Ville lyve for Norge

USAs etterretningsorganisasjon CIA la planer om å fly over Norge, uten nørdvendigvis å informere først. Illustrasjonsfoto: Scanpix
USAs etterretningsorganisasjon CIA la planer om å fly over Norge, uten nørdvendigvis å informere først. Illustrasjonsfoto: Scanpix
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pBle spionflyet avslørt hadde CIA allerede en løgnhistorie klar for Norges regjering. Det skjedde kort tid etter den pinlige U2-flausen.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Et kart fra CIA viser den planlagte illegale flyruten over de nordiske landene.Et kart fra CIA viser den planlagte illegale flyruten over de nordiske landene.

1. mai 1960 ble spionflyet U2 skutt ned over Sovjetunionen og piloten tatt til fange. Men at USA (og Norge) da ble tatt med buksa nede, stoppet ikke CIA.

For til tross for den pinlige affæren, så satte USAs etterretningstjeneste i gang med nye planlagte grensekrenkelser av blant annet norsk territorium.

At U2 i 1960 etter planen skulle mellomlande og bytte pilot i Bodø, var noe norske myndigheter ikke kjente til og utløste sterke protester

Men CIA lot seg ikke stoppe.

Et nytt fly lå allerede på tengebrettet, et fly som skulle fly enda høyere og mye raskere enn det den nedskutte piloten Francis Gary Power hadde klart med U2.

Det slanke spionflyet - med betegnelsen A-12 - skulle skaffe USAs regjering informasjon og bilder av våpensiloer for å huse sovjetiske strategiske våpen. Det svært hemmelige programmet er senere blitt kjent under dekknavnet «Oxcart».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Fortsatt eksisterer ni utgaver av spionflyet A-12 som klarte utrolige Mach 3.2. Foto: CIAFortsatt eksisterer ni utgaver av spionflyet A-12 som klarte utrolige Mach 3.2. Foto: CIA

CIA har nylig avgradert store mengder nye dokumenter om dette programmet.

I et av dem framkommer løgnhistorien som var planlagt servert for de vestlige landene som ville blitt krenket - det vil si både norske, svenske, danske og finske myndigheter.

Dokumentet er på 16 sider og heter «Oxcart reconnaissance of Tallinn sites» (kan søkes opp fra denne siden). Det er etter all sannsynlighet skrevet i 1967 og er opprinnelig klassifisert som «Top secret».

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis NATO-allierte Norge skulle komme til å protestere mot krenkelsen av norsk luftrom, så skulle USAs regjering innrømme at et fly av en annen type (SR-71) enn det topp hemmelige A-12 hadde kommet ut av kurs på vei over Arktis.

«USA regjering vil da, etter en passende undersøkelse, erkjenne at et SR-71-fly ufrivillig hadde flydd over på grunn av en teknisk feil. Den planlagte turen var opp Norskekysten, over Nordpolen og til Alaska. ... Det vil bli lagt vekt på at selv mindre navigasjonsfeil kan føre en langt ut av kurs ved hastigheter over Mach 3», heter det i CIAs dekkhistorie.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Hvis piloten må nødlande eller skyte seg ut, så skal han derimot opplyse det aktuelle lands myndigheter om at han er en sivil testpilot, ansatt av Lockheed.

På dette tidspunkt hadde man egentlig avskrevet muligheten for å bruke det nye spionflyet A-12 ovenfor Sovjetunionen. Men flyet var i bruk under USAs pågående opptrapping av krigen i Vietnam - og mot f.eks. Nord-Korea.

Planen som inkluderer illegal overflyvning av norsk territorium virker vågal. Sovjetunionen har for eksempel utviklet radarer som skal klare å oppdage A-12, selv om dette vil fly like raskt som en geværkule og svært høyt, og dermed også ha mulighet til å skyte ned spionflyet.

I tillegg har USA utviklet sine satelitter slik at behovet for fotografering av fiendtlig territorium i 1967 er mindre enn da U2 ble skutt ned.

I dokumentet oppsummerer man likevel med at siden dette vil være første gang A-12 brukes vil forvirring og usikkerhet på sovjetisk side redusere deres effektivitet.

Den siste setningen i CIAs 16-siders gjennomgang slår fast at flyet «under ingen omstendigheter må forsøke å nødlande i Sovjetunionen, Polen eller Øst-Tyskland».

Ut fra de frigitte dokumentene er det intet som tyder på at CIA fikk testen planen som ville krenket to allierte NATO-land og to nøytrale stater.