi vil gå inn i forhandlingene med ønske om en egen fiskerisone i nord for islendingene - og færøyingene hvis de vil - men også Norge nord for en bestemt breddegrad. Det er en mulighet. Vi vil ha dette som mål, å få være uavhengig, sier han.

- Kontraster kan ikke blandes

Et av de fortrinn som utenriksministeren framhever er å erstatte den islandske krona med EU-lands Euro.

- For mange er EU et sikkert finansielt sted. Vi har en mikroskopisk valuta i en global verden, det er to kontraster som ikke kan blandes. Fortsetter vi som om ikke noe har skjedd, så vil Island alltid være åpne for raid.

- Vi vil heller være i et system som er stabilt, hvor matvarepriser holder seg og hvor lån ikke er indeksavhengige, sier han.

- Euro-tilknytning har lenge vært mitt viktigste politiske mål. Jeg er den eldste EU-tilhengeren i dagens islandske parlament. Det handler om hvor man har sin identitet. Jeg er en nordisk mann, og jeg har lenge ønsket islandsk EU-medlemskap, sier Skarphédinsson og viser til at nettopp dette var årsaken til hans motstand mot USAs flybase på Island.