Mindre vold, ber Lillevolden

STORTINGET: Stein Lillevolden holdt sin appell lørdag formiddag. Foto: Hans Henrik Torgersen.
STORTINGET: Stein Lillevolden holdt sin appell lørdag formiddag. Foto: Hans Henrik Torgersen.
Artikkelen fortsetter under annonsen

<pStein Lillevolden innrømmet at Blitz har vært litt stupide, og ga media kjeft.</p

Denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Artikkelen fortsetter under annonsen

En klar Stein Lillevolden kom med spark til media, men innrømmet også at Blitz-miljøet har begått feil i løpet av de siste ukene gatekamper med politiet.

Blitz-mannen brukte Jens Bjørneboe til å ironisere over dekningen de norske mediene har hatt av volden i sentrum av Oslo den siste tiden.

«Kan de fatte og begripe hvor de har sin råskap fra, spurte Jens Bjørneboe i et av sine mest ironiske dikt, «Ungdommens råskap». Han ga selv svaret i Europas bestialske historie. Kan de fatte og begripe hvor de har sin råskap fra, har norske medier skreket ut de siste ukene. Og har selv svart som dårlige kopier av hele det trangsynte borgerskapet.»

Han fortsatte med skarp kritikk av medienes nyhetsformidling av gatekampene de siste ukene. Ifølge Lillevolden har avisene og nettavisene gått for pengene, og ikke for å formidle informasjon som evner til å øke forståelsen mellom partene.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

Skaper konflikter

Fra Stortinget til Youngstorget. Foto: Hans H. TorgersenFra Stortinget til Youngstorget. Foto: Hans H. Torgersen

Lillevolden anklaget media for å hause opp konfliktene, og viste blant annet til at Dagbladet hadde sendt ham sms med informasjon om når den demonstrasjon skulle finne sted. Sms-en inneholdt også et spørsmål om Blitz hadde noen planer om aksjoner i forbindelse med demonstrasjonen.

Også Aftenposten fikk passet påskrevet. Lillevolden påpekte at man bruker krimreportere til å dekke demonstrasjonene, og at han mener de utelukkende bruker politiet som kilder for sin nyhetsformidling.

Artikkelen fortsetter under annonsen
Artikkelen fortsetter under annonsen

TV2s dekning av demonstrasjonene ble også beskrevet med sterk ironisering. At kanalens krimekspert Johnny Brenna er tidligere politimann ble også nevnt. Dekningen fra en av takterassene i nærheten av Stortinget under Siv Jensens støttemarkering for Israel har blitt tatt ille opp av Lillevolden.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vi har vært stupide

Cirka 250 demonstranter deltok i Blitz sin markering. Foto: Hans H. Torgersen.Cirka 250 demonstranter deltok i Blitz sin markering. Foto: Hans H. Torgersen.

Den profesjonelle demonstranten unnlot heller ikke å sparke mot sine egne.

- Vi har også vært litt stupide i kampens hete. Med enkle og lette forklaringer. Vi må ikke la rasistisk vold og håpløshet gjenta seg igjen. Vi har tapt hvis vi bruker de samme midlene, sa Lillevolden.

Etter at demonstrantene hadde flyttet seg til Youngstorget prøvde ABC Nyheter å få Lillevolden til å utdype sine synspunkter.

- Beklager, jeg snakker aldri med pressen, var det eneste Lillevolden ønsket å si.

Fryktet vold

Politiet og butikkinnehavere i sentrum av Oslo fryktet at det skulle bryte ut bråk under dagens demonstrasjon foran Stortinget. Det skjedde ikke. Klokken 15.30 løste folkegruppen på Youngstorget seg helt opp.

Forskjellige appellanter holdt sine innlegg foran et lydhørt publikum. Når markeringen foran Stortinget var over beveget folkegruppen seg mot Youngstorget under taktfaste rop om å «La Gaza leve».

Artikkelen fortsetter under annonsen

Vel fremme på Youngstorget, der det foregikk en stille lysmarkering mellom klokken 14 og 18 lørdag, gikk det ikke lang tid for støtteropene mot aggresjonen i Gaza døde ut, og folk forlot området.

Politiet var tydelig tilstede utenfor Stortinget, men hadde ikke satt opp «franske-gjerder», og var heller ikke kledt for gatekamper. Når demonstrasjonen kom til Youngstorget holdt politiet seg på god avstand. Likevel var det tydelig at man hadde beredskapen i orden. Like rundt hjørnet sto det en rekke politibiler som kunne settes inn mot demonstrantene.