SV får lov å gi gratiskvoter til gasskraftverk

Gratis kvoter: Kjell Magne Bondevik trakk seg som statsminister som følge av gasskrafverket på Kårstø (bildet). SVs Erik Solheim får nå lov å gi gasskraftverket gratis utslippskvoter. Foto: Scanpix.
Gratis kvoter: Kjell Magne Bondevik trakk seg som statsminister som følge av gasskrafverket på Kårstø (bildet). SVs Erik Solheim får nå lov å gi gasskraftverket gratis utslippskvoter. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pNå har EØS-avtalens vaktbikkje ESA godkjent klimakvoteordningen som skal bidra til reduserte norske klimautslipp. Det betyr at SV-Solheim vil gi gasskraftverket på Kårstø gratis utslippskvoter.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen
KLIMAKVOTELOVEN

* Etter innsigelser fra EFTAs kontrollorgan ESA har regjeringen lagt fram et nytt forslag til klimakvotelov for Stortinget. Loven trekker opp bestemte kriterier som blant annet skal avgjøre hvor mange gratiskvoter som gis til hver av de 111 kvotepliktige norske virksomhetene.

* Det er Statens forurensningstilsyn som skal forvalte det norske kvotesystemet og forsikre seg om at den enkelte virksomhet kjøper så mange kvoter som klimautslippene tilsier. En klimakvote tilsvarer 1 tonn CO2. Norge er gitt 50,1 millioner klimakvoter årlig gjennom Kyotoprotokollen.

* For å sikre at kvotehandelen har en miljøgevinst, trykkes det opp langt færre klimakvoter enn forventet utslipp. Klimakvotene er omsettelige for hvem som helst, og det er fritt fram å spekulere i kvoter på samme måte som aksjer og andre verdipapirer. I øyeblikket koster en klimakvote ca. 15 euro, men det er ventet at prisen vil stige kraftig framover.

(Kilde: Miljøverndepartementet, SFT, NTB)

I ettermiddag fikk SVs miljøvernminister Erik Solheim gjennomslag i EFTAs overvåkingsorgan ESA for en norsk ordning med utslippskvoter for CO2 fra norske klimaforurensende bedrifter.

ABC Nyheter får bekreftet fra ESA at regjeringens reviderte plan for klimakvoter i dette øyeblikk er blitt godkjent av organet som passer på at Norge oppfyller EØS-avtalen vi har med EU.

Lenge ventet kvoteordning

Opprinnelig skulle Norge for lengst ha opprettet en klimakvoteordning som kobler norske bedrifter til EUs klimakvote-handel. Men ESA godtok ikke utkastet til norsk klimakvotelov som ble presentert i mars i fjor.

Regjeringen måtte derfor finne fram til nye løsninger. Et nytt utkast til regler for klimakvoter ble sendt til ESA i midten av desember. Det ble altså godkjent i dag.

Med dette vil 111 norske bedrifter bli forpliktet til å ha kvoter for hvert tonn CO2 de slipper ut i året. Mesteparten av disse kvotene vil de i utgangspunktet få gratis av staten. Resten må de kjøpe på det europeiske kvotemarkedet ETS som Norge med dette blir del av, eller kutte sine utslipp.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Flere får gratis kvoter

Opprinnelig ville regjeringen dele ut gratis utslippskvoter bare til bedrifter som allerede hadde utslipp før 2001.

ESA forlangte at man skulle likebehandle nye forurensende virksomheter som kom i gang fram til 28. mars 2008.

I motsetning til regjeringens opprinnelige utkast, skal eksisterende bedrifter som har økt sine utslipp fra 2001 til 2008 få tilsvarende flere gratiskvoter.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Gladmelding til Kårstø

Forskyvingen av fristen for hvem som kan få gratiskvoter, gjør at blant annet gasskraftverket på Kårstø nå vil få tildelt utslippskvoter gratis.

Meldingen fra Brussel kommer dagen etter at det forurensende Kårstø-gasskraftverket ble kjørt i gang igjen torsdag. Til nå har strømprisene vært for lave til at drift har vært lønnsomt.

Bondevik gikk, Solheim gir

Motstand mot dette gasskraftverket var årsak til at Bondeviks sentrumsregjering gikk av i 2000.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Nå gjennomfører den opprinnelig sterkeste gasskraft-motstanderen av dem alle, SV, et kvotesystem som gjør det gratis for gasskraftverket å slippe store mengder CO2.

Andre selskapet som nå får gratis kvoter for utslipp, er Lyse gass, Hamar-regionen fjernvarme, Hønefoss fjernvarme, Østfold Energi, BKK produksjon og Gasnor.

Ingen fler gasskraftverk får

Et annet punkt i regjeringens opprinnelige kvotetildeling som ESA mente var i strid med EUs kvotedirektiv, var at gasskraftverk som i en ukjent framtid vil installere rensing og lagring av CO2, skulle få tildelt gratiskvoter for CO2 så lenge de forurenser.

En slik forskjellsbehandling av gasskraftverk med og uten renseplaner ville ikke ESA godta. Nå vil ikke noen nye gasskraftverk få gratiskvoter. Unntaket er såkalte høyeffektive kraftvarmeverk. Detter er kraftverk der spillvarmen som oppstår ved strømproduksjonen ikke blir skylt ut i kjølevann, men at varmen blir brukt.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Absurd, eller?

- Et fungerende kvotehandelssystem er helt avgjørende for å få løst klimaproblemene. Det vil lede til en

Artikkelen fortsetter under annonsen

pris på klimautslipp. Bedriftene får da et incentiv for å redusere sine egne utslipp.

Det sier Jørgen Randers, professor i klimastrategi ved Handelshøyskolen BI. Han ledet

lavutslippsutvalget som la fram sine anbefalinger i 2006.

- Nå er ikke dette nok. Vi trenger både et kvotehandelssystem og aktive kutt-tiltak gjennom et lovverk legger Randers til.

- For noen virker det absurd at kvotesystemet gir gratis utslippskvoter til et forurensende gasskraftverk på Kårstø?

- Det er riktig å stille den type spørsmål. Men den pedagogiske utfordringen med å forklare kvotesystemet, er nesten uoverstigelig, svarer Randers.

Virker i framtida

Han gjør likevel et forsøk:

- Formålet er å få etablert en pris på utslipp, ikke å redusere utslippene.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Reduksjonen kommer i annen runde. Da kan bedrifter som planlegger framover, finne ut om investering i renere teknologi blir billigere enn å kjøpe utslippskvoter.

Erik Solheim er ikke tilgjengelig for kommentar fredag.

Her forklarer Miljøverndepartementet hvordan ordningen med klimakvoter er utformet.

Statens forurensningstilsyn SFT administrerer klimakvotene som bedriftene kan søke om. Her kan du se SFTs side om hvordan det virker i praksis.

Artikkelen ble oppdatert med kommentar fra professor Jørgen Randers.