Tviholder på borgerlig skattenivå

Ikke mer enn Bondevik: Programkomiteens leder Helga Pedersen og medlem Martin Kolberg, anbefaler Jens Stoltenberg å ikke øke skattenivået neste stortingsperiode. Foto: Scanpix.
Ikke mer enn Bondevik: Programkomiteens leder Helga Pedersen og medlem Martin Kolberg, anbefaler Jens Stoltenberg å ikke øke skattenivået neste stortingsperiode. Foto: Scanpix.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pUnder Stoltenberg-regjeringen har privat forbruk økt dobbelt så mye som offentlig. Arbeiderpartiets programkomité vil likevel ikke ha høyere skattetrykk enn Bondevik-regjeringen hadde i 2004.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det går fram av utkastet til partiprogram for kommende stortingsperiode, som ble presentert av programkomiteens leder, fiskeri- og kystminister Helga Pedersen for Arbeiderpartiets landsstyremøte i Oslo torsdag ettermiddag.

Bare ungdomspartiet AUFs leder Martin Henriksen dissenterer og mener partiet må ha spillerom til å øke skatteinntektene dersom det blir nødvendig for en god velferdsstat.

Flertallet i programkomiteen ønsker å holde de samlede skatte- og avgiftene på samme nivå som i dag. Og dagens nivå skal ifølge den rødgrønne regjeringens Soria Moria-erklæring være identisk med hva Bondevik-regjeringen opererte med.

Passerer 1000 milliarder

Ønsket om fortsatt frys av skattenivået kommer idet Norges private forbruk er i ferd med å passere 1000 milliarder kroner. Under den rødgrønne regjeringen har det private forbruket vokst dobbelt så mye som det offentlige:

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Privat forbruk er gått opp med 196 milliarder kroner fra 795,7 milliarder kroner i 2005, til 992 milliarder i 2009.

Offentlig forbruk er i samme periode økt fra 387,5 til 482,2 milliarder, altså med 94,7 kroner.

- Kamerater, kamerater

Etter avsynging av «Frihetens forpost» ble Helga Pedersens tale ble preget av finanskrise, miljøspørsmål og et fortsatt ønske om vern av felles goder.

Fram til 31. mars skal partiorganisasjonen diskutere utkastet og får komme med endringsforslag. Det endelige programmet sluttføres på landsmøtet 18. til 21. april

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Rettferdig skatt

Alle i komiteen mener at vi må ha et skattenivå som gjør det mulig å
finansiere gode velferdstjenester, samtidig som det oppfattes som rimelig og rettferdig.

- Hvorfor ønsker flertallet i komiteen å binde seg til ikke å øke skattenivået?

- Det er ingen automatisk sammenheng mellom økt skattenivå og redusert privat forbruk.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Det svarte Helga Pedersen på ABC Nyheters spørsmål under pressekonferansen etter presentasjonen torsdag ettermiddag.

- Ikke borgerlig nivå

Hun mener partiets program ikke er å opprettholde borgerlig skattenivå. Fordi de borgerlige partiene idet de gikk av, ønsket å senke skattene fra det de selv hadde praktisert og som Ap ønsker å opprettholde.

- Mange ordninger i statsbudsjettet bidrar til privat forbruk. Kontantstøtten er ett eksempel, barnetrygd et annet. Jeg tror det går an både å bevare dagens velferdsnivå samtidig som vi omfordeler, la hun til.


Men Martin Henriksen mener altså at fellesskapet må ha muligheten til å øke sine inntekter.

Vil ikke sjokkere

- Det skal være mulig å øke skatteinnsatsen. Men verken AUF eller andre som ønsker å øke den, vil gå inn for drastiske endringer fra år til år. Vi vil ikke at vanlige folk skal oppleve svære skatteskjerpelser. Dette er først og fremst for dem med de største inntektene, sier Martin Henriksen til ABC Nyheter.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Han har to hovedgrunner får å kunne øke skatteinnsatsen og dermed vri noe fra privat til offentlig forbruk

Artikkelen fortsetter under annonsen

- En skikkelig satsing på offentlig velferd, og på grunn av klimaperspektivet bør nivået på skatteinnsatsen totalt kunne økes.

Håper på landsmøtet

- Men det virker ikke som du har særlig oppslutning?

- Vi får se når landsmøtet avgjør, svarer Henriksen.

- Hvordan vil skatterskjerping slå ut i krisa nå?

- Det er klart at å skjerpe skattene midt i en krise, ikke er en lur ide. Men vi kan ikke gå ut fra at en finanskrise skal vare til evig tid. Hvis situasjonen endrer seg, er det bedre og mer sosialt å dempe presset gjennom målretta skatteøkning enn gjennom usosiale renteøkninger, sier Martin Henriksen.

Pedersen står fast

I sin tale til landsstyremøtet slo Helga Pedersen fast at hun det generelle skattenivået ikke skal opp.

- Regjeringen har gjort en utmerket jobb med å legge om skattesystemet slik at de somhar mest, skal betale mest, sa Pedersen.

- Det skal vi fortsette med, og det skal vi få til uten å øke skattenivået, mener hun.

Les mer om programforslaget på ABC Nyheter.

Eller les hele utkastet på Arbeiderpartiets hjemmeside.


Oppdatert med korrekt sangtittel.